Informații amuzante și interesante despre inimă pe care nu le știai
Inima este ca o pompă formată din mușchi, ce împinge sângele în corp prin vase și e formată din două părți, una stângă și alta dreaptă, cât și din patru camere: câte un atriu și un ventricul pe fiecare parte. Atriul primește vasele mari, care aduc sângele la inimă, și are niște valve speciale, care se deschid în ventricul.
Ventriculii au, la rândul lor, valve care se deschid în vasele de sânge. Partea dreaptă a inimii primește sânge neoxigenat din corp, iar după trecerea acestuia prin atriul drept și ventriculul drept, sângele este pompat în plămâni. Aici sângele se oxigenează și elimină dioxidul de carbon. După ce e trecut prin plămâni, sângele ajunge înapoi în atriul stâng, apoi în ventriculul stâng, de unde este pompat în aortă, prin care se distribuie în întreg corpul prin artere.
Deoarece inima este un organ vital, este important să o menții sănătoasă cu o dietă și exerciții fizice bine echilibrate și să eviți lucrurile care o pot deteriora, cum ar fi alimentația nesănătoasă, alcoolul, fumatul sau drogurile.
Deși probabil ești familiarizat cu câteva sfaturi sănătoase pentru inimă, există câteva informații interesante despre ea pe care este posibil să nu le cunoști. Iată câteva dintre ele:
- O inimă de mărime medie are dimensiunea unui pumn la un adult.
- Inima bate de aproximativ 115.000 de ori în fiecare zi.
- Inima pompează aproximativ 7.500 de litri de sânge în fiecare zi.
- Un sistem electric controlează ritmul inimii tale. Se numește sistemul de conducere cardiacă.
- Inima poate continua să bată chiar și atunci când este deconectată de corp.
- Prima intervenție chirurgicală pe cord deschis a avut loc în anul 1893. A fost efectuată de Daniel Hale Williams, unul dintre puținii cardiologi de culoare din Statele Unite la acea vreme.
- Primul stimulator cardiac implantabil a fost utilizat în 1958. Arne Larsson, care a primit stimulatorul cardiac, a trăit mai mult decât chirurgul care l-a implantat. Larsson a murit la 86 de ani dintr-o boală care nu avea legătură cu inima.
- Cea mai tânără persoană care s-a operat la inimă avea doar un minut. Aceasta avea un defect cardiac care este fatal celor mai mulți copii. Operația a avut succes, dar în cele din urmă a avut nevoie de un transplant de inimă.
- Cel mai vechi caz cunoscut de boală cardiacă a fost identificat în rămășițele unei mumii egiptene în vârstă de 3.500 de ani.
- Musarafa etruscă, pigmeu american, este cel mai mic mamifer, dar are cele mai rapide bătăi ale inimii: 1.200 pe minut.
- Balenele au cea mai mare inimă dintre toate mamiferele.
- Girafa are o inimă lopsidă, ventriculul stâng fiind mai gros decât cel drept. Acest lucru se datorează faptului că partea stângă trebuie să urce sângele pentru a ajunge la creierul girafei.
- Majoritatea atacurilor de cord se produc într-o zi de luni.
- Inima umană cântărește mai puțin de un kilogram. Cu toate acestea, inima unui bărbat este, în medie, cu 70 de grame mai grea decât cea a unei femei.
- Inima unei femei bate puțin mai repede decât inima unui bărbat.
- Forma iconică a inimii, ca simbol al iubirii, se crede în mod tradițional că provine de la planta silphium, care a fost folosită ca o formă antică de control al nașterii.
- Dacă ar fi să-ți întinzi sistemul vaselor de sânge, acesta s-ar extinde peste 60.000 de mile.
- Celulele cardiace nu se mai divid, de aceea cancerul cardiac este extrem de rar.
- Râsul este bun pentru inima ta. Reduce stresul și dă un impuls sistemului imunitar.
Inima ta afectează fiecare parte a corpului tău. Asta înseamnă, de asemenea, că dieta, stilul de viață și bunăstarea emoțională îți pot afecta inima. Sănătatea emoțională și fizică sunt importante atât pentru menținerea unei inimi sănătoase.
Află mai multe informații despre sănătatea inimii tale folosind aplicația Dahna, creată de experți cardiologi și nutriționiști. O poți descărca gratuit din AppStore sau Google Play.
Sursa aici.