Prediabetul – factor de risc crescut pentru de boli de inimă și decesul precoce

O lectură de aproximativ 4 minute

Prediabetul este un „pre-diagnostic” al diabetului – atunci când nivelul de zahăr din sânge al unei persoane este mai mare decât cel normal, dar nu suficient de ridicat pentru a fi considerat diabet. Se estimează că peste 470 de milioane de oameni din întreaga lume vor avea prediabet până în 2030 și până la 70% dintre ei vor dezvolta în cele din urmă diabet de tip 2.

Posibilele legături între prediabet și riscul de boli de inimă și moarte au devenit un obiectiv de interes în ultimii ani, dar rezultatele au fost inconsecvente, iar termenul de prediabet rămâne în continuare controversat.

Pentru a explora acest subiect, cercetătorii chinezi de la Universitatea Medicală din Sud au analizat rezultatele a 129 de studii privind asocierile dintre prediabet, riscul de boli cardiovasculare (BCV) și decesul din orice cauză (toate cauzele mortalității) la persoanele cu și fără istoric de boli de inimă (peste 10 milioane).

Rezultatele au arătat că în populația generală, prediabetul a fost asociat cu un risc crescut cu 13% de mortalitate din toate cauzele și cu un risc crescut cu 15% de boli cardiovasculare, pe o perioadă de urmărire medie de aproximativ 10 ani. De asemenea, a avut un risc mai mare de boli coronariene și accident vascular cerebral.

În termeni absoluți, acest lucru echivalează cu 7 decese în plus la 10.000 de persoane și aproape 9 cazuri suplimentare de boală cardiovasculară la 10.000 de persoane în populația generală, comparativ cu nivelul normal al glicemiei.

La pacienții cu antecedente în ceea ce privește bolile de inimă, prediabetul a fost asociat cu un risc crescut cu 36% de mortalitate din orice cauză și un risc crescut cu 37% de boli cardiovasculare, într-un timp mediu de urmărire de aproximativ 3 ani. Cu toate acestea, nu a fost observată nicio diferență în riscul de accident vascular cerebral.

În termeni absoluți, acest lucru echivalează cu 66 de decese în plus la 10.000 de persoane și aproape 190 de cazuri suplimentare de boală cardiovasculară, comparativ cu nivelul normal de zahăr din sânge.

Cercetătorii au descoperit că toleranța la glucoză afectată (mai mare decât nivelul normal de zahăr din sânge după mâncare) are un risc mai mare de a provoca mortalitate, boli coronariene și accident vascular cerebral decât glucoza cu depreciere (mai mare decât nivelul normal de zahăr din sânge după o perioadă de post).

Această analiză are câteva puncte forte, inclusiv calitatea înaltă și dimensiunea mare a studiilor incluse. Cu toate acestea, cercetătorii nu au avut acces la datele participanților individuali și nu pot exclude posibilitatea ca unele dintre riscurile observate să se fi dat din cauza unor factori nemăsurați.

Așadar, concluziile sugerează că screening-ul și administrarea corectă a prediabetului pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare la persoanele sănătoase (prevenție primară), precum și la cele cu probleme cardiace existente (prevenție secundară).

Sursa aici

Leave a comment