„Nu ești doar ceea ce mănânci, ci și ceea ce ai mâncat în copilărie!”

O lectură de aproximativ 3 minute.

Consumul mare de grăsimi și zahăr în copilărie poate modifica microbiomul pe viață, chiar dacă mai târziu înveți să mănânci sănătos, sugerează un nou studiu efectuat la șoareci.

Studiul, realizat de cercetătorii de la UC Riverside, este unul dintre primele care arată o scădere semnificativă a numărului total de bacterii intestinale și a diversității acestora la șoarecii maturi, hrăniți cu o dietă nesănătoasă în tinerețe. Studiul a fost recent publicat în Journal of Experimental Biology.

„Am studiat șoarecii, dar efectul pe care l-am observat poate fi văzut și la copiii care au o dietă occidentală, bogată în grăsimi și zahăr, iar microbiomul intestinal este afectat până la șase ani chiar și după pubertate”, a explicat fiziologul UCR Theodore Garland.

Microbiomul se referă la toate bacteriile, precum și la ciuperci, paraziți și viruși, care trăiesc pe și în interiorul unui om sau animal. Majoritatea acestor microorganisme se găsesc în intestine, iar cele mai multe dintre ele sunt extrem de utile în stimularea sistemului imunitar, descompunând alimentele și ajutând la sintetizarea vitaminelor cheie.

Așa cum știm, într-un corp sănătos există un echilibru de organisme patogene și benefice, iar acest echilibru poate fi perturbat fie de antibiotice, alte boli sau o dietă nesănătoasă.

În acest studiu, echipa lui Garland a analizat impactul dietei asupra microbiomului după ce și-a împărțit șoarecii în patru grupuri: cei hrăniți cu dieta standard, adică cea sănătoasă, cei hrăniți cu dieta occidentală, mai puțin sănătoasă, cei care au avut acces la o roată de alergare pentru exerciții și cei fără access la roată.

După trei săptămâni de studiu, toți șoarecii au fost readuși la o dietă standard și fără exerciții fizice, care este de altfel modul normal în care șoarecii sunt ținuți în laborator. După 14 săptămâni, echipa a examinat diversitatea și abundența bacteriilor la animale.

Ei au descoperit că nivelul anumitor bacterii, cum ar fi Muribaculum intestinale, a fost semnificativ redus în grupul hrănit cu dieta occidentală. Acest tip de bacterii este implicat în metabolismul glucidic.

Analiza a arătat, de asemenea, că bacteriile intestinale sunt sensibile la cantitatea de efort exercitat de șoareci. Bacteriile Muribaculum au crescut la șoarecii hrăniți cu o dietă standard care au avut acces la o roată de alergare și au scăzut la șoarecii cu o dietă bogată în grăsimi, indiferent dacă au făcut exerciții fizice sau nu.

Cercetătorii cred că această specie de bacterii și familia de bacterii din care face parte ar putea influența cantitatea de energie disponibilă pentru gazda sa și cercetările continuă asupra altor funcții pe care le poate avea acest tip de bacterii.

Un alt efect de remarcat a fost creșterea unei specii de bacterii foarte asemănătoare care s-au îmbogățit după cinci săptămâni de antrenament pe bandă de alergare într-un studiu realizat de alți cercetători, sugerând că doar exercițiul fizic îi poate crește prezența. S-a descoperit și faptul că dieta occidentală timpurie a avut efecte de durată asupra microbiomului și după întreruperea ei, fiind semnificativ faptul că aceste modificări ale microbiomului au fost observate la atât de mult timp după schimbarea dietei.

Așadar, la fel cum spune Theodore Garland, „nu ești doar ceea ce mănânci, ci ceea ce ai mâncat în copilărie!” La acest capitol, aplicația Dahna vă scapă de griji, oferindu-vă o alimentație echilibrată atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. O puteți descărca gratuit de pe AppStore sau Google Play.

Sursa: aici.

Leave a comment