O metodă pentru reducerea tensiunii arteriale: antrenamentul rezistenței izometrice

O lectură de Aproximativ 3 minute

Când ți-a fost verificată ultima dată tensiunea arterială? Tensiunea arterială crescută afectează 1,13 miliarde de oameni din întreaga lume, iar în 2019 a înregistrat 10,8 milioane de decese. La nivel mondial, este principalul factor de risc pentru mortalitate.

Deoarece tensiunea arterială ridicată reprezintă un risc crescut de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral (boli cardiovasculare), este important să ții evidența tensiunii arteriale. Persoanelor cu vârsta peste 18 ani li se recomandă să-și verifice tensiunea arterială cel puțin o dată la doi ani.

Având în vedere impactul acestei provocări globale de sănătate, există o nevoie clară de strategii pentru a reduce prevalența și severitatea tensiunii arteriale crescute, iar exercițiile fizice sunt una dintre aceste strategii.

În timp ce exercițiile de rezistență aerobă și dinamică par eficiente pentru reducerea tensiunii arteriale, un nou studiu condus de cercetătorii UNSW Medicine & Health din Australia a dezvăluit antrenamentul de rezistență izometrică (ARI) ca un mod emergent de exercițiu care demonstrează eficacitate în reducerea tensiunii arteriale măsurate în timpul unei vizite la cabinetul medical. În Australia, mai mult de o treime din populația cu vârsta peste 18 ani are tensiune arterială crescută și se estimează că 50% dintre australieni nu realizează că trăiesc cu ea.

Ce este antrenamentul rezistenței izometrice (ARI)?

ARI este un tip de antrenament de forță, în timpul căruia mușchii produc forță, dar nu-și modifică lungimea, spre deosebire de alte antrenamente de forță (cum ar fi o ghemuit sau o împingere în sus), în cazul cărora mușchii se scurtează și se prelungesc în timpul mișcării. Împingerea împotriva unui perete sau poziția de „stat în planșă” sunt două exemple de antrenament de acest tip.

În prezent, ARI nu este recomandat de multe organizații internaționale pentru gestionarea tensiunii arteriale crescute. Acest lucru s-a datorat în principal preocupărilor legate de siguranță, deoarece natura statică a ARI determină creșterea semnificativă a tensiunii arteriale în timpul exercițiului, în special atunci când se efectuează cu grupuri musculare mari sau cu intensitate ridicată, în comparație cu exercițiile tradiționale de forță, cum ar fi ridicarea greutăților sau exercițiile aerobe, mersul pe jos sau cu bicicleta.

Cu toate acestea, autorii principali ai studiului, doctorii Harrison Hansford și Matthew Jones, ambii fiziologi de exerciții acreditați la Școala de Științe ale Sănătății, au declarat că cercetarea lor a arătat că ARI este un antrenament sigur.

„Am fost interesați de modul în care ARI a redus tensiunea arterială la persoanele cu tensiune arterială crescută. Am vrut, de asemenea, să știm dacă ARI este sigur și am constatat că este foarte sigur și că a generat modificări semnificative ale tensiunii arteriale”, spune Jones. El a mai susține că exercițiile fizice sunt importante pentru gestionarea tensiunii arteriale crescute, dar cercetătorii au recunoscut că mulți australieni erau inactivi din punct de vedere fizic, „lipsa de timp” fiind adesea citată drept motiv.

Așadar ARI este un mijloc eficient de reducere a tensiunii arteriale, necesitând doar 12 minute pe zi, în două sau trei zile pe săptămână, pentru a produce efectele identificate în acest studiu.

„Este deosebit de interesant acest tip de antrenament pentru persoanele care pot avea dificultăți în efectuarea unor exerciții mai populare, cum ar fi mersul pe jos, mersul pe bicicletă sau antrenamentul de forță, știind că au un alt tip de exercițiu pentru a ajuta la gestionarea tensiunii arteriale crescute.

Există o nevoie clară de studii clinice controlate randomizate de mari dimensiuni, de înaltă calitate, pentru a evalua mai bine efectul ARI asupra tensiunii arteriale. Realizarea unui astfel de studiu ar fi util pentru a se interpreta atât impactul diferitelor tipuri de astfel de antrenamente, cât și durata lor, și dacă acesta diferă între bărbați și femei”, mai explică Jones.

De asemenea, îți recomandăm să încerci antrenamentele pentru începători, intermediari sau avansați, pe care le găsești în aplicația Dahna, realizate de Diana Stejăreanu, personal trainer cu peste zece ani de experiență. Iar un alt factor extrem de important cu care putem ține sub control tensiunea arterială este dieta – aplicația Dahna creată de Cardioscience te menține în formă prin recomandări de la experții cardiologi și nutriționiști! Descarc-o gratuit din AppStore sau Google Play.

Sursa aici.

Leave a comment