Lipsa “vitaminei soarelui” și evoluția severă a infecției cu Covid-19
Ce corelație există între nivelurile scăzute de vitamina D și sistemele imunitare hiperactive, cum influențează aceasta modul în care reacționăm la COVID și cum ar putea fi utilizată vitamina D cel mai eficient pentru a proteja împotriva complicațiilor COVID-19 – acestea au fost doar câteva din întrebarile la care au căutat răspuns cercetătorii de la Universitatea Northwestern.
Echipa de cercetare a efectuat o analiză statistică a datelor de la numeroase spitale și clinici din China, Franța, Germania, Italia, Iran, Coreea de Sud, Spania, Elveția, Regatul Unit (Marea Britanie) și Statele Unite. După ce au studiat datele globale din noua pandemie de coronavirus (COVID-19), cercetătorii au descoperit o corelație puternică între deficiența severă de vitamina D și rata mortalității. Vitamina D consolidează imunitatea înnăscută și previne reacțiile imune hiperactive. Constatarea ar putea explica mai multe mistere, inclusiv de ce este puțin probabil să se înregistreze decese în randul celor mici, din cauza COVID-19.
Cercetătorii au remarcat că pacienții din țări cu o rată mare de mortalitate din cauza COVID-19, precum Italia, Spania și Marea Britanie, au avut niveluri mai scăzute de vitamina D în comparație cu pacienții din țări care nu au fost atât de grav afectate. Această constatare a fost comunicată cu prudență pentru ca lumea, în special cei fără o deficiență cunoscută, să nu înceapă să utilizeze suplimente cu vitamina D.
Deși crede că este important ca oamenii să știe că deficiența de vitamina D ar putea juca un rol în mortalitatea datorată acestui nou coronavirus, „nu trebuie să ne focusam asupra acestui fapt”, a declarat Vadim Backman, cel care a condus cercetarea din Northwestern și care este directorul Centrului de Genomică și Inginerie Fizică din Northwestern.
Backman și echipa sa s-au gândit să examineze nivelurile de vitamina D după ce au observat diferențe inexplicabile ale ratelor de mortalitate COVID-19 de la o țară la alta. Alte cercetări au emis ipoteza că diferențele de calitate a asistenței medicale, distribuția de vârstă a populației, ratele de testare sau diferitele tulpini de coronavirus ar putea fi responsabile. Dar Backman a rămas sceptic. El spune că „niciunul dintre acești factori nu pare să joace un rol semnificativ”.
Corelația descoperită între nivelurile de vitamina D și furtuna de citokine – o afecțiune hiperinflamatorie cauzată de un sistem imunitar hiperactiv – este la fel de puternică precum corelația între deficiența de vitamina D și mortalitate.
„Furtuna de citokine poate deteriora grav plămânii și poate duce la sindromul de detresă respiratorie acută și la decesul pacienților”, a spus Daneshkhah. “Această afecțiune pare să fie motivul decesului majorității pacienților cu COVID-19, nu distrugerea plămânilor de către virusul însuși.”
Vitamina D îmbunătățește sistemele imunitare înnăscute, dar, de asemenea, împiedică sistemele noastre imunitare să devină periculos de hiperactive. Acest lucru înseamnă că un nivel sănătos de vitamina D ar putea proteja pacienții împotriva complicațiilor severe, inclusiv decesul din cauza COVID-19.
În lumina acestor cercetări oamenii nu ar trebui să ia doze excesive de vitamina D, pentru că s-ar putea confrunta cu efecte secundare negative. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a știi cum vitamina D ar putea fi utilizată cel mai eficient pentru a proteja împotriva complicațiilor COVID-19.
Încă este greu de știut care doză este cea mai benefică pentru COVID-19, dar este clar că deficiența de vitamina D este dăunătoare, și poate fi ușor abordată cu o suplimentare adecvată, în primul rând printr-o dietă echilibrată. Aceasta ar putea fi o altă cheie pentru a ajuta la protejarea populațiilor vulnerabile, precum pacienții vârstnici, care au deficiențe de vitamina D. O metodă potrivită și recomandată de suplimentare de vitamina D este o dietă echilibrată pe termen lung.