Efectele diferite ale alimentelor fermentate și fibrelor asupra sistemului imunitar

O lectură de aproximativ 3 minute

O dietă bogată în alimente fermentate îmbunătățește diversitatea microbilor intestinali și scade semnele moleculare ale inflamației, potrivit cercetătorilor de la Școala de Medicină din Stanford.

Într-un studiu clinic, 36 de adulți sănătoși au fost repartizați aleatoriu în două grupuri care au urmat diete diferite, pe parcursul a zece săptămâni: una care a inclus alimente fermentate și alta bogată în fibre. Cele două diete au dus la efecte diferite asupra microbiotei intestinale și asupra sistemului imunitar. Iată cele mai importante concluzii.

Ce se întâmplă în organismul tău când consumi dieta cu alimente fermentate?

Consumul de alimente precum iaurt, chefir, brânză de vaci fermentată, kimchi și alte legume fermentate, băuturi vegetale cu saramură sau ceai de kombucha, duce la o creștere a diversității microbiene generale, cu efecte mai puternice din porții mai mari. „Aceasta este o constatare uimitoare”, consideră Justin Sonnenburg, profesor asociat de microbiologie și imunologie. „Este unul dintre primele exemple privind modul în care o simplă schimbare în dietă poate remodela microbiota într-un grup de adulți sănătoși.”

În plus, patru tipuri de celule imune au fost mai puțin active în grupul celor ce au consumat alimente fermentate. De asemenea, nivelurile a 19 proteine ​​inflamatorii măsurate în probe de sânge au scăzut, iar una dintre aceste proteine, interleukina 6, este asociată cu afecțiuni precum artrita reumatoidă, diabetul de tip 2 sau stresul cronic.

„Dietele care vizează microbiota pot schimba starea imunitară, oferind o cale promițătoare pentru scăderea inflamației la adulții sănătoși”, spune Christopher Gardner, profesor de medicină la Universitatea din Stanford și, în același timp, director de studii nutriționale la Stanford Prevention Research Center. Această constatare a fost prezentă în rândul tuturor participanților la studiu care au fost repartizați în grupul cu alimente fermentate superioare.

Aportul crescut de fibre pe o perioadă scurtă de timp este insuficient pentru a dezvolta diversitatea microbiotei

În lotul participanților la studiu cu dietă bogată în fibre, precum semințe, cereale integrale, nuci, legume și fructe, diversitatea microbiotei nu s-a modificat și niciuna dintre cele 19 proteine ​​inflamatorii nu a scăzut.

„Ne-am așteptat ca un nivel ridicat de fibre să aibă un efect benefic universal și să crească diversitatea microbiotei”, a spus Erica Sonnenburg, cercetător principal în științele de bază ale vieții, microbiologie și imunologie.

Studiul a fost publicat online în luna iulie a acestui an pe platforma Cell, iar Justin și Erica Sonnenburg și Christopher Gardner sunt co-autori seniori. Autorii principali sunt Hannah Wastyk, un doctorand în bioinginerie și fostul cercetător postdoctoral Gabriela Fragiadakis, acum profesor asistent de medicină la Universitatea California din San Francisco.

O multitudine de dovezi au demonstrat că dieta modelează microbiomul intestinal, care poate afecta sistemul imunitar și sănătatea generală. Potrivit lui Gardner, diversitatea scăzută a microbiomilor a fost asociată cu obezitate și diabet.

În timp ce dietele bogate în fibre au fost asociate cu rate mai mici de mortalitate, consumul de alimente fermentate poate ajuta la menținerea greutății și poate reduce riscul de diabet, cancer și boli cardiovasculare.

Fii și tu la curent cu noutățile despre nutriție și consumul optim de alimente fermentate sau fibre. Descarcă acum aplicația gratuită Dahna din AppStore sau Google Play și află alte recomandări legate de dietă de la experții cardiologi și nutriționiști!

Sursa aici.

Lasă un comentariu