Crăciunul în jurul lumii – 8 feluri de mâncare de Crăciun surprinzătoare

Crăciunul este sărbătorit în numeroase colțuri ale lumii, fiecare cu obiceiuri și tradiții unice care aduc culoare și bucurie sezonului festiv. În centrul acestor tradiții se află adesea mesele de Crăciun. Acestea nu doar că aduc familii și comunități împreună, dar oferă și o fereastră fascinantă în cultura și istoria locurilor.

Aici, la Dahna, dorim să facem o călătorie culinară globală și să descoperim unele dintre cele mai interesante și delicioase feluri de mâncare de Crăciun din lume.

8 tradiții de Crăciun inedite din jurul lumii

Noche Buena – o tradiție filipineză

În Filipine, sărbătoarea de Crăciun este cunoscută drept „Noche Buena” (”noapte bună” în spaniolă). Masa tradițională pregătită de filipinezi în această dată este o adevărată explozie de gusturi și arome. 

O vedetă a mesei tradiționale de ”Noche Buena” este „lechon”, un porc întreg rotisat, alături de „queso de bola” (brânză de Edam) și „hamon” (șuncă de Crăciun). Aceste preparate reflectă influențele culturale spaniole dar și pe cele locale, creând o experiență culinară unică.

Bufetul suedez Julbord

În Suedia, tradiția de Crăciun „Julbord” este un bufet generos ce include o varietate de preparate pe bază de pește și nu numai.

Specifice acestui bufet sunt mâncărurile precum: heringul marinat și somonul afumat, „köttbullar” (chifteluțe suedeze), și „julskinka” (șuncă de Crăciun). Această masă bogată reflectă importanța peștelui în dieta nordică, dar și dragostea suedezilor pentru preparatele lor tradiționale.

KFC – o mâncare de Crăciun în Japonia

Un obicei neașteptat de Crăciun în Japonia este consumul de pui prăjit de la KFC. Această tradiție a început în anii ’70 datorită unei campanii de marketing de succes și a devenit un element esențial al sărbătorilor pentru multe familii japoneze, demonstrând impactul globalizării asupra tradițiilor culinare.

Un drum în Italia – Feast of the Seven Fishes

În Italia, în special în regiunile sudice, „Feast of the Seven Fishes” este o tradiție de Crăciun în Ajun. Această cină constă în cel puțin șapte feluri de mâncăruri cu pește și fructe de mare, simbolizând cele șapte sacramente ale Bisericii Catolice. Acest festin reflectă atât importanța religioasă și rolul central al mării în cultura italiană.

Baccala (cod sărat uscat – o parte esențială a mesei italiene) și crevete prăjit în aluat.

Australia – Barbacoa de Crăciun 

Datorită sezonului cald, în Australia, Crăciunul este adesea sărbătorit cu… un grătar în aer liber! Familii și prieteni se adună pentru a se bucura de fructe de mare, carne la grătar, și salate proaspete – o abordare relaxată și estivală la sărbătorile de iarnă, nu-i așa?

„Tamales” mexicane la Masa de Crăciun

În Mexic, unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare de Crăciun sunt “tamales”. Aceste pachetele de mălai sunt umplute cu carne, brânză, sau ardei, și gătite în frunze de porumb.

Prepararea tamales este adesea un eveniment familial, unde membrii se adună și lucrează împreună, reflectând comuniunea și spiritul de sărbătoare.

„Stollen”, deliciul de Crăciun german

În Germania, „Stollen”, un cozonac tradițional cu fructe uscate, migdale și o linie generoasă de marțipan în mijloc, este vedeta mesei de Crăciun. Acest desert, cunoscut și sub numele de „Christstollen”, este asociat cu sărbătorile de iarnă și este adesea savurat cu o ceașcă de vin fiert sau ciocolată caldă. Prezența lui în casele germane pe timpul Crăciunului datează din secolul al XV-lea.

„Turron” și dulciuri de sărbătoare spaniole

În Spania, sărbătorile de Crăciun sunt incomplete fără ”turron”, un desert tradițional făcut din miere, zahăr, albuș de ou și migdale. Varietățile de turron pot fi moi sau tari, fiecare regiune având propria sa versiune specială. Alături de turron, spaniolii mai savurează și alte dulciuri precum „polvorones” și „mantecados”.

By Tamorlan – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8249019

Dahna vă urează un Crăciun Fericit cu mâncare gustoasă!

Toate aceste tradiții culinare de Crăciun oferă o perspectivă captivantă asupra diversității și bogăției culturale a lumii în care trăim. Fie că este vorba de un festin opulent sau de o simplă masă în familie, felul în care sărbătorim Crăciunul prin mâncare reflectă valorile, istoria și influențele culturale ale fiecărei națiuni. 

În acest sezon festiv, haideți să ne inspirăm din aceste tradiții culinare unice și să aducem un strop din spiritul global al Crăciunului pe mesele noastre! 

Lasă un comentariu