Mesele în timpul zilei pot reduce riscurile pentru sănătate legate de munca în ture de noapte

O lectură de aproximativ 2 minute

Un studiu clinic susținut de National Institutes of Health (NIH) a constatat că mâncatul în timpul nopții, așa cum fac mulți lucrători în schimburi, poate crește nivelul de glucoză, în timp ce mâncatul numai în timpul zilei ar putea preveni nivelurile mai ridicate de glucoză legate de munca nocturnă. Descoperirile, spun autorii studiului, ar putea duce la noi intervenții comportamentale menite să îmbunătățească starea de sănătate a lucrătorilor în schimburi, despre care studiile anterioare arată că ar putea fi expuși unui risc crescut de diabet, boli de inimă și obezitate.

„Acesta este un studiu de laborator riguros și controlat, care demonstrează o intervenție potențială pentru efectele metabolice adverse asociate cu munca în schimburi, o problemă cunoscută de sănătate publică”, a declarat Marishka Brown, Ph.D., director al Centrului Național al NHLBI privind Cercetarea tulburărilor de somn.

Pentru studiu, cercetătorii au înrolat 19 tineri participanți sănătoși (7 femei și 12 bărbați). După o rutină de precondiționare, participanții au fost repartizați aleatoriu la un protocol de laborator controlat de 14 zile care implică condiții simulate de muncă de noapte cu unul dintre cele două programe de masă. Un grup a mâncat în timpul nopții pentru a imita un program de masă tipic în rândul lucrătorilor de noapte, iar un grup a mâncat în timpul zilei.

Cercetătorii au evaluat apoi efectele acestor programe de masă asupra ritmurilor circadiene interne. Acesta este procesul intern care reglează nu doar ciclul somn-veghe, ci și ciclul de 24 de ore al aproape tuturor aspectelor funcțiilor corporale, inclusiv metabolismul

Cercetătorii au descoperit că mâncatul pe timp de noapte a crescut nivelul de glucoză, un factor de risc pentru diabet, în timp ce limitarea meselor la zi a prevenit acest efect. Mai exact, nivelurile medii de glucoză pentru cei care au mâncat noaptea au crescut cu 6,4%, în timp ce tinerii care au mâncat în timpul zilei nu au prezentat creșteri semnificative.

„Acesta este primul studiu pe oameni care demonstrează folosirea timpului de masă ca și contramăsură împotriva efectelor negative combinate ale toleranței afectate la glucoză și ale alinierii perturbate a ritmurilor circadiene care rezultă din munca de noapte simulată”, a spus liderul studiului Frank A.J.L. Scheer, doctor și profesor de medicină la Harvard Medical School și director al Programului de cronobiologie medicală la Brigham & Women’s Hospital din Boston.

Cercetătorii au afirmat că mecanismele din spatele efectelor observate sunt complexe. Ei cred că efectele alimentației asupra nivelului de glucoză în timpul muncii de noapte simulate sunt cauzate de nealinierea circadiană. Aceasta corespunde decalajului dintre „ceasul” circadian central (situat în hipotalamusul creierului) și ciclurile comportamentale de somn/veghe, lumină/întuneric și post/mâncare, care pot influența „ceasurile” periferice în întregul corp. Studiul actual arată că, în special, decalarea ceasului circadian central cu ciclurile de post/mâncare joacă un rol cheie în creșterea nivelului de glucoză.

Pentru o mai bună disciplină asupra unui stil de viață corect, aplicația Dahna, pe care o poți descărca gratuit din App Store sau Google Play, îți vine în ajutor cu meniuri sănătoase și antrenamente fizice diversificate, ca să te menții în formă într-un mod eficient.

Sursa aici.

Leave a comment