Microbiota intestinală influențează capacitatea de a pierde în greutate

O lectură de aproximativ 2 minute.

Potrivit unor noi cercetări, a fost descoperit un nou factor care influențează capacitatea de a pierde în greutate. Constatările au fost publicate de curând în mSystems, un jurnal al Societății Americane de Microbiologie.

„Microbiomul intestinal poate ajuta sau poate provoca rezistență la pierderea în greutate și acest lucru oferă posibilitatea de a încerca să modificați microbiomul intestinal pentru a avea impact asupra pierderii în greutate”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Christian Diener, care este cercetător la Institutul pentru Biologia sistemelor în Seattle, Washington.

Pentru a desfășura cercetările, Dr. Diener și colegii s-au concentrat asupra unei cohorte mari de persoane care au fost implicați într-un studiu de intervenție asupra stilului de viață. Astfel, în loc de o dietă specifică sau un program de exerciții fizice, intervenția a implicat un program comercial de antrenament comportamental, asociat cu sfaturile unui dietetician și ale unui asistent medical. În final, 48 de persoane au pierdut mai mult de 1% din greutatea corporală pe lună într-un interval de 6 -12 luni și 57 de persoane nu au slăbit și au avut un indice de masă corporală stabil (IMC) în aceeași perioadă. Cercetătorii s-au bazat pe metagenomică, studiul materialului genetic recuperat din probe de sânge și scaun. Mai apoi, aceștia au analizat metaboliții din sânge, proteinele din sânge, chestionarele dietetice și bacteriile intestinale din cele două grupuri.

În urma cercetărilor au fost identificate 31 de caracteristici funcționale metagenomice ale scaunului de bază, asociate cu răspunsurile la scăderea în greutate. Acestea au inclus gene complexe de degradare a polizaharidelor și proteinelor, gene de răspuns la stres, gene legate de respirație, gene de sinteză a peretelui celular și rate de replicare a bacteriilor intestinale. Interesant este faptul că acea capacitate a microbiomului intestinal de a descompune amidonul a crescut la persoanele care nu au slăbit. Totodată, s-a dovedit faptul că genele care ajută bacteriile să crească mai repede, să se înmulțească, să se replice și să asambleze pereții celulari au crescut la persoanele care au slăbit mai mult.

„Înainte de acest studiu, știam că, compoziția bacteriilor din intestin era diferită la persoanele obeze decât la persoanele care nu erau obeze, dar acum am văzut că există un set diferit de gene care sunt codificate în bacteriile din intestinul nostru care răspunde și intervențiilor de slăbire “, a spus dr. Diener.  Acesta a mai declarat că “Microbiomul intestinal este un jucător major în modularea succesului unei intervenții de slăbire.”

Este important să urmezi o dietă echilibrată și să ai un stil de viață activ pentru ca metabolismul tău să poată funcționa optim, iar tu să fii într-o formă fizică cât mai bună. În aplicația Dahna, pe care o poți descărca gratuit în App Store sau Google Play, poți afla și mai multe informații despre cum poți avea un stil de viață sănătos.

Sursa aici.

Lasă un comentariu