O nouă cercetare a diabetului – Insulina crește înainte ca celulele să dezvolte rezistență

O lectură de aproximativ 4 minute.

Cercetătorii de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, au prezentat recent rezultate care ar putea schimba viziunea noastră de bază asupra modului în care apare diabetul de tip 2. Studiul lor indică faptul că acizii grași liberi (AGL) din sânge declanșează eliberarea insulinei chiar și la un nivel normal al zahărului din sânge, fără o rezistență evidentă necompensată la insulină în celulele adipoase. Mai mult, cercetătorii demonstrează legătura cu obezitatea: cantitatea de AGL depinde în mare măsură de câte kilograme în plus de țesut adipos are o persoană, dar și de modul în care corpul se adaptează la adipozitatea crescută.

La nivel mondial, sunt în curs cercetări ample pentru a clarifica exact ce se întâmplă în organism pe măsură ce diabetul de tip 2 progresează și de ce obezitatea este un factor de risc atât de mare pentru boală. De aproape 50 de ani, cercetătorii în domeniul diabetului au discutat despre care din cele două apare prima dată – rezistența la insulină sau nivelurile ridicate de insulină? Ipoteza dominantă a fost mult timp că pancreasul își intensifică producția de insulină, deoarece celulele au devenit deja rezistente la insulină, iar glicemia crește. Cu toate acestea, rezultatele publicate acum în revista EBioMedicine susțin ideea opusă: aceea că insulina este cea care crește mai întâi.

Studiul indică faptul că nivelurile ridicate de AGL în sânge după postul de peste noapte cresc producția de insulină dimineața. Acizii grași liberi au făcut mult timp parte din ecuația principală de cercetare pentru diabetul de tip 2, dar acum ni se propune și un alt rol: în progresia bolii.

Pentru studiu, cercetătorii au comparat metabolismul în țesutul adipos (depozitarea grăsimilor) pentru 27 de subiecți selectați cu atenție (9 cu greutate normală, 9 cu obezitate și zahăr din sânge normal și 9 atât cu obezitate, cât și cu diabet de tip 2 avansat). Timp de câteva zile, aceștia au fost supuși unor examinări extinse în care au fost prelevate probe în condiții diferite. Cercetătorii au analizat metabolismul și expresia genelor în grăsimea subcutanată a participanților și nivelurile de zahăr din sânge, insulină și AGL din sângele lor. AGL par să declanșeze producția de insulină.

Persoanele cu obezitate, dar fără diabet, s-au dovedit a avea aceleași niveluri normale de zahăr din sânge precum persoanele sănătoase cu greutate normală.

„Interesant este faptul că nondiabeticii cu obezitate au avut niveluri ridicate atât de acizi grași liberi, cât și de insulină în sânge, iar aceste niveluri au fost similare sau mai mari decât nivelurile pe care le-am putut măsura în sânge la participanții cu obezitate și diabet de tip 2, “, spune Emanuel Fryk, medic specialist în medicină generală și doctorand la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Göteborg, care este unul dintre primii autori ai studiului.

În colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Uppsala, el a observat același model într-un studiu al populației bazat pe probe de sânge prelevate de la 500 de persoane după un post peste noapte.

„Faptul că am identificat și o legătură între acizii grași liberi și insulină sugerează că acizii grași sunt conectați cu eliberarea insulinei și contribuie la creșterea producției de insulină pe stomacul gol, atunci când glicemia nu a crescut”, spune Fryk, care subliniază totuși că această constatare trebuie confirmată cu mai multe cercetări.

Acizii grași liberi se găsesc în mod natural în fluxul sanguin și, la fel ca glicerolul, sunt un produs al metabolismului grăsimilor din organism. La subiecții din studiu, cantitatea de glicerol eliberată s-a dovedit a fi în general aceeași pe kilogram de grăsime corporală, indiferent dacă au greutate normală, au avut obezitate diabet de tip 2.

“Ipoteza noastră este că acizii grași liberi cresc în sânge, deoarece țesutul adipos nu mai poate stoca excesul de energie. Credem, în acest caz, că ar putea fi un semn precoce al diabetului de tip 2 incipient. Dacă rezultatele noastre sunt confirmate atunci când se utilizează alte metode de cercetare, poate exista o șansă ca anumiți acizi grași să poată fi transformați în biomarkeri. Dar mai este până acolo”, spune Fryk.

Deși diabetul este una dintre cele mai frecvente boli, există un număr extrem de mare de cazuri nedetectate, deoarece mulți oameni cu diabet de tip 2 nu știu încă faptul că sunt bolnavi. Diabeticii prezintă un risc crescut pentru o serie de afecțiuni grave, cum ar fi bolile cardiovasculare (care pot duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale).

„Există mulți factori care contribuie la progresia diabetului de tip 2, dar stilul nostru de viață este cel care are, în termeni absoluți, cel mai mare impact pentru majoritatea oamenilor. Studiul nostru oferă un alt argument pentru faptul că cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a încetini progresia diabetului zaharat este să-ți schimbi stilul de viață devreme în progresul bolii, înainte ca glicemia să fie crescută,” spune Fryk.

Dahna este aliatul tau în dezvoltarea unui stil de viață sănătos, fiind aplicația care îți oferă tot sprijinul de care ai nevoie pentru a transforma această misiune într-una sustenabilă. Sute de meniuri inspirate din dieta mediteraneană, exerciții fizice alături de antrenorul Diana Stejereanu și multe altele. Descarc-o acum din AppStore sau Google Play.

Sursa: aici.

Lasă un comentariu