Meniu de Paşte Tradiţional şi Sănătos!
Sărbătoarea Pascală aduce împreună toată familia, iar potrivit tradiţiei masa de Paşte este foarte importantă. Drobul, friptura, pasca, cozonacul şi multe alte specialităţi combinate sunt la loc de cinste în meniul de Paşte!
Dar ţinând cont şi de un plan sănătos dietetic, nutriţioniştii ne recomandă să avem grijă la cantitatea de mâncare din aceste zile şi în special cum combinăm alimentele. De asemenea,este recomandat ca 2 treimi din farfurie să conţină garnituri compuse din legume şi verdeţuri deoarece acestea facilitează tranzitul intestinal şi atenuează parţial aciditatea aliementelor tradiţionale, spre exemplu drobul de miel.
Bucuria Sărbătorilor constă în momentele petrecute împreună cu familia. Fii cumpătat şi alege un meniu sănătos şi delicios.Cu aplicaţia Dahna poţi face asta uşor şi rapid!
Îţi recomandăm câteva idei de reţete din aplicaţia Dahna cu care îţi vei impresiona invitaţii!
Friptura miel Dahna
Ingrediente
1.5 kg carne miel, usturoi 50 g, ulei măsline 30 ml, piper, cimbru, tarhon, mărar, scorțișoară, bere 2 cutii, 100 ml zeamă lămâie, sare după gust
Mod de preparare
Carnea de miel se porționează, se feliază subțire, se spală, fiecare porție se unge cu ulei de măsline si se aseaza într-un vas în care este deja pregătit un baiț* din bere, usturoi feliat subtine, piper, cimbru, tarhon, mărar, scorțișoară si se lasă în acest bait timp de câteva ore la rece.
Într-o tigaie cu suprafața antiaderentă , încinsă în prealabil la foc mediu timp de 3 minute, se asează feliile de carne scurse din bait si se frig** la foc mare timp de căte 3 minute pe fiecare parte. Dupa frigere, porția de carne se așează în tava de la cuptor. Se procedează în mod similar cu toate porțiile.
Tava cu feliile de carne fripte se dă la cuptorul preîncălzit la foc potrivit. Timp de de 2 ore friptura se va coace la foc potrivit (150 grade) adaugand pe masura ce zeama din tavă scade, ori de cate ori este nevoie, căte 50 ml de bere amestecată cu usturoi, zeamă de lămâie și o lingură de ulei de masline.
Friptura se servește având garnitură o salata de primăvară. Poftă bună!
*Baiț – compoziție din condimente, vin, bere etc…, care se folosește pentru marinarea cărnii
**Frigerea – temperatura de 250- 300 grade Celsius, temperatura trebuie să fie cât mai ridicată, bucățile de carne să fie subțiri și să aibă cât mai puțin țesut conjunctiv (zgârciuri, tendoane), suprafața feliei de carne se unge cu ulei de măsline, favorizand procesul termic.
Poftă Bună!
Drob de curcan stil Dahna
Ingrediente
300 g ficat de pui, 300 g piept pui, 4 ouă, 50 g iaurt grecesc, 10 ml ulei de măsline,
2 legături mari de ceapă verde, 1 legătură usturoi verde, 1 legătură mărar, 1 legătură patrunjel, 1 legătură leuștean, cimbru, oregano, sare, piper sau boia de ardei iute
Mod preparare
Se spală bine carnea de curcan și ficatul de pui și se pun la fiert separat.
Dupa ce s-au dat în câteva clocote timp de 10 minute, se scot din apă, se scurg și se dau prin mașina de tocat/robotdoar cât se obține o pastă de o consistență mai grunjoasă, nu foarte fină. Se amestecă ficatul de pui cu pieptul de pui, se adaugă verdeața tăiată după preferință, ouă, cimbru, oregano, sare, piper, iaurtul și uleiul de măsline.
Între timp se pregătesc feliile de vinete care vor ține loc de prapură pentru drob. Se curăță de coajă vînăta crudă, se taie felii subțiri de-a lungul (cam de jumătate de cm) se așează pe o farfurie întinsă și se presară puțină sare cât să lase zeama din vînătă.
În tava de cozonac pregatită, tapetată cu ulei de măsline și puțină făină se așează felii de vinete taiate după cum am menționat mai sus, longitudinal (cât mai lungi) și lăsate să se înmoaie. Se asează de-a latul tăvii în așa fel încât capetele să ajungă la final să acopere compoziția de drob. După ce s-au așezat în toată tava feliile de vinete se adaugă compoziția de drob și capetele feliilor de vinete se lipesc peste compozitie în așa fel încât să o acopere, ca și când am înfășa întreaga compozitie de drob.
Se pune tava în cuptor, încălzit în prealabil si se ține la foc potrivit timp de 20-25 minute.
Poftă bună!
Pască Dahna fără aluat
Ingrediente
1 kg brânză de vaci, 300 g smântână grăsime 12%, 60-70 g îndulcitor stevia, 6 ouă, 250 g migdale sau nuci mărunțite și stafide (după gust), 10 g esență de vanilie, un plic de praf de budincă de vanilie, un praf de copt, o mână de făină, opțional 150 g de biscuiți cu unt înmuiați în 50 ml lapte cald.
Mod de preparare
Se amestecă brânza cu gălbenușurile, stevia și smântana. Se adaugă apoi praful de budincă, faină și praful de copt și omogenizăm ușor toate ingredientele. Punem apoi vanilia si stafide, nucile, migdalele. Tot acum adăugăm ingredientul opțional biscuiții înmuiați. La final se adaugă albușurile bătute spumă tare și amestecăm usor, cu o lingură de lemn.
Se așează în forma de pască unsă cu ulei de măsline și tapetata cu puțină făină și se coace la foc potrivit în cuptorul (încălzit în prealabil) timp de 30 minute.
Poftă bună!
Sărbători Fericite cu momente magice în sânul familiei şi meniuri sănătoase!