Metabolismul tău se schimbă cu vârsta, dar într-un mod surprinzător
Cei mai mulți dintre noi ne amintim de un moment în care puteam mânca orice ne doream, fără să ne îngrășăm. Însă un nou studiu, publical în revista Science, sugerează că metabolismul, rata la care arzi caloriile, crește de fapt mult mai devreme, iar declinul inevitabil începe mai târziu decât ai putea crede.
„Pe măsură ce îmbătrânim, există o mulțime de schimbări fiziologice care apar în fazele vieții noastre, cum ar fi în perioada pubertății sau la menopauză. Pe acestea le asociem cu creșterea și îmbătrânirea”, a declarat coautorul studiului, doctorul Jennifer Rood, Director Executiv la Pennington Biomedical Research Center.
În acest nou studiu, patru cercetători ai Pennington Biomedical Research Center au făcut parte dintr-o echipă internațională de oameni de știință care au analizat numărul mediu de calorii arse de către peste 6.600 de persoane, cu vârste de la o săptămână la 95 de ani, din 29 de țări.
Majoritatea studiilor anterioare realizate la scară largă au măsurat cantitatea de energie pe care o folosește corpul pentru funcțiile vitale de bază (respirația, digestia și pomparea sângelui). Cu alte cuvinte, caloriile de care este nevoie doar pentru a rămâne în viață. Dar funcțiile de bază reprezintă doar 50 până la 70% din caloriile pe care le ardem în fiecare zi, iar aici nu sunt incluse energia pe care o cheltuim făcând orice altceva: spălarea vaselor, plimbarea câinelui sau chiar doar efortul mental sau nervozitatea.
Pentru a veni cu un număr pentru cheltuielile totale zilnice de energie, cercetătorii au apelat la metoda „apă dublu etichetată”. Este un test de urină care presupune ca o persoană să bea apă în care hidrogenul și oxigenul din moleculele de apă au fost înlocuite cu forme „grele” care apar în mod natural și apoi măsoară cât de repede sunt spălate.
Considerată standardul de aur pentru măsurarea consumurilor zilnice de energie în afara laboratorului, tehnica aceasta a fost folosită pentru a măsura consumul de energie la om începând cu anii 1980, dar studiile anterioare au fost limitate ca dimensiune și domeniu de aplicare din cauza costurilor. Pentru a depăși această limitare, mai multe laboratoare și-au împărtășit datele într-o singură bază de date, pentru a vedea dacă ar putea scoate la iveală adevăruri ascunse sau doar sugerate în studiile anterioare.
Punerea în comun și analiza cheltuielilor cu energia pe întreaga durată de viață au dezvăluit câteva surprize.
„Unii oameni cred că adolescenții și persoanele de 20 de ani sunt cei în cazul cărora potențialul de ardere al caloriilor atinge apogeul”, a spus doctorul Peter Katzmarzyk. „Dar studiul arată că sugarii au avut cele mai mari rate metabolice dintre toate categoriile de vârstă.”
Nevoile de energie cresc în primele 12 luni de viață. La primele zile de naștere, bebelușii ard calorii cu 50% mai repede raportat la mărimea corpului decât adulții. Și asta nu doar pentru că sugarii sunt ocupați să-și tripleze greutatea la naștere în primul an.
„Copiii cresc rapid, ceea ce reprezintă o mare parte a efectului. Cu toate acestea, consumul lor de energie tinde să fie mai mare decât ceea ce v-ați aștepta pentru dimensiunea corpului lor”, susține doctorul Corby Martin. Metabolismul exploziv al unui sugar poate explica de ce copiii care sunt malnutriți în timpul acestei etape de dezvoltare au mai puține șanse să supraviețuiască și să devină adulți sănătoși.
„Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine metabolismul copiilor. Trebuie să știm ce determină cheltuieli energetice mai mari”, continuă Martin.
După creșterea inițială a copilăriei, metabolismul unei persoane încetinește cu aproximativ 3% în fiecare an până la 20 de ani, când se stabilizează într-un nou normal.
În mod surprinzător, creșterile din adolescență nu au generat o creștere a nevoilor zilnice de calorii după ce cercetătorii au luat în considerare dimensiunea corpului. O altă surpriză? Metabolismul oamenilor a fost cel mai stabil în intervalul de la 20 la 50 de ani, iar necesarul de calorii în timpul sarcinii nu a crescut mai mult decât era de așteptat.
Descoperirile sugerează că alți factori stau în spatele așa-zisei middle-age spread (grăsimea care se acumulează în zona abdomenului la vârsta mijlocie).
Datele sugerează că metabolismul nostru nu începe să scadă din nou decât după vârsta de 60 de ani. Încetinirea este treptată, doar 0,7 la sută pe an. Dar o persoană în vârstă de 90 de ani are nevoie de 26% mai puține calorii în fiecare zi decât cineva la vârsta mijlocie.
„Potrivit cercetărilor, pierderea masei musculare pe măsură ce îmbătrânim poate fi parțial de vină, deoarece mușchiul arde mai multe calorii decât grăsimile. Dar nu este singura explicație. După 60 de ani, celulele unei persoane își încetinesc activitatea”, consideră doctorul Eric Ravussin.
Îmbătrânirea merge mână în mână cu atât de multe alte schimbări fiziologice încât a fost dificil de analizat ceea ce determină schimbările consumurilor de energie. Dar noua cercetare susține ideea că, pe lângă modificări ale stilului de viață și schimbări în compoziția corpului, mai este ceva în plus.
De asemenea, îți recomandăm să încerci antrenamentele pentru începători, intermediari sau avansați, pe care le găsești în aplicația Dahna, realizate de Diana Stejăreanu, personal trainer cu peste zece ani de experiență. Iar un alt factor extrem de important cu care putem ține sub control tensiunea arterială este dieta – aplicația Dahna creată de Cardioscience te menține în formă prin recomandări de la experții cardiologi și nutriționiști! Descarc-o gratuit din AppStore sau Google Play.
Sursa aici.