Mit sau adevăr: consumul de cafea stimulează diureza?

O lectură de aproximativ 2 minute

Cafeina și compușii de metilxantină înrudiți cu aceasta sunt recunoscuți pentru acțiunea lor diuretică, iar consumatorii sunt deseori sfătuiți să evite băuturile care conțin acești compuși în situații în care echilibrul fluidelor poate fi compromis. Dar cât de susținut de dovezi sunt aceste sfaturi?

Scopul acestei revizuiri este de a evalua literatura de specialitate disponibilă cu privire la efectul ingestiei de cofeină asupra echilibrului fluidelor și de a formula recomandări orientate și bazate pe dovezi privind băuturile cu cofeină în contextul unei hidratări optime.

O cercetare atentă a fost realizată folosind baza de date Medline a articolelor publicate în literatura medicală și științifică în intervalul cuprins între ianuarie 1966 și martie 2002. Titlurile subiectului și cuvintele-cheie utilizate în această căutare au fost: ceai, cafea, cofeină, diureză, echilibru fluid și echilibrul apă-electrolit. O căutare secundară a fost efectuată utilizând bibliografiile publicațiilor identificate în căutarea inițială.

Literatura disponibilă sugerează că ingestia acută de cofeină în doze mari (cel puțin 250-300 mg, echivalentă cu cantitatea găsită în două sau trei căni de cafea sau în cinci până la opt căni de ceai) are ca rezultat o stimulare pe termen scurt a cantității de urină la persoanele care au fost private de cofeină pentru o perioadă de zile sau săptămâni.

Cu toate acestea, se dezvoltă o toleranță profundă la efectele diuretice și la alte efecte ale cofeinei, iar acțiunile sunt mult diminuate la persoanele care consumă în mod regulat ceai sau cafea. Dozele de cofeină echivalente cantității găsite în mod normal în porțiile standard de ceai, cafea și băuturi răcoritoare carbogazoase par să nu aibă acțiune diuretică.

Concluzii

În studiile publicate nu sunt oferite argumente despre faptul că consumul de băuturi care conțin cofeină ca parte a unui stil de viață normal ar duce la pierderi de lichide care depășesc volumul ingerat sau că ar fi asociat cu o stare de hidratare slabă.

Prin urmare, nu pare să existe o bază clară pentru a te abține de la băuturi care conțin cofeină în situații în care echilibrul fluidelor ar putea fi compromis.

Trebuie însă să ai în vedere prudența privind concentrația unei cafele. Cafeaua în stil Dahna se prepară cu o linguriță de cafea la 50 ml de apă, mai mult o infuzie de cafea care nu va fi îndulcită cu zahăr, ci cu îndulcitor de ștevia.

Descarcă acum aplicația gratuită Dahna din AppStore sau Google Play și află alte recomandări legate de dietă de la experții cardiologi și nutriționiști!

Sursa aici.

Lasă un comentariu