Evitarea totală a produselor lactate s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru sănătatea inimii
Noile cercetări efectuate în rândul celor mai mari consumatori de produse lactate din lume au arătat că persoanele cu aporturi mai mari de grăsimi lactate, care sunt măsurate prin nivelul de acizi grași din sânge, prezintă un risc mai scăzut de boli cardiovasculare comparativ cu persoanele care au un aport scăzut. Totodată, consumul mai mare de grăsimi lactate nu a fost asociat cu un risc crescut de deces.
Dr. Matti Marklund de la Institutul George pentru Sănătate Globală, Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg și Universitatea Uppsala, a declarat faptul că odată cu creșterea consumului de lactate la nivel mondial, este necesară o mai bună înțelegere a impactului asupra sănătății. Pentru obținerea informațiilor necesare s-au măsurat nivelurile sangvine ale anumitor acizi grași, considerați „elementele de bază” ale grăsimilor care se găsesc în produsele lactate.
“Am constatat că persoanele cu cele mai ridicate niveluri de astfel de grăsimi au de fapt cel mai mic risc de BCV. Aceste relații sunt extrem de interesante, dar avem nevoie de studii suplimentare pentru a înțelege mai bine impactul deplin asupra sănătății al grăsimilor lactate și al alimentelor lactate, a declarat dr. Matti.
Consumul de produse lactate din Suedia este printre cele mai mari din lume. O colaborare internațională între cercetători din Suedia, SUA și Australia a evaluat consumul de grăsimi lactate la 4150 de suedezi, cu vârsta de 60 de ani, măsurând nivelurile sangvine ale unui anumit acid gras. Acesta se găsește în principal în alimentele lactate și, prin urmare, poate fi utilizat pentru a reflecta consumul de lactate grase.
Suedezii selectați au fost mai apoi monitorizați timp de aproximativ 16 ani pentru a se constata câte persoane au avut atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și alte evenimente circulatorii grave, precum și câți au murit din orice altă cauză în tot acest timp.
După ajustarea statistică asupra altor factori de risc cunoscuți ai BCV, inclusiv aspecte precum vârsta, venitul, stilul de viață, obiceiurile alimentare și alte boli, riscul BCV a fost mai mic pentru cei cu niveluri ridicate de acizi grași. Așadar, cei cu cele mai ridicate astfel de niveluri nu au avut un risc crescut de deces.
„În timp ce unele linii directoare dietetice sugerează în continuare consumatorilor să aleagă produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, alți nutriționiști s-au îndepărtat de acest sfat, sugerând că produsele lactate pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, cu accent pe selectarea anumitor alimente lactate fermentate – de exemplu, iaurt, mai degrabă decât unt – sau evitarea produselor lactate îndulcite care sunt încărcate cu zahăr adăugat “, a spus dr. Matti Marklund.
„Dovezi din ce în ce mai mari sugerează că impactul asupra sănătății al produselor lactate poate fi mai mult dependent de tipul de produs lactat – cum ar fi brânza, iaurtul, laptele și untul – mai degrabă decât conținutul de grăsimi, ceea ce a ridicat îndoieli dacă evitarea în general a grăsimilor lactate este benefică pentru sănătatea cardiovasculară “, a declarat dr. Trieu, coautor al cercetării.
Prin urmare, studiul sugerează că reducerea grăsimii lactate sau evitarea totală a produselor lactate s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru sănătatea inimii.
“Este important să ne amintim că, deși alimentele lactate pot fi bogate în grăsimi saturate, ele sunt, de asemenea, bogate în mulți alți nutrienți și pot face parte dintr-o dietă sănătoasă. Cu toate acestea, alte grăsimi, cum ar fi cele din fructele de mare, nucile și uleiurile vegetale tropicale pot avea beneficii mai mari pentru sănătate decât grăsimile lactate “, a adăugat dr. Trieu.
Vrei să afli mai multe despre o alimentație corespunzătoare, precum și sugestii de rețete delicioase și sănătoase cu produse lactate? Îți recomandăm să descarci gratuit aplicația Dahna, din App Store sau Google Play.
Sursa aici.