Efectul implementării unui stil de viață sănătos la copiii supraponderali

O lectură de aproximativ 5 minute

Având în vedere numărul tot mai mare de persoane supraponderale în rândul copiilor, putem spune că obezitatea infantilă a devenit un motiv clar de îngrijorare pentru sănătatea publică la nivel mondial. Obezitatea apărută la vârste fragede este asociată cu un risc cardiometabolic mai mare în viața de adult.

Spania este una dintre țările europene cu cea mai mare prevalență a obezității la copiii între 8 și 17 ani, raportând cifre îngrijorătoare, între 12,6% și 26%. O situație mai gravă o întâlnim la băieții de 8-13 ani din familiile cu un nivel socio-economic și educațional mai scăzut. Au fost lansate strategii și politici naționale prioritare pentru a face față acestei probleme majore.

Adipozitatea abdominală este puternic asociată cu boala hepatică grasă nonalcoolică (BHGNA), care apare din cauza acumulării de trigliceride în hepatocite, în absența consumului de alcool. Boala hepatică grasă non-alcoolică este considerată a fi manifestarea hepatică a sindromului metabolic. Recomandările principale pentru prevenirea și tratamentul acestei boli sunt: modificarea stilului de viață, îmbunătățirea calității dietei (cu accent pe evitarea băuturilor îndulcite cu zahăr) și creșterea activității fizice.

Importanța unui tratament precoce pentru obezitate și BHGNA este legată de prevenția comorbidităților legate de adipozitate, dar și de faptul că schimbările de stil de viață par a fi mai eficiente în copilărie decât în viața de adult, pentru că în copilărie se dobândesc și se stabilesc majoritatea obiceiurilor. Participarea și implicarea activă a părinților la intervențiile în stilul de viață pot crește eficacitatea lor, deoarece părinții sunt agenți fundamentali în obiceiurile de viață ale copiilor lor.

Studiul EFIGRO, realizat în intervalul de timp 2014-2017, a împărțit participanții în două grupe, diferența dintre ele fiind că un grup de copii a participat exclusiv la stilul de viată sănătos, bazat pe un program în familie, iar celălalt nu.

Studiul a început cu un program de promovare a stilului de viață sănătos, la care au participat atât copiii, cât și părinții acestora. Acesta a fost realizat de nutriționiști și a avut ca obiectiv principal îmbunătățirea obiceiurilor alimentare prin creșterea aportului de fructe și legume, revizuirea obiceiurilor de mic dejun sănătos, reducerea consumului de zahăr, precum și creșterea activității fizice.

Studiul derulat de-a lungul a 22 de săptămâni a descoperit aspecte foarte interesante cu privire la efectul unui stilul de viață sănătos asupra markerilor de adipozitate la copiii supraponderali. În primul rând, programul de intervenție a fost eficient în reducerea aportului de energie, carbohidrați, grăsimi totale, zahăr simplu și/sau adăugat, precum și în creșterea consumului de fructe și lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

În consecință, după program, copiii și-au îmbunătățit obiceiurile alimentare prin aderarea la modelele dietetice mediteraneene și DASH, au avut o calitate mai bună a micului dejun și o distribuție optimă a energiei de-a lungul zilei. În al doilea rând, faptul că au renunțat la consumul de băuturi dulci a ajutat la reducerea grăsimilor hepatice, chiar și în absența antrenamentului fizic.

În concluzie, un program de viață sănătos de 22 de săptămâni, bazat pe conduita dietetică în familie, concentrată în mare parte pe educația nutrițională, este dovedit ca fiind foarte eficient în îmbunătățirea obiceiurilor alimentare la copiii supraponderali.

Sursa aici

Lasă un comentariu