Modificările duratei ciclului menstrual înainte de menopauză pot prezice riscul bolilor de inimă

Când femeile se apropie de menopauză, durata ciclului menstrual devine adesea mai lungă. Momentul acestor schimbări ar putea oferi indicii despre riscul unei persoane de a dezvolta boli de inimă, potrivit unui nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh.
Publicat recent în revista Menopause, studiul analizează modificările lungimii ciclului în timpul tranziției menopauzei, constatând că femeile al căror ciclu a crescut ca durată cu doi ani înainte de perioada menstruală finală și-au menținut sănătatea vasculară semnificativ mai bine decât cele care au avut lungimi de ciclu stabile în timpul acestei tranziții.
„Boala cardiovasculară este ucigașul nr. 1 al femeilor, iar riscul crește semnificativ după vârsta mijlocie, motiv pentru care credem că menopauza ar putea contribui la această boală”, a declarat autorul principal, Samar El Khoudary, doctor și profesor asociat de epidemiologie la Pitt’s Graduate School of Public Health.
În medie, ciclul menstrual este de aproximativ 28 de zile, dar această perioadă poate varia foarte mult în rândul femeilor. Persoanele cu cicluri scurte frecvente au mai mult timp niveluri ridicate de estrogen comparativ cu cele cu cicluri lungi, dar mai puține, iar această variație a nivelurilor hormonale ar putea explica de ce ciclurile lungi și neregulate din timpul anilor de reproducere au fost legate de boli cardiovasculare, cancer de sân, osteoporoză și alte afecțiuni .
El Khoudary și echipa ei s-au întrebat dacă modificările privind lungimea ciclului în timpul tranziției menopauzei ar putea prezice, de asemenea, sănătatea cardiovasculară viitoare. Pentru a răspunde la întrebare, cercetătorii au analizat datele a 428 de participante înscrise în Studiul Sănătății Femeilor Din Întreaga Națiune. Acesta a urmărit femeile cu vârste cuprinse între 45 și 52 de ani la momentul înscrierii timp de până la 10 ani sau până la postmenopauză. Cercetătorii au colectat date despre ciclul menstrual pe parcursul tranziției menopauzei și au evaluat riscul cardiovascular după menopauză prin măsurarea rigidității arteriale sau a grosimii arterelor.
În final, s-au remarcat trei traiectorii distincte în lungimea ciclului menstrual în timpul tranziției menopauzei. Aproximativ 62% dintre participantele la studiu au avut cicluri stabile care nu s-au schimbat semnificativ înainte de menopauză, în timp ce aproximativ 16% și 22% au cunoscut o creștere timpurie sau târzie, definită ca o creștere a duratei ciclului cu cinci ani sau doi ani înainte de perioada menstruală finală.
Astfel, s-a concluzionat că femeile din grupul de creștere târzie au avut valori semnificativ mai favorabile în ceea ce privește duritatea și grosimea arterelor, indicând un risc mai mic de boli cardiovasculare. În același timp, cele din grupul de creștere timpurie au avut cele mai slabe măsuri ale sănătății arterelor.
„Aceste descoperiri sunt importante, deoarece arată că nu putem trata femeile ca un singur grup: femeile au traiectorii diferite ale ciclului menstrual în timpul tranziției menopauzei, iar această traiectorie pare a fi un marker al sănătății vasculare”, a spus El Khoudary.
Cercetătorii emit ipoteza că traiectoria ciclului menstrual în timpul menopauzei reflectă nivelurile hormonilor, care la rândul lor contribuie la sănătatea cardiovasculară. În lucrările viitoare, aceștia intenționează să evalueze modificările hormonale pentru a testa ipoteza.
Potrivit lui El Khoudary, nu este clar de ce riscul bolilor cardiovasculare a fost mai mare la participanții cu cicluri stabile comparativ cu grupul de creștere târzie. Deși cercetările sugerează că un nivel ridicat de estrogen poate proteja inima la femeile tinere cu cicluri scurte, acest hormon poate fi mai puțin protector la vârste înaintate.
El Khoudary dorește să exploreze, de asemenea, dacă modelele ciclului menstrual sunt legate de alți factori de risc cardiovascular, cum ar fi grăsimea abdominală, pe care anterior a constatat că este asociată cu riscul bolilor de inimă la femeile menopauzale.
Poți deține cu succes controlul grăsimii abdominale și poți scăpa de excesul acesteia printr-o dietă sănătoasă și exerciții fizice constante. Descarcă gratuit aplicația Dahna din App Store sau Google Play pentru a-ți putea monitoriza mai ușor și mai eficient sănătatea.
Sursa aici.