Evenimentele de căldură extremă pun în pericol sănătatea cardiovasculară

O lectură de aproximativ 3 minute

O consecință a încălzirii globale este o frecvență și o intensitate mai mare a evenimentelor de căldură extremă. Aceasta este asociată cu un risc mai mare de accidente cardiovasculare adverse, în special pentru adulții cu boli cardiovasculare preexistente. Experții care scriu în Canadian Journal of Cardiology, publicat de Elsevier, discută despre modul în care căldura extremă afectează sănătatea cardiovasculară, de ce profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să aibă grijă și ce recomandări pot face pentru a minimiza consecințele.

Se preconizează că evenimentele de căldură extremă, cum ar fi valurile de căldură, vor crește ca frecvență, severitate și durată. Căldura extremă prezintă un risc pentru sănătatea umană, crescând riscul de morbiditate și mortalitate. Exemplele includ 70.000 de decese atribuite caniculei europene din 2003 și 55.000 de decese atribuite caniculei din 2010 din Rusia. Factorii de risc pentru spitalizarea cauzată de căldură includ vârsta, bolile cronice, izolarea socială, unele medicamente și lipsa accesului la aer condiționat. Printre bolile cronice, cele cardiovasculare sunt adesea identificate ca un factor de risc pentru spitalizarea și deces cauzat de căldură.

„Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) a raportat recent că temperaturile globale cresc într-un ritm mai mare decât se proiecta anterior și că numărul zilelor de căldură extremă va crește semnificativ în majoritatea regiunilor terestre”, a explicat autorul principal Daniel Gagnon, PhD. Institutul Inimii din Montreal și Școala de Kinesiologie și Știința Exercițiului, Universitatea din Montreal, Canada. „Deși nu înțelegem încă pe deplin motivele, persoanele cu boli cardiovasculare prezintă un risc mai mare de spitalizare și deces în timpul evenimentelor de căldură extremă”.

Autorii au efectuat o revizuire a studiilor epidemiologice bazate pe dovezi și au remarcat o asociere consistentă între căldură extremă și un risc mai mare de rezultate cardiovasculare adverse. Mai mult, au examinat recenzii sistematice și meta-analize care au luat în considerare efectul căldurii extreme asupra rezultatelor cardiovasculare adverse și au raportat că valurile de căldură cresc semnificativ riscul de deces din cauza bolii cardiace ischemice, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă.

„Deși efectele căldurii extreme asupra evenimentelor cardiovasculare adverse au fost explicate în contextul insolației, multe evenimente apar fără insolație, iar mecanismele acestor evenimente în absența insolației rămân neclare”, a observat dr. Gagnon. „Este probabil ca expunerea la căldură să crească nevoile miocardice de oxigen”.

Autorii iau în considerare posibilitatea ca expunerea la căldură să exercite o presiune prea mare asupra inimii pentru persoanele cu boli de inimă și că expunerea la căldură crește riscul formării de cheaguri de sânge în vasele de sânge care alimentează inima.

Aceștia propun ca strategiile preventive pentru a minimiza riscul cardiovascular în timpul evenimentelor de caldura extremă să vizeze reducerea gradului de hipertermie si deshidratare. În Canada, sistemele de avertizare pentru sănătatea căldurii acționează ca o primă linie de apărare prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la evenimentele de căldură viitoare și prin recomandarea de strategii pentru a minimiza posibilele complicații legate de căldură. De exemplu, avertismentele de căldură sunt emise cu 18-24 de ore înainte de un eveniment de căldură în Ontario și Québec, când temperatura ambiantă va rămâne peste 30 de grade C pentru cel puțin două zile. Avizele publice includ identificarea semnelor de stres termic, asigurarea că oamenii beau cantități adecvate de lichid rece sau căutarea unui mediu cu aer condiționat.

Cercetările recente susțin utilizarea ventilatoarelor electrice, umezirea pielii și scufundarea picioarelor în apa de la robinet ca alternative simple la aer condiționat pentru a rămâne răcoros în timpul evenimentelor de căldură extremă. „Aerul condiționat este cea mai eficientă strategie care poate fi recomandată, deoarece elimină eficient stimulul de căldură și minimizează riscul unor rezultate adverse cardiovasculare”, a comentat dr. Gagnon. „Cu toate acestea, mai puțin de o treime din gospodăriile globale dețin aer condiționat.”

Aplicația Dahna, pe care o poți descărca gratuit din App Store sau Google Play, este ajutorul tău în ceea ce privește adoptarea unui stil de viață corect, care să îți protejeze sănătatea. Astfel, ai acces la sute de meniuri personalizate, în funcție de nevoile tale, dar și la antrenamente fizice diversificate, care să te mențină în formă.

Sursa aici.

Lasă un comentariu