Dispozitivul portabil ieftin care ar putea diagnostica atacurile de cord în câteva minute

O lectură de aproximativ 2 minute

Cercetătorii de la Universitatea Notre Dame și Universitatea din Florida au dezvoltat un senzor care ar putea diagnostica un atac de cord în mai puțin de 30 de minute, potrivit unui studiu publicat în Lab on a Chip.

În prezent, este nevoie de mai multe ore pentru profesioniștii din domeniul sănătății pentru a diagnostica un atac de cord. Rezultatele inițiale ale unei electrocardiograme si ecocardiografia pot prezenta rapid indicații ale bolilor de inimă, dar pentru a confirma că un pacient are un atac de cord sunt necesare și alte analize și probe de sânge. Din nefericire, aceste investigații pot dura uneori până la opt ore.

„Metodele actuale utilizate pentru a diagnostica un atac de cord nu sunt doar consumatoare de timp, ci trebuie aplicate și într-o anumită perioadă de timp pentru a obține rezultate precise”, a spus Pinar Zorlutuna, autorul principal al lucrării. „Deoarece senzorul nostru vizează o combinație de miARN, acesta poate diagnostica rapid mai mult decât atacuri de cord.”

Prin vizarea a trei tipuri distincte de microARN sau miARN, noul senzor dezvoltat poate distinge între un atac de cord acut și o reperfuzie sau leziuni de reperfuzie, consumând totodată mai puțin sânge decât metodele de diagnostic tradiționale. Abilitatea de a face diferența între o persoană cu un aport inadecvat de sânge la un organ și alta cu o leziune de reperfuzie este o nevoie clinică pe care acest senzor o satisface.

„Tehnologia dezvoltată pentru acest senzor prezintă avantajul utilizării ARN mitochondrial, comparativ cu biomarkerii pe bază de proteine”, a declarat Hsueh-Chia Chang, profesor de Inginerie Chimică și Biomoleculară la Notre Dame și coautor al lucrării. În plus, portabilitatea și eficiența costurilor acestui dispozitiv demonstrează potențialul pentru a îmbunătăți modul în care atacurile de cord și problemele conexe sunt diagnosticate.”

O cerere de brevet de invenție a fost depusă pentru senzor, iar cercetătorii lucrează cu Centrul IDEA din Notre Dame pentru a înființa o companie de start-up care ar fabrica dispozitivul.

Foarte multe afecțiuni medicale, precum cele cardiovasculare, pot fi prevenite sau ținute sub control dacă urmezi un stil de viață sănătos. Prin intermediul aplicației Dahna, pe care o poți descărca gratuit din App Store sau Google Play, ai acces la diete personalizate și antrenamente fizice în funcție de nevoile tale.

Sursa aici.

Lasă un comentariu