O nouă opțiune terapeutică pentru tratarea obezității
Un studiu recent publicat în revista Molecular Metabolism arată că temperaturile scăzute duc la o creștere a nivelului de vitamina A la om și șoareci, fapt care ajută la transformarea țesutului adipos alb (considerat a fi cel „rău”) în țesut adipos maro (cel „bun”). Acest lucru determină la rândul lui generarea de căldură și, prin urmare, arderea grăsimilor. Această „transformare a grăsimilor” este însoțită de obicei de un consum sporit de energie și, prin urmare, este considerată o abordare promițătoare pentru dezvoltarea unor noi terapii îndreptate către tratarea obezității.
Pentru a înțelege mai bine această descoperire, menționăm faptul că la oameni și mamifere pot fi distinse cel puțin două tipuri de depozite grase: țesutul adipos alb și maro. În timpul dezvoltării obezității, excesul de calorii este depozitat în principal în grăsimile albe. Prin comparație, grăsimea brună arde energie și astfel generează căldură. Mai mult de 90% din depozitele de grăsime corporală la oameni sunt albe, care sunt de obicei situate la nivelul abdomenului, al fundului și al coapselor superioare. Transformarea țesutului adipos alb în maro ar putea fi o nouă opțiune terapeutică pentru combaterea creșterii în greutate și a obezității.
Grupul de cercetare condus de Florian Kiefer de la Departamentul de Endocrinologie și Metabolism (Departamentul de Medicină III de la MedUni Viena) a demonstrat că aplicarea moderată a frigului crește nivelul de vitamina A și transportorul său de sânge, proteina care leagă retinolul la oameni și șoareci. Majoritatea rezervelor de vitamina A sunt stocate în ficat, iar expunerea la frig pare să stimuleze redistribuirea vitaminei A către țesutul adipos. Creșterea vitaminei A indusă de frig a dus la o conversie a grăsimii albe în grăsime brună, cu o rată mai mare de ardere a grăsimilor.
„Rezultatele cercetării arată că vitamina A joacă un rol important în funcția țesutului adipos și afectează metabolismul energetic global. Acest rezultat al cercetării nu este în niciun caz un argument pentru consumul unor cantități mari de suplimente de vitamina A, deoarece este esențial ca aceasta să ajungă la celulele potrivite în momentul potrivit”, explică cercetătorul Universității de Medicină din Viena. „Un nou mecanism prin care vitamina A reglează arderea lipidelor și generarea de căldură în condiții de frig ar putea conduce la dezvoltarea unor noi intervenții terapeutice pentru combaterea obezității.”
Cea mai potrivită modalitate de a beneficia de cantitatea necesară zilnică de vitamina A este o dietă echilibrată, iar pentru asta vă oferim un instrument extrem de util, adică aplicația Dahna. Descărcați pe telefon gratuit aplicația noastră, setați obiectivul de greutate și nivelul de activitate fizică și bucurați-vă imediat de recompensa primului kg pierdut.
Sursa: aici.
One comment
Multumim!Interesant subiect!
Aplicatia este de un real ajutor!