Hashtag-ul #berberină – totul despre suplimentul promovat pentru pierderea în greutate care a cucerit internetul!

Berberina, cunoscută și sub numele de „Ozempicul Naturii”, este o substanță derivată din plante care a devenit populară pe platforme de social media precum TikTok, unde hashtag-ul #berberină a adunat peste 75 de milioane de vizualizări în momentul de față. Influencerii promovează acest supliment ca fiind eficient pentru pierderea în greutate, atrăgând un interes crescut din partea publicului.

Berberina este o substanță derivată din plante, utilizată în mod tradițional în medicina chineză, și este disponibilă sub formă de pudră portocalie-gălbuie, în general în capsule sau tablete. Ea este extrasă din rădăcini, tulpini și frunze ale diferitelor plante, cum ar fi gheara-diavolului și barberry.

În urma popularității berberinei în mediul online, Centrul Național pentru Medicină Complementară și Integrativă din Statele Unite ale Americii a emis o avertizare, menționând că „nu există suficiente dovezi științifice riguroase pentru a determina dacă este eficientă”.

Cu toate acestea, experții medicali avertizează că există puține dovezi științifice solide care să susțină utilizarea berberinei pentru pierderea în greutate și obezitate. Centrul Național pentru Medicină Complementară și Integrativă a atras atenția asupra lipsei de cercetări riguroase în acest domeniu.

„Nu există atât de multe date despre acest subiect”, spune Reshmi Srinath, MD, director al Programului de Management al Greutății și Metabolismului de la Mount Sinai din New York. „Este destul de surprinzător că a devenit atât de popular în media, sincer să fiu.”

Deși există unele studii care indică o ușoară reducere a greutății corporale în urma administrării berberinei, acestea au fost realizate pe un număr mic de participanți și au durat perioade scurte. De asemenea, există o varietate de formulări și doze de berberină, iar calitatea acestui supliment poate varia.

O revizuire a 12 studii controlate randomizate care au evaluat efectele berberinei asupra obezității a concluzionat că tratamentul a redus moderat greutatea corporală. Studiile incluse au fost realizate pe o perioadă scurtă, cu un număr mic de participanți, iar pierderea în greutate nu a fost măsurată ca rezultat principal.

„Există puține studii controlate randomizate”, spune dr. Ivania Rizo,  endocrinolog la Școala de Medicină Chobanian & Avedisian de la Universitatea Boston. „Se pare că toate au unele deficiențe metodologice care pot duce la un risc crescut de bias.”

Compararea între berberină și medicamente precum Ozempic și Wegovy poate fi înșelătoare. Medicamentele aprobate pentru pierderea în greutate au studii clinice extinse care demonstrează eficacitatea lor, dar chiar și acestea pot avea și efecte secundare semnificative.

Un alt aspect de luat în considerare este reglementarea și siguranța suplimentelor alimentare. Berberina nu este supusă acelorași verificări ca medicamentele aprobate de FDA, ceea ce face dificilă evaluarea siguranței și interacțiunilor acestui supliment cu alte medicamente.

Utilizarea berberinei este promovată și în cazul rezistenței la insulină, sindromului ovarelor polichistice și chiar al cancerului, dar experții medicali avertizează potențialii utilizatori că nu există suficiente dovezi solide pentru a susține aceste utilizări.

„Îi avertizez pe pacienții mei cu privire la suplimentele alimentare pentru gestionarea greutății deoarece nu avem date de înaltă calitate care să demonstreze eficacitatea acestora”, a declarat printr-un e-mail, Katherine Saunders, MD, DABOM, expertă în obezitate și co-fondatoare a platformei Intellihealth, dedicată managementului obezității.

obiectiv greutate
obiectiv greutate

În ciuda lipsei de dovezi substanțiale care să susțină utilizarea berberinei pentru managementul greutății și obezitatea, interesul pentru acest supliment pare să crească. Hype-ul în jurul acestui supliment nu este deloc surprinzător. Conform datelor din 2019-2023 ale Studiului Național de Examinare a Sănătății și Nutriției (NHANES), aproximativ 42% dintre adulții din Statele Unite suferă de obezitate, ceea ce indică o nevoie serioasă de medicamente accesibile pentru a trata această afecțiune. Berberina este disponibilă fără prescripție medicală și este mult mai ieftină decât majoritatea medicamentelor aprobate de Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) pentru pierderea în greutate.

Compararea între Ozempic și Wegovy și berberină poate fi înșelătoare. Un alt aspect care ar trebui avut în vedere în opinia specialiștilor este acela că lipsa reglementaărilor ar putea determina unele companii care distribui acest produs să adauge stimulente pentru a amplifica efectul de pierdere în greutate pe care suplimentul îl poate avea. Aceste aditivi pot interacționa cu alte afecțiuni de sănătate sau pot provoca efecte secundare precum anxietatea, afirmă dr. Almandoz.

Berberina are multe efecte secundare și înainte de a recurge la acest supplement trebuie avute în vedere intervenții eficiente care  sunt disponibile în present modificări ale alimentației și ale stișui de viață,  în schimbul utilizării unui supplement care trebuie să fie mult mai bine studiat și reglementat.

În timp ce sintagma „Ozempicul Natural” poate atrage utilizatori potențiali cu comparația sa îndoielnică, popularitatea crescândă a berberinei ar putea fi și o manifestare a dorinței oamenilor de a găsi o soluție rapidă, se tem experții. „Aceasta este frica mea”, spune Srinath. ” Să îmi iau acest medicament, să pierd rapid în greutate’, dar la sfârșitul zilei, gestionarea greutății este o călătorie pe termen lung. Este nevoie de timp, de efort, nu este ușor și nu există soluții miraculoase.” Experții avertizează că gestionarea greutății este o călătorie pe termen lung, care necesită efort și modificări durabile ale stilului de viață.

Aplicația Dahna este partenerul potrivit pentru a face o tranziție ușoară către un mod de alimentație și un mod de viață echilibrat. O puteți încerca oricănd pe telefon, este si gratuită!

Sursa AICI

Lasă un comentariu