Microalgele produse artificial: o sursă mai ecologică de nutrienți esențiali decât peștele?
Microalgele ar putea oferi o sursă alternativă de acizi grași omega-3, fiind de asemenea mai ecologice de produs decât speciile populare de pește. Acesta este rezultatul unui nou studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Martin Luther Halle-Wittenberg (MLU), publicat recent în Journal of Applied Phycology.
Microalgele au fost obiectul studiilor timp de câteva zeci de ani, inițial legat de faptul că pot fi materie primă pentru combustibilii alternativi, dar mai recent despre faptul că pot fi o sursă de nutrienți esențiali în dieta umană. Acestea sunt produse în principal în iazuri deschise din Asia – ape care sunt expuse riscului de contaminare. De asemenea, unele specii de alge sunt mai ușor de cultivat în sisteme închise, așa-numitele fotobioreactoare. „Am vrut să ne dăm seama dacă microalgele produse în fotobioreactoare ar putea oferi o sursă mai ecologică de nutrienți esențiali decât peștele”, spune Susann Schade de la Institutul de Științe Agricole și Nutriționale din MLU. Până în prezent, fotobioreactoarele au fost, de obicei, comparate doar cu cultivarea iazului și de cele mai multe ori s-au înregistrat efecte negative generate de impactul lor asupra mediului. „Cu toate acestea, s-au făcut puține cercetări cu privire la cuantificarea impactului asupra mediului a algelor produse pentru consumul uman, în special în condiții climatice precum cele găsite în Germania”, adaugă Schade.
A fost comparată amprenta de carbon a nutrienților din microalge cu cea a peștilor. Cercetătorii au putut astfel să demonstreze faptul că agricultura de microalge are un impact similar asupra mediului cu producția de pește. „Cu toate acestea, dacă comparăm efectele asupra mediului în raport cu cantitatea de acizi grași omega-3 produși, peștele din acvacultură are un scor inferior”, spune Schade. Un avantaj al cultivării algelor este consumul redus de pământ; pot fi folosite chiar și soluri infertile. În schimb, atât iazurile deschise, cât și cultivarea hranei pentru acvacultură necesită suprafețe foarte mari de pământ. În special, speciile de pește care sunt populare în Germania, cum ar fi somonul și pangasius, sunt produse în primul rând prin acvacultură și, prin urmare, pun mediul sub presiune considerabilă.
Cu toate acestea, “microalgele nu ar trebui și nu pot înlocui complet peștele ca sursă de hrană. Dar, dacă microalgele ar putea fi constituite ca un aliment comun, ar fi o altă sursă excelentă și ecologică de acizi grași omega-3”, explică Meier. Mai multe alge sunt deja utilizate ca supliment alimentar sub formă de pulbere sau tabletă și ca aditiv la alimente precum paste sau cereale. Ar fi o modalitate de a reduce decalajul actual în oferta globală de acizi grași omega-3.
Pentru un aport optim de acizi grași omega-3, trebuie să consumăm alimente precum pește, fructe de mare, semințe, nuci, iar cel mai ușor mod de a le incorpora în dieta noastră este cu ajutorul aplicației Dahna, care este bazată pe dieta mediteraneană, considerată de cercetători ca fiind cea mai sănătoasă dietă din lume.
Sursa aici