Gripa și bolile de inimă: conexiunea surprinzătoare care ar trebui să te convingă să-ți programezi vaccinarea

O lectură de aproximativ 3 minute

Un nou studiu dovește faptul că pacienții care suferă de boli cardiovasculare prezintă un risc crescut de complicații grave cauzate de gripă, indiferent dacă au atins vârsta de pensionare sau nu. Infecția cu virusul gripal la pacienții cu BCV este asociată cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare. În aceste condiții, administrarea vaccinului antigripal reduce substanțial riscurile cardiovasculare.

Este bine cunoscut faptul că gripa poate conduce la simptome respiratorii semnificative, cum ar fi pneumonie, bronșită și infecție bacteriană a plămânilor. Efectele virusului asupra inimii au fost, din punct de vedere istoric, mai greu de analizat deoarece mulți pacienți au deja o predispoziție cunoscută la evenimente cardiace, dar și pentru că evenimentul cardiac apare adesea la câteva săptămâni după instalarea gripei.

Cercetările recente arată că pacienții au de șase ori mai multe șanse de a suferi un atac de cord în săptămâna următoare infecției cu gripă decât în ​​orice moment al anului anterior sau al anului după infecție. Într-un studiu care a analizat 336.000 de spitalizări pentru gripă, 11,5% au prezentat un eveniment cardiac grav.

Un alt studiu care a analizat 90.000 de infecții gripale confirmate de laborator a arătat o rată izbitor de similară, de 11,7%, care se confruntă cu un eveniment cardiovascular acut.

Unul din opt pacienți internat la spital cu gripă, adică 12,5%, au suferit un eveniment cardiovascular, 31% au fost tranferați la terapie intensivă și 7% au murit ca urmare a evenimentului.

Motivul pentru care gripa afectează atât de mult inima, cât și sistemul vascular, are legătură cu răspunsul inflamator al organismului la infecție.

Inflamația apare atunci când „primii respondenți” ai corpului, mai precis celulele albe din sânge și ceea ce produc pentru a vă proteja, se reunesc într-o zonă și încep să lucreze împotriva unei infecții, bacterii sau virusuri. Când sunteți bolnav, puteți simți de obicei efectele acestor „zone de luptă” în umflături, sensibilitate, durere, slăbiciune, uneori roșeață, dar și temperatură crescută a articulațiilor, mușchilor și ganglionilor limfatici.

Activitatea crescută poate provoca, de asemenea, un fel de blocaj care conduce la formarea de cheaguri de sânge, tensiune arterială crescută și chiar umflături sau cicatrici în inimă. Stresorii suplimentari fac ca placa din artere să fie mai vulnerabilă la rupere, provocând un blocaj care taie oxigenul inimii sau creierului și are ca rezultat atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

În plus, complicațiile non-cardiace ale bolii virale, inclusiv pneumonia și insuficiența respiratorie, pot agrava simptomele insuficienței cardiace sau aritmia cardiacă. Pe scurt, stresul suplimentar asupra sistemului cardiovascular ar putea fi copleșitor pentru un mușchi cardiac deja slăbit.

Deoarece virusurile gripale sunt în permanență mutante, oamenii de știință modifică vaccinul în fiecare an pentru a se potrivi cu componentele probabile. În medie, este eficient în prevenirea infecției 40% din timp. Deși s-ar putea să nu pară important acest procent, este suficient pentru a reduce semnificativ riscul de boli severe la majoritatea oamenilor.

În ultimul timp, studiile au reușit să demonstreze că vaccinul nu numai că este eficient în protejarea populației generale și a celor mai vulnerabile grupe de vârstă (peste 65 de ani și sub 2 ani) de cazurile severe de gripă, dar acționează și ca o protecție împotriva mortalității cardiovasculare, mai ales în rândul populației cu risc ridicat.

Adulții care au primit vaccinul și-au redus cu 37% probabilitatea de a fi internați în spital și cu au avut cu 82% mai puține șanse de a fi duși la terapie intensivă din cauza virusului gripal. Dintre persoanele internate la spital cu gripă, persoanele vaccinate au avut cu 59% mai puține șanse de a fi admise la UCI. Pacienții vaccinați internați la UCI au petrecut cu patru zile mai puțin în UCI decât pacienții nevaccinați.

Ca urmare a beneficiilor demonstrate conferite de vaccinarea împotriva gripei și a riscurilor pe care le prezintă infecția gripală în rândul celor cu boli cardiovasculare, numeroase societăți internaționale recomandă cu tărie vaccinarea anuală împotriva gripei la pacienții cu boli cardiovasculare.

Cu ajutorul aplicației Dahna, pe care o poți descărca gratuit din App Store sau Google Play, poți avea grijă în mod eficient de corpul tău, fie că este vorba despre adoptarea unei diete sănătoase sau a unui stil de viață activ.

Sursa aici.

Leave a comment