Educația ar putea fi mai importantă pentru longevitate decât îngrijirea medicală

O lectură de aproximativ 2 minute

Un nou studiu de la Universitatea Colorado din Denver este primul care estimează importanța valorii economice a educației în ceea ce privește sănătatea și longevitatea. Studiul constată că viața mai lungă a persoanelor mai educate valorează de două ori mai mult decât câștigurile pe toată durata vieții.

„Ne gândim adesea la accesul la asigurările de sănătate sau la procedurile medicale, cum ar fi mamografia sau colonoscopia, ca fiind cei mai importanți factori de sănătate”, a declarat co-autorul studiului, doctorul Patrick Krueger, profesor asociat la Departamentul de Sănătate și Științe Comportamentale din cadrul universității.

„Dar educația ar putea contribui mai mult la longevitate decât îngrijirea medicală. Factorii politici rareori acționează pe baza acestor dovezi, deoarece cercetătorii nu au demonstrat valoarea educației pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă în termeni de dolari și cenți”, continuă acesta.

În comparație cu adulții care n-au terminat niciodată liceul, adulții cu studii liceale trăiesc mai mult și cu un handicap mai mic. Aceste vieți mai lungi și mai sănătoase valorează în plus 693.000 de dolari în rândul bărbaților și 757.000 de dolari în rândul femeilor. Câștigurile incrementale asociate cu o diplomă de liceu sunt mult mai mici – în valoare de 213.000 de dolari suplimentari în rândul bărbaților și 194.000 de dolari în rândul femeilor.

Pentru a estima valoarea economică a educației pentru longevitate, autorii au folosit date din două studii importante americane: NHIS (National Health Interview Survey), care monitorizează sănătatea americanilor de la înființarea sa în 1957, și CPS (Current Population Survey), realizat lunar de către Biroul Recensământului SUA. Astfel, au ajuns la estimări statistice interesante când vine vorba despre valorea economică a unei vieți.

„N-am fost surprinși de faptul că valoarea economică a vieții mai lungi ar atinge câștigurile pe toată durata vieții, dar nu am fi putut intui amploarea”, a declarat doctorul Virginia Chang, MD, profesor asociat de științe sociale și comportamentale la Facultatea New York. „Un an suplimentar de viață este o schimbare semnificativă a speranței de viață și are o valoare economică mare. Cum costul finalizării liceului sau a facultății este semnificativ mai mic decât cheltuim pentru asistența medicală este evident că prețul pentru educație va fi mult mai mare.”

De fapt, cercetătorii au descoperit că educația are un impact mai mare asupra sănătății și longevității decât intervențiile comportamentale sau medicale vizate la vârsta adultă. Asta pentru că beneficiile noilor medicamente, tratamentelor medicale și intervențiilor comportamentale se îndreaptă în mare parte către cei mai educați, care sunt deja printre cei mai sănătoși.

Proiectul Dahna este dezvoltat de Cardioscience, o companie privată care are ca obiectiv educația medicală atât pentru medici și personalul medical, cât și pentru publicul larg. Vrei să afli principiile unei alimentații sănătoase? Descarcă acum aplicația gratuită Dahna din AppStore sau Google Play și lasă experții cardiologi și nutriționiști să te îndrume corect și eficient pentru o viață cât mai longevivă!

Sursa aici.

Leave a comment