Metabolismul inflexibil poate crește riscul de obezitate în timpul somnului

Pe tot parcursul zilei, câștigăm energie prin descompunerea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor din corpul nostru prin procesul de metabolism. De exemplu, imediat după ce am mâncat, cea mai mare parte a energiei noastre provine din carbohidrați, în timp ce după post cea mai mare parte provine din grăsimi.
Capacitatea organismului de a schimba sursele de energie metabolică ca răspuns la modificările stării nutriționale, cum ar fi după masă și în timpul somnului, se numește flexibilitate metabolică.
Cercetările au arătat că flexibilitatea perturbată, sau un metabolism inflexibil, este asociată cu boli precum obezitatea și diabetul. Persoanele cu metabolisme inflexibile ard mai puține grăsimi noaptea decât cele cu metabolism flexibil, iar echipa de cercetători a măsurat coeficientul respirator pe tot parcursul nopții și a constatat că, în ciuda vârstelor egale, a IMC-urilor (Indicele de Masă Corporală) și a cantităților de grăsimi, persoanele cu metabolism inflexibil au ars mai mulți carbohidrați și mai puține grăsimi decât oamenii cu metabolismuri flexibile.
Mai mult decât atât, coeficientul mai mare de somn ar putea fi un indicator necunoscut anterior pentru riscul unei viitoare boli metabolice. „Am fost interesați de modul în care se schimbă metabolismul în timpul somnului și dacă am putea detecta diferențe metabolice la persoanele cu metabolisme inflexibile”, explică profesorul Kumpei Tokuyama.
Metoda de bază utilizată de echipa de cercetare s-a concentrat în jurul unei măsurători numite coeficient respirator, abreviat CR, care măsoară cât oxigen folosim și cât dioxid de carbon respirăm. Cantitățile egale (CR egal cu 1) semnalează că sursa de energie sunt carbohidrații. Un raport mai mic, în jur de 0,8, sugerează că grăsimile sau proteinele sunt utilizate ca sursă de energie. Pentru a caracteriza modificările metabolice în timp, cercetătorii au măsurat raporturile dioxid de carbon/oxigen de la 127 de persoane, la fiecare cinci minute, pe o perioadă de 24 de ore.
Prima descoperire a fost neașteptată. Deoarece somnul este ca o perioadă de post, ar putea fi de așteptat ca CR-urile să scadă toată noaptea, indicând faptul că grăsimea a fost arsă din ce în ce mai mult pe măsură ce somnul progresează. În schimb, au găsit un model diferit.
„Am fost surprinși să constatăm că, în timp ce valorile CR au scăzut constant la începutul somnului, după ce au atins un punct scăzut au început să revină după miezul nopții și au continuat să crească până când oamenii s-au trezit”, spune profesorul Tokuyama.
Apoi, echipa a separat participanții în funcție de cât de variate erau CR-urile lor. Variabilitatea ridicată înseamnă că metabolismul este flexibil, valorile CR crescând și coborând în funcție de nevoile organismului pe tot parcursul zilei. După împărțirea participanților în grupuri metabolice flexibile și inflexibile, echipa a constatat că, deși CR-urile medii de peste 24 de ore erau aceleași între grupuri (la fel ca vârsta, IMC-urile și cantitățile de grăsime corporală), CR-urile pe timp de noapte erau mai mari pentru cei cu metabolisme mai puțin flexibile, indicând faptul că participanții au ars mai mulți carbohidrați decât grăsimi.
Aceste descoperiri au potențial de utilizare practică, așa cum explică profesorul Tokuyama: „Prevenirea bolilor precum obezitatea și diabetul este mult mai preferabilă tratamentului acestora. Controalele anuale care se concentrează pe măsurarea valorilor CR în somn ar putea ajuta la depistarea persoanelor cu risc de a dezvolta boli metabolice, permițând astfel intervenții în timp util.”
De asemenea, metabolismul poate funcționa la nivel optim printr-o dietă echilibrată și activități fizice regulare, iar în aplicația Dahna, creată de experți cardiologi și nutriționiști, poți afla mai multe informații despre cum să te menții în formă. O poți descărca gratuit App Store sau Google Play.
Sursa aici.