Două porții de pește pe săptămână pot ajuta la prevenirea bolilor cardiace recurente

O lectură de aproximativ 2 minute.

O analiză a mai multor studii de amploare care au implicat participanți din peste 60 de țări, realizată de cercetătorii de la Universitatea McMaster, a constatat că un consum regulat de pește gras poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare (BCV) la persoanele cu risc crescut, cum ar fi cei care au deja boli de inimă.

Ingredientul important se referă la acizii grași omega-3, despre care cercetătorii au descoperit că a fost asociat cu un risc de evenimente cardiovasculare majore mai mic cu o șesime, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, la persoanele cu risc crescut care au consumat două porții de pește bogat în omega-3 pe săptămână.

„Există un beneficiu protector semnificativ al consumului de pește la persoanele cu boli cardiovasculare”, a declarat coautorul principal Andrew Mente, profesor asociat la McMaster și cercetător principal la Institutul de Cercetare a Sănătății Populației.

Nu s-a observat niciun beneficiu privind consumul de pește la cei fără boli de inimă sau accident vascular cerebral.

„Acest studiu are implicații importante pentru recomandările privind consumul de pește la nivel global. Acesta indică faptul că un consum crescut de pește gras la pacienții cu probleme cardiovasculare poate produce un beneficiu modest”.

Mente a spus că persoanele cu risc scăzut de boli cardiovasculare se pot bucura în continuare de o protecție modestă împotriva BCV consumând pește bogat în omega-3, dar beneficiile pentru sănătate au fost mai puțin pronunțate decât la persoanele cu risc ridicat.

Studiul a fost publicat în JAMA Internal Medicine pe 8 martie.

Constatările s-au bazat pe date de la aproape 192.000 de persoane din patru studii, inclusiv aproximativ 52.000 cu BCV, și este singurul studiu realizat pe toate cele cinci continente. Studiile anterioare s-au concentrat în principal pe America de Nord, Europa, China și Japonia, cu puține informații din alte regiuni.

„Acesta este de departe cel mai divers studiu din lume în ceea ce privește consumul de pește și singurul cu un număr suficient de reprezentanți din țările cu venituri mari, medii și mici din toate continentele locuite ale lumii”, a declarat co-conducătorul studiului Dr. Salim Yusuf, profesor de medicină la Școala de Medicină Michael G. DeGroote și director executiv al PHRI. Menționăm și faptul că această analiză se bazează pe date din mai multe studii efectuate de PHRI în ultimii 25 de ani.

Încearcă aplicația Dahna și te poți bucura de idei de meniuri bogate în acizi grași omega-3 și nu numai! O poți descărca gratuit din AppStore sau Google Play.

Sursa: aici.

Lasă un comentariu