O modalitate mai ușoară de a ramâne vegan – Vitamina B12 poate fi produsă în timpul fermentației aluatului

O lectură de aproximativ 3 minute

Vitamina B12 poate fi produsă în timpul fermentației a concluzionat un studiu realizat de cercetătorii de la Facultatea de Agricultură și Silvicultură, Universitatea din Helsinki.

Vitamina B12 este un micronutrient esențial care este necesar pentru funcții precum menținerea sistemului nervos și formarea celulelor sanguine. Cu toate acestea, B12 se găsește în principal în produsele alimentare de origine animală. Cei care consumă doar cantități mici de produse de origine animală sau sunt vegani trebuie, prin urmare, să ia B12 sub formă de pastile sau să mănânce alimente la care s-a adăugat B12 produs industrial.

Produsele pe bază de cereale fermentate cu Propionibacterium freudenreichii au suficientă vitamină B12 pentru a fi semnificative din punct de vedere nutritional, veganilor li se poate astfel garanta și un aport suficient și sigur de B12 direct din alimente pe bază de cereale, fără pastile.

Propionibacterium freudenreichii este o bacterie (gram-pozitivă) care joacă un rol important în brânzeturile de tip elvețian, contribuie la aromele dulci ale brânzei și la formarea ochilor în brânzeturile de tip elvețian. Dar cea mai importanta caracteristică este clasificarea ca o cultură probiotică pentru a spori sănătatea umană.

Aceasta modalitate de producer vitamina B12 prin fermentație ar putea fi o alternativă mai rentabilă, mai ales având în vedere faptul că, cerealele sunt alimente de bază consumate în mod obișnuit si devin astfel vehicule excelente pentru îmbogățirea cu micronutrienți.

 

 

În cadrul cercetării au fost folosite 11 cereale diferite fermentate cu Propionibacterium freudenreichii – singurul micro-organism care produce B12 acceptat pentru produsele alimentare.

Propionibacterium freudenreichii, cunoscută și ca bacteria esențială din brânza Emmental, a produs cantități semnificative din punct de vedere nutrițional de vitamina B12 în majoritatea produselor fermentate. În timpul procesului de fermentare de trei zile, tărâțele de orez și tărâțele de hrișcă au avut cea mai mare producție de B12. Adăugarea de Lactobacillus, un tip de bacterie care fermentează carbohidrații și produce acidul lactic, a reușit să domine bacteriile indigene în timpul fermentației și a îmbunătățit considerabil siguranța microbiană în timpul procesului de fermentare.

Dieta Mediteraneană care se află la baza meniurilor din aplicația Dahna și care este bazată pe consumul de fructe, legume, pește sau carne albă în locul cărnii roșii, poate avea și un raport ridicat de vitamina B12 prin produsele pe bază de cereale fermentate cu Propionibacterium freudenreichii. Așadar, descarcă aplicația Dahna pentru înțelege modul în care trebuie să arate o alimentație cu adevărat sănătoasă și pentru o mulțime de alte beneficii!

Sursa aici

Lasă un comentariu