Impulsivitatea legată de măncatul rapid la copii poate duce la obezitate

O lectură de 2 minute

Copiii care mănâncă mai încet sunt mai puțin susceptibili la a fi extrovertiți și impulsivi, potrivit unui nou studiu condus de Universitatea din Buffalo și Spitalul de Copii din Philadelphia.

Cercetarea, care a urmărit să descopere relația dintre temperament și comportamentele alimentare în copilăria timpurie, a constatat că micuții care au fost foarte receptivi la stimuli alimentari (dorința de a mânca atunci când văd alimentele, când sunt mirosite sau gustate) au fost mai susceptibili să experimenteze frustrarea și disconfort și au dificultăți de auto-calmare.

Aceste descoperiri sunt esențiale, deoarece mâncatul rapid și o mai mare reacție la stimulii alimentari au fost legate de riscul de obezitate la copii, spune dr. Myles Faith, coautor și profesor de consiliere și educație psihologică la UB Graduate School of Education.

Cercetarea, publicată în iunie 2021 în revista Pediatric Obesity, susține integrarea temperamentului în studiile și tratamentul obezității la copii, o legătură considerată necesară de exploatat, concluzie desprinsă dintr-un studiu anterior.

„Temperamentul este legat de multe rezultate comportamentale și de dezvoltare ale copilului, totuși, în ciuda dovezilor emergente, puține studii au examinat relația sa cu obezitatea pediatrică”, a declarat dr. Robert Berkowitz, profesor emerit la Universitatea din Pennsylvania și directorul Programului de Cercetare a Tulburărilor Alimentare la Spitalul de Copii din Philadelphia. Co-investigatorul principal Alyssa Button, candidat la doctorat la Școala Universitară de Educație UB, este primul autor.

Cercetătorii au chestionat 28 de participanți care au început un program de intervenție familială pentru a reduce viteza de consum a alimentelor la copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani, cu risc de obezitate.

Studiul a examinat asocierile dintre trei comportamente alimentare și trei laturi ale temperamentului. Comportamentele alimentare au inclus:

  • reacția la senzația de sațietate;
  • reacția la vederea, mirosul și degustarea alimentelor;
  • viteza de consum a alimentelor.

Iar tipurile de temperament au fost:

  • extroversie și impulsivitate;
  • autocontrol;
  • inabilitatea de a-și liniști emoțiile negative, cum ar fi furia, frica și tristețea.

Printre descoperiri se numără faptul că micuții care răspund bine la senzația de sațietate prezintă mai mult control de sine. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege rolul pe care îl joacă părinții în temperamentul și comportamentul alimentar al copiilor lor, spune Button.

„Părinții pot folosi hrana pentru a calma copiii temperamentali și emoțiile negative ale acestora”, spune Button, specialist în cercetare în cadrul Departamentului de Pediatrie din Școala de Medicină și Științe Biomedice Jacobs de la UB. „Cercetările viitoare ar trebui să examineze diferitele moduri în care părinții își hrănesc copiii ca răspuns la temperamentul lor”. Astfel s-ar obține informații valoroase privind strategii pentru crearea unor obiceiuri sănătoase durabile, cu impact de-a lungul întregii vieți.

Aplicația Dahna poate schimba obiceiurile alimentare nesănătoase, folosind ca bază cea mai sănătoasă dietă, adică cea mediteraneană. Bucură-te de sute meniuri, rețete și o mulțime de alte beneficii. Descarc-o acum!

Sursa: aici.

Leave a comment