Pompierii și alimentatia mediteraneană: o alianță inedită pentru o viață sănătoasă

Un studiu revoluționar recent efectuat în Statele Unite a demonstrat cum alimentatia mediteraneană poate schimba vieți și avea un rol important într-o comunitate neașteptată –  cea a pompierilor.

Rezultatele acestui studiu nu au demonstrat doar îmbunătățiri semnificative ale obiceiurilor alimentare în rândul pompierilor, dar și continuă să arate că alimentatia mediteraneană este un aliat fidel în combaterea bolilor cardiovasculare și a riscurilor de cancer. Citește mai jos să afli ce a stat la baza acestui studiu, precum și ce ar putea însemna rezultatele pentru viața ta de zi cu zi.

De ce au adoptat pompierii dieta mediteraneană?

În Statele Unite, moartea subită pe fond cardiac în timpul serviciului este principala cauză a mortalității pompierilor. Acest lucru se datorează prevalenței bolilor de inimă în această profesie, precum și a nivelului crescut de stres. În plus, aproape 40% dintre pompieri se confruntă cu obezitate și un risc crescut de cancer.

În Statele Unite, pompierii își petrec aproape o treime din viața de zi cu zi la secție. Trăind într-o comunitate strânsă, ei vor face cumpărături împreună, vor împărți mesele și vor urma diete similare. Astfel, o schimbare a stilului de viață la nivelul întregii secții este necesară pentru a reduce aceste probleme.

În ce a constat acest studiu?

Multe studii susțin beneficiile dietei mediteraneene în lupta cu bolile cardiovasculare și cancerul. De aceea, acest studiu recent a avut ca scop promovarea dietei mediteraneene la nivel de secție de pompieri, pentru a demonstra posibile beneficii pe scară largă.

Astfel, secțiile de pompieri implicate în studiu au fost împărțite în două categorii – cele care au urmat dieta mediteraneană timp de 12 luni, și cele care nu și-au schimbat dieta semnificativ.

Pentru a vedea cât de mult a ajutat comunitatea în schimbările de dietă și stil de viață, primul grup a fost monitorizat în funcție de diverși factori precum:

  • Consumul de alimente tip fast-food, fructe, legume, deserturi, prăjeli, pește, alcool, vin, leguminoase, nuci, ulei de gătit și pâine
  • Aderarea la un program de somn sănătos, de 8 ore pe zi
  • Hidratarea corectă

Meniu bazat pe dieta mediteraneană, prezent în aplicația Dahna

Care au fost rezultatele?

Pompierii care au urmat alimentatia mediteraneană au arătat o îmbunătățire semnificativă a obiceiurilor alimentare după 12 luni. Cei care făceau parte din primul grup de studiu au consumat cu mult mai puține băuturi alcoolice și fast-food, și-au crescut aportul de pește și nuci și și-au îmbunătățit consumul de pâine și amidon.

Cei care au urmat această dietă extraordinară au avut o scădere de 0.79% în medie a grăsimii corporale, precum și o scădere de −6.92 mg/dL a nivelului de colesterol LDL.

Unul din autorii studiului, Mercedes Sotos-Prieto, PhD, a menționat că:

”Deși îmbunătățirea de 12 luni nu este foarte mare, ea poate fi susținută în timp, deoarece dieta mediteraneană nu este restricționată în calorii și nici nu necesită eliminarea anumitor tipuri de alimente. În timp, poate exista un impact benefic.”

Cum demonstrează acest studiu beneficiile dietei mediteraneene?

Pe lângă beneficiile evidente asupra sănătății corpului, rezultatele studiului mai arată și că alimentatia mediteraneană este sustenabilă în timp. Ea poate fi o soluție chiar și în comunități precum cea a pompierilor, unde este nevoie de o alimentație mai strictă datorită efortului fizic major. Dacă este o soluție bună pentru ei, ne putem imagina ce efecte benefice ar putea avea la nivelul populației largi.

 

Acest studiu nu numai că evidențiază puterea intervențiilor dietetice, dar subliniază și importanța adaptării inițiativelor de sănătate la nevoile și obiceiurile unice ale populațiilor specifice. Dahna face posibilă această personalizare prin aplicația noastră unică în România – în urma configurării unui profil cardiometabolic, aplicația îți generează meniuri bazate pe dieta mediteraneană personalizate conform nevoilor tale personale. Ea îți va fi aliatul principal în lupta cu bolile cardiovasculare și în drumul spre o viață sănătoasă și lipsită de griji.

Sursa:

Firefighters Fight Fat With Mediterranean Diet Adoption

Lasă un comentariu