Iei masa frecvent în oraș? Uite ce se poate întampla….

O lectură de aproximativ 3 minute.

Luarea mesei la restaurant este o activitate populară în întreaga lume, dar s-au efectuat puține cercetări privind asocierea sa cu rezultatele sănătății. Cercetătorii au analizat asocierea dintre consumul de mâncare și riscul de deces și au ajuns la concluzia că, consumul de mâncare la restaurant în mod foarte frecvent este semnificativ asociat cu un risc crescut de deces. Rezultatele cercetării lor apar în Jurnalul Academiei de Nutriție și Dietetică, publicat de Elsevier.

Mâncatul la reustaurant este o activitate extrem de populară. Departamentul de Agricultură al SUA a estimat recent că aportul zilnic de energie al americanilor din mâncatul la restaurante a crescut de la 17% în 1977-1978 la 34% în 2011-2012. În același timp, numărul restaurantelor a crescut constant și se estimează că vânzările din industria restaurantelor vor crește semnificativ. Deși unele restaurante oferă alimente de bună calitate, calitatea dietetică a meniurilor din afara casei, în special din lanțurile de fast-food, este de obicei mai mică în comparație cu cele gătite acasă. Dovezile au arătat că mesele din afara casei tind să fie mai mari în valoarea energiei, grăsimi și sodiu, dar mai mici în fructe, legume, cereale integrale și substanțe nutritive de protecție, cum ar fi fibrele dietetice și antioxidanții.

„Dovezile emergente, deși încă limitate, sugerează că mâncarea frecventă este asociată cu un risc crescut de boli cronice, cum ar fi obezitatea și diabetul și biomarkerii altor boli cronice”, a explicat cercetătorul principal Wei Bao, MD, dr., Profesor asistent la Departamentul de Epidemiologie, Colegiul de Sănătate Publică, Universitatea din Iowa, Iowa City, IA, SUA. „Cu toate acestea, se știe puțin despre asocierea dintre consumul de mese luate în afara casei  și riscul de mortalitate.

Cercetătorii au analizat datele din răspunsurile la chestionarele administrate în timpul interviurilor directe ale gospodăriilor de la 35.084 adulți cu vârsta de 20 de ani sau peste care au participat la Sondajul Național de Sănătate și Examinare Nutrițională 1999-2014. Respondenții și-au raportat obiceiurile alimentare, inclusiv frecvența consumului de mese pregătite în afara casei. „Am legat aceste înregistrări de cazurile de deces până la 31 decembrie 2015, analizând în special mortalitatea din toate cauzele, mortalitatea cardiovasculară și mortalitatea prin cancer”, a menționat primul autor Yang Du, doctorand, Departamentul de epidemiologie, Colegiul de Sănătate Publică, Universitatea din Iowa, Iowa City, IA, SUA.

În timpul perioadei de urmărire a 291.475 persoane au avut loc 2.781 de decese, inclusiv 511 decese cauzate de boli cardiovasculare și 638 decese cauzate de cancer. După ajustarile statistice în funcție de vârstă, sex, rasă / etnie, stare socioeconomică, factori dietetici și de stil de viață și indicele de masă corporală, raportul de risc al mortalității în rândul participanților care au consumat mese preparate în afara casei foarte frecvent (două mese sau mai mulet pe zi) comparativ cu cei care au consumat rareori mese preparate departe de casă (mai puțin de o masă pe săptămână) a fost până la 2,13 pentru mortalitatea cauzată de toate cauzele, până la 2,55 pentru mortalitatea cardiovasculară și până la 3,21 pentru mortalitatea prin cancer.

„Acesta este unul dintre primele studii care cuantifică asocierea dintre consumul de mâncare și mortalitate”, a concluzionat dr. Bao. Descoperirile noastre, în conformitate cu studiile anterioare susțin că, consumul frecvent în afară este asociat cu consecințe negative asupra sănătății.”Mesajul de luat acasă este că consumul frecvent de mese preparate departe de casă poate să nu fie un obicei sănătos. Iar oamenii ar trebui încurajați să ia în considerare pregătirea mai multor mese acasă”, au concluzionat cercetătoriii. Acesta este unul dintre principiile de bază ale aplicației Dahna care va oferă  personalizat planurile dietetice zilnice inclusiv modul lor de preparare. Cel mai indelungat timp de preparare a unei mese de pranz  este de maxim 40 min. Poti descărca gratuit pe telefon aplicatia Dahna!

Susa: aici.

Leave a comment