Mese frecvente la restaurant? Uite ce se poate întâmpla

O lectură de aproximativ 4 minute

Cu toţii alegem varianta de a lua masa la și de la un restaurant din ce în ce mai frecvent. Unii dintre noi alegem din lipsa timpului, alţii din comoditate, pentru unii poate fi un stil de viaţă şi o modalitate de a se întâlni cu prietenii sau pur şi simplu o plăcere.

Nimic în neregulă până aici! Problema apare când alegem restaurante de tip fast  food şi facem din asta un obicei. Pentru mulţi cantitatea din farfurie e mai importantă decât conţinutul ingredientelor. Şi astfel, uităm să ne preţuim, uităm să alegem calitate şi în goana noastră zilnică mâncăm alimente procesate necorespunzător şi nesănătoase.

Luarea mesei la restaurant este o activitate populară în întreaga lume, dar  puține cercetări au fost realizate  privind rezultatele pe termen lung. Cercetătorii din SUA, au analizat asocierea dintre consumul de mâncare și riscul de deces și au ajuns la concluzia că, obiceiul de a lua masa zilnic la restaurant ,este un obicei  cu efecte negative pe termen lung pentru corpul nostru, chiar poate creşte semnificativ riscul de deces. Rezultatele cercetării lor apar în Jurnalul Academiei de Nutriție și Dietetică, publicat de Elsevier.

Departamentul de Agricultură al SUA a estimat recent că aportul zilnic de energie al americanilor din mâncatul la restaurante a crescut de la 17% în 1977-1978 la 34% în 2011-2012. În același timp, numărul restaurantelor a crescut constant și se estimează că vânzările din industria restaurantelor vor crește semnificativ. Deși unele restaurante oferă alimente de înaltă calitate, calitatea dietetică a meniurilor din afara casei, în special din lanțurile de fast-food, este de obicei mai mică în comparație cu cele gătite acasă. Dovezile au arătat că mesele din afara casei tind să fie mai mari în valoarea energiei, grăsimi și sodiu, dar mai mici în fructe, legume, cereale integrale și substanțe nutritive de protecție, cum ar fi fibrele dietetice și antioxidanții.

 

Mese la restaurant

„Dovezile emergente, deși încă limitate, sugerează că mâncarea frecventă este asociată cu un risc crescut de boli cronice, cum ar fi obezitatea și diabetul și biomarkerii altor boli cronice”, a explicat cercetătorul principal Wei Bao, MD, dr.Profesor asistent, Departamentul de Epidemiologie, Colegiul de Sănătate Publică, Universitatea din Iowa, Iowa City, IA, SUA. „Cu toate acestea, se știe puțin despre asocierea dintre consumul de mese în afara casei și riscul de mortalitate.

Anchetatorii au analizat datele din răspunsurile la chestionarele administrate în timpul interviurilor față în față ale gospodăriilor de la 35.084 adulți cu vârsta de 20 de ani sau peste care au participat la Sondajul Național de Sănătate și Examinare Nutrițională 1999-2014. Respondenții și-au raportat obiceiurile alimentare, inclusiv frecvența consumului de mese pregătite în afara casei. „Am legat aceste înregistrări de cazurile de deces până la 31 decembrie 2015, analizând în special mortalitatea din toate cauzele, mortalitatea cardiovasculară și mortalitatea prin cancer”, a menționat primul autor Yang Du, doctorand, Departamentul de epidemiologie, Colegiul de Sănătate Publică, Universitatea din Iowa, Iowa City, IA, SUA.

În timpul perioadei de urmărire a 291.475 persoane au avut loc 2.781 de decese, inclusiv 511 decese cauzate de boli cardiovasculare și 638 decese cauzate de cancer. După ajustarile statistice în funcție de vârstă, sex, rasă / etnie, stare socioeconomică, factori dietetici și de stil de viață și indicele de masă corporală, raportul de risc al mortalității în rândul participanților care au consumat mese preparate în afara casei foarte frecvent (două mese sau mai multe pe zi) comparativ cu cei care au consumat rareori mese preparate departe de casă (mai puțin de o masă pe săptămână) a fost până la 2,13 pentru mortalitatea cauzată de toate cauzele, până la 2,55 pentru mortalitatea cardiovasculară și până la 3,21 pentru mortalitatea prin cancer.

„Acesta este unul dintre primele studii care cuantifică asocierea dintre consumul de mâncare și mortalitate”, a concluzionat dr. Bao. Descoperirile noastre, în conformitate cu studiile anterioare susțin că, consumul frecvent în afară este asociat cu consecințe negative asupra sănătății.”

Găteste acasă
Dietă mediteraneană

Care este mesajul la care noi trebuie să reflectăm?

  • Obiceiurile alimentare sănătoase ne definesc!
  • Alege să pregăteşti şi să iei masa în familie cel puţin o dată pe zi şi astfel riscul tău de expunere la boli cardiovasculare şi obezitate va scădea considerabil
  • Pune preţ pe calitate nu pe cantitate! Tu contezi!

Oferă-ţi răsfăţul de a pregăti mai multe mese acasă. Iar acum ai un real ajutor, aplicaţia pentru mobil Dahna, aliatul tău, care îţi  oferă  în premieră în România,  planurile dietetice zilnice recomandate de cardiologi şi nutriţionişti români, bazate pe profilul tău metabolic.

Descarcă pe telefon aplicatia Dahna, alege meniul preferat, ingredientele necesare adăugate vor fi adăugate instant pe lista de cumpărături şi prânzul tău e gata în maxim 40 minute, asta dacă alegi o reţetă mai complexă.

Incearcă, testează şi dezvoltă obiceiuri sănătoase!

Sursa aici.

 

 

 

 

Lasă un comentariu