Imprimarea metalelor pe materiale asigură biosenzori confortabili, ieftini și eficienți

O lectură de aproximtiv 2 minute

Cercetătorii de la Universitatea din Utah și Universitatea Națională Gyeongsang din Coreea de Sud au dezvoltat un senzor bioelectric convenabil și cu costuri reduse care are capacitatea de a măsura semnalele electromiografice generate în mușchi atunci când se contractă. Acestea sunt utile pentru studierea oboselii musculare și a recuperării, având potențialul de a oferi informatii privind diagnosticul și tratamentul bolilor neuromusculare.

Biosenzorul, realizat din pastă de argint cu un strat de nanoparticule de aur deasupra, este integrat direct pe o piesă de îmbrăcăminte. Acest lucru are avantaje dincolo de confort, astfel că îmbrăcămintea moale înseamnă un contact mai bun cu pielea și, totodată, un semnal mai bun. Inițial, cercetătorii au imprimat pastă de argint direct pe țesătură deoarece argintul este conductiv, făcându-l un bun material pentru detectarea semnalelor electrice. Cu toate acestea, este, de asemenea, oarecum toxic, astfel încât expunerea prelungită poate duce la iritarea pielii.

Pentru a valorifica proprietățile benefice ale argintului în timp ce rezolva problemele mai sus menționate, echipa a pus un strat de nanoparticule de aur deasupra argintului. Aurul a încapsulat complet particulele de argint, împiedicându-le să atingă pielea. Rezultatul a fost un detector conductiv și noniritant pentru piele. În același timp, cantitățile de aur și argint sunt suficient de mici încât să rămână și ieftine.

„Semnalul pe care îl măsurăm este o tensiune într-un interval de timp”, a spus autorul Huanan Zhang. „De fiecare dată când degetul se mișcă, potențialul corpului, al mușchilor se schimbă. Deci, suntem capabili să detectăm diferența de potențial.”

Oamenii de știință au testat performanța biosenzorului plasându-l pe biceps și degete, monitorizând în acest mod semnalul detectat pe măsură ce acești mușchi au progresat prin diferite exerciții.

Deoarece senzorul face parte din material și este conceput pentru a fi utilizat pe perioade lungi de timp, trebuie să reziste la spălare. Echipa a testat din nou performanța senzorului după mai multe spălări și a constatat că performanța sa a rămas ridicată.

„Această lucrare nu numai că proiectează un dispozitiv purtabil, care are factorul de comoditate, dar are și performanțe excelente și este biocompatibilă”, a spus Zhang.

Prin urmare, echipa consideră că utilizarea acestei tehnici de imprimare pe textile ar putea revoluționa viitorii senzori bioelectrici.

Activitatea fizică și alimentația corectă sunt esențiale pentru a menține sănătatea organismului, precum și pentru a preveni alte afecțiuni medicale. Îți recomandăm să descarci gratuit aplicația Dahna din App Store sau Google Play, care va te ajuta să rămâi în formă și să ai grijă de corpul tău.

Sursa aici.

Leave a comment