Mesele de dimineață ar putea reduce factorii de risc pentru diabetul de tip 2
Persoanele care încep să mănânce înainte de 8:30 au avut un nivel mai scăzut de zahăr din sânge și o rezistență mai mică la insulină, ceea ce ar putea reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, potrivit unui nou studiu prezentat la ENDO 2021, reuniunea anuală a Societății Endocrinologilor.
„Am descoperit că persoanele care au început să mănânce mai devreme în cursul zilei au avut niveluri mai mici de zahăr în sânge și rezistență mai mică la insulină, indiferent dacă și-au limitat consumul de alimente la mai puțin de 10 ore pe zi sau consumul lor de alimente a fost repartizat pe mai mult de 13 ore pe zi, a spus cercetătorul principal Marriam Ali, MD, de la Northwestern University din Chicago, Illinois.
Rezistența la insulină apare atunci când organismul nu răspunde la fel de bine la insulina pe care pancreasul o produce și glucoza este mai puțin capabilă să pătrundă în celule. Persoanele cu rezistență la insulină pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Atât rezistența la insulină, cât și nivelurile ridicate de zahăr din sânge afectează metabolismul unei persoane și implicit descompunerea alimentelor în componentele sale de bază: proteine, carbohidrați (sau zaharuri) și grăsimi. Tulburările metabolice, cum ar fi diabetul, apar atunci când aceste procese normale se întrerup.
“Cu o creștere a tulburărilor metabolice, cum ar fi diabetul, am vrut să extindem înțelegerea strategiilor nutriționale, pentru a ajuta la soluționarea acestei preocupări în creștere”, a spus Ali. Studiile anterioare au constatat că alimentația cu timp limitat, care consolidează consumul într-un interval de timp scurtat în fiecare zi, a demonstrat în mod constant îmbunătățirea sănătății metabolice, a menționat ea. Grupul ei a vrut să vadă dacă mâncatul mai devreme în timpul zilei are vreun impact din punct de vedere metabolic.
Cercetătorii au analizat date de la 10.575 de adulți care au participat la sondajul național de examinare a sănătății și nutriției. Ei au împărțit participanții în trei grupuri, în funcție de durata totală a consumului de alimente: mai puțin de 10 ore, 10-13 ore și mai mult de 13 ore pe zi. Apoi au creat șase subgrupuri pe baza duratei mesei de început (înainte sau după 8:30 a.m.). S-au analizat aceste date pentru a determina dacă durata și timpul de consum au fost asociate cu nivelurile de zahăr din sânge și cu rezistența estimată la insulină. Nivelurile de zahăr din sânge a jeun nu au diferit semnificativ între grupurile de intervale de consum. Rezistența la insulină a fost mai mare la persoanele cu o durată mai scurtă a intervalului de alimentație, dar mai scăzută la toate grupurile, cu un timp de început de consum înainte de 8:30 a.m.
„Aceste descoperiri sugerează că sincronizarea este mai puternic asociată cu măsurile metabolice decât durata și susțin strategiile de alimentație timpurie”, a spus Ali.
Pe lângă ora timpurie a micului dejun, nu uita că și aplicația Dahna te ajută să îți reduci riscul de diabet, datorită meniurilor inspirate din dieta mediteraneană, considerată de specialiști cel mai sănătos stil de viață din lume. Descarc-o acum din AppStore sau Google Play!
Sursa: aici.