Legătura interesantă dintre sănătatea gingiilor și sindromul metabolic
Boala parodontală sau a gingiilor este un factor de risc semnificativ al sindromului metabolic, considerat a fi un grup de afecțiuni care cresc riscul de boli de inimă și diabet. Într-un nou studiu, cercetătorii de la Tokyo Medical and Dental University (TMDU) au descoperit că infecția cu Porphyromonas gingivalis, bacteria care cauzează boala parodontală, generează o disfuncție metabolică a mușchilor scheletici – precursorul sindromului metabolic – prin modificarea compoziției microbiomului intestinal.
Se știe de multă vreme că bacteriile parodontale cauzează inflamații în cavitatea bucală, dar cresc, de asemenea, în mod sistemic mediatorii inflamatori. Ca urmare, infecția susținută cu bacteriile parodontale poate duce la creșterea greutății corporale și la creșterea rezistenței la insulină, un semn distinctiv al diabetului de tip 2. Funcția insulinei este de a ajuta la transferul glucozei din sânge în țesuturi și – cel mai important – către mușchiul scheletic, unde se păstrează un sfert din totalul glucozei.
În mod surprinzător, rezistența la insulină joacă un rol cheie în dezvoltarea sindromului metabolic, un grup de afecțiuni care includ obezitatea, metabolismul lipidic modificat, hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate de glucoză din sânge și inflamația sistemică. Deși mușchiul scheletic joacă un rol cheie în scăderea nivelului de glucoză din sânge, nu s-a stabilit încă o legătură directă între infecția bacteriană parodontală și funcția metabolică a mușchilor scheletici.
„Sindromul metabolic a devenit o problemă de sănătate răspândită în lumea dezvoltată”, spune primul autor al studiului, Kazuki Watanabe. „Scopul studiului nostru a fost de a investiga modul în care infecția bacteriană parodontală ar putea duce la modificări metabolice ale mușchilor scheletici și, astfel, la dezvoltarea sindromului metabolic.”
Pentru a-și atinge obiectivul, cercetătorii au investigat mai întâi titrurile de anticorpi împotriva Porphyromonas gingivalis în sângele pacienților cu sindrom metabolic și au găsit o corelație pozitivă între titrurile de anticorpi și rezistența crescută la insulină. Aceste rezultate au arătat că pacienții cu sindrom metabolic au fost susceptibili infecției cu Porphyromonas gingivalis și, astfel, au avut un răspuns imun, producând anticorpi împotriva germenilor.
Pentru a înțelege mecanismul din spatele observației clinice, cercetătorii au apelat apoi la un model animal. Când au dat șoarecilor cărora li s-a administrat o dietă bogată în grăsimi (o condiție prealabilă pentru dezvoltarea sindromului metabolic) Porphyromonas gingivalis pe cale orală, șoarecii au dezvoltat o rezistență crescută la insulină, o infiltrare a grăsimilor și o absorbție mai mică a glucozei în mușchiul scheletic, comparativ cu cei care nu au primit bacteriile.
Dar cum a fost această bacterie capabilă să provoace inflamație sistemică și sindrom metabolic? Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii s-au concentrat asupra microbiomului intestinal, rețeaua de bacterii prezente în intestin, cu care organismul coexistă simbiotic. În mod curios, cercetătorii au descoperit că la șoarecii cărora li s-a administrat Porphyromonas gingivalis, microbiomul intestinal a fost modificat semnificativ, ceea ce ar putea scădea sensibilitatea la insulină.
„Acestea sunt rezultate izbitoare, care oferă un mecanism care stă la baza relației dintre infecția cu bacteria parodontală Porphyromonas gingivalis și dezvoltarea sindromului metabolic și a disfuncției metabolice la nivelul mușchilor scheletici”, spune autorul corespunzător al studiului, profesorul Sayaka Katagiri.
Pentru că gingiile au roluri deosebit de importante, de la fixarea dinților și protejarea osului alveolar, până la aspecte estetice, este nevoie să acordăm o mare atenție îngrijirii lor prin două cai: o bună igienă și crearea unei surse inepuizabile de nutrienți care să susțină sănătatea gingivală. Aplicația Dahna poate fi un instrument extrem de util pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată din punct de vedere nutrițional, pe care vă invităm cu drag să o descărcați și să o testați.
Sursa: aici.