Excesul de alimente sărate ne condimentează organismul cu… stres!

 

O dietă care conține multă sare poate contribui la creșterea nivelului de stres, arată un nou studiu. Oamenii de știință au descoperit în studiile efectuate pe șoareci că o dietă bogată în sare crește nivelul hormonului de stres cu 75%.

Experții speră că descoperirile vor încuraja o revizuire a politicii de sănătate publică în ceea ce privește consumul de sare, cu scopul ca producătorii să reducă cantitatea de sare din alimentele procesate.

Aportul recomandat de sare pentru adulți este mai mic de 5 grame pe zi, dar majoritatea oamenilor mănâncă în mod regulat aproximativ nouă zece grame aproape dublu. Acest fapt poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, ceea ce crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și demență vasculară.

Efectele sări asupra sănătății inimii și sistemului circulator au fost îndelung cercetate, însă despre impactul unei diete bogate în sare asupra nivelului de stres se știa puțin. Pentru a studia acest lucru, experții de la Universitatea din Edinburgh au folosit șoareci, care au de obicei o dietă săracă în sare și le-au dat hrană bogată în sare pentru a analiza raspunsul hormonal.

Ei au descoperit că răspunsul hormonal al șoarecilor care au primit dieta sărată la stresul mediului a fost dublu față de cel al șoarecilor care aveau o dietă normală.

stress

Consumul de sare a crescut activitatea genelor care produc proteinele din creier care controlează modul în care organismul răspunde la stres.

Experții spun că sunt deja în curs de desfășurare studii suplimentare pentru a înțelege dacă un aport ridicat de sare duce la alte modificări comportamentale, cum ar fi anxietatea și agresivitatea. Studiul este publicat în Cardiovascular Research. A fost finanțat de British Heart Foundation și Kidney Research UK.

Matthew Bailey, profesor de fiziologie renală la Centrul pentru Științe Cardiovasculare al Universității din Edinburgh, a declarat: „Suntem ceea ce mâncăm și înțelegerea modului în care alimentele bogate în sare ne schimbă sănătatea mintală este un pas important pentru îmbunătățirea bunăstării. Știm că mâncatul prea mult. sarea ne dăunează inimii, vaselor de sânge și rinichilor. Acest studiu ne spune acum că multă sare din alimente schimbă și modul în care creierul nostru gestionează stresul”.

Sursa articolului AICI

Aplicația de telefon Dahna este aliatul vostru pentru abordarea unui stil de viață sănătos și care vă oferă multe meniuri echilibrate pentru o minte sănătoasă! O puteti descărca gratuit din AppStore sau Google Play.

Lasă un comentariu