Dispozitivele portabile – o metodă mai bună de a identifica infectarea cu COVID-19?
Dispozitivele portabile pot identifica cazurile COVID-19 mai devreme decât metodele de diagnostic tradiționale și pot ajuta la urmărirea și îmbunătățirea gestionării bolii, relatează cercetătorii de la spitalul Mount Sinai, într-unul dintre primele studii pe această temă. Constatările au fost publicate în Journal of Medical Internet Research pe 29 ianuarie.
Studiul Warrior Watch a constatat că modificările ușoare ale variabilității ritmului cardiac (VRC) ale unui participant, măsurate de un Apple Watch, au putut semnala apariția COVID-19 cu până la șapte zile, înainte ca individul să fie diagnosticat cu infecția prin tampon nazal și, de asemenea, pentru a identifica pe cei care au simptome.
„Acest studiu evidențiază viitorul sănătății digitale”, spune autorul studiului, Robert P. Hirten, MD, profesor asistent de medicină (specialitatea gastroenterologie) de la Școala de medicină Icahn Mount Sinai și membru al Institutului Hasso Plattner pentru sănătate digitală. „Practic putem folosi aceste tehnologii pentru a aborda mai bine nevoile de sănătate în evoluție, lucru care sperăm să ne ajute să îmbunătățim gestionarea bolilor. Obiectivul nostru este de a operaționaliza aceste platforme pentru a îmbunătăți sănătatea pacienților noștri, iar acest studiu este un pas semnificativ în acest sens. Dezvoltarea unui mod de identificare a persoanelor care ar putea fi bolnave, chiar înainte de a ști că sunt infectate, ar fi o descoperire în gestionarea COVID-19.”
Cercetătorii au înscris câteva sute de lucrători din sistemul de sănătate Mount Sinai într-un studiu digital în intervalul aprilie-septembrie 2020. Participanții au purtat ceasuri Apple și au răspuns la întrebări zilnice printr-o aplicație personalizată. Modificările de VRC (o măsură a funcției sistemului nervos, detectată de dispozitivul portabil) au fost utilizate pentru a identifica și a prezice dacă lucrătorii au fost infectați cu COVID-19 sau au avut simptome. Alte simptome zilnice care au fost colectate au inclus febră sau frisoane, oboseală sau slăbiciune, dureri corporale, tuse uscată, strănut, nas care curge, diaree, dureri în gât, cefalee, dificultăți de respirație, pierderea mirosului sau a gustului și mâncărime a ochilor.
În plus, cercetătorii au descoperit că de la 7 până la 14 zile după diagnosticarea cu COVID-19, modelul HRV a început să se normalizeze și nu mai era statistic diferit de modelele celor care nu erau infectați.
„Această tehnologie ne permite nu doar să urmărim și să prezicem rezultatele asupra sănătății, ci și să intervenim în timp util și de la distanță, ceea ce este esențial în timpul unei pandemii care necesită ca oamenii să rămână distanțați”, spune co-autorul studiului dr. Zahi Fayad, Director al Institutului de Inginerie și Imagistică BioMedicală, Co-fondator al MSCIC și Lucy G. Moses, Profesor de Imagistică Medicală și Bioinginerie la Școala de Medicină Icahn Mount Sinai.
Studiul Warrior Watch se bazează pe efortul de colaborare al Institutului Hasso Plattner pentru sănătate digitală și MSCIC, care reprezintă un grup divers de oameni de știință, ingineri, medici, clinici și cercetători din sistemul de sănătate Mount Sinai, care s-au unit în primăvara anului 2020 pentru a combate COVID-19. Studiul va analiza în continuare biometria, inclusiv HRV, întreruperea somnului și activitatea fizică, pentru a înțelege mai bine care lucrători din domeniul sănătății sunt expuși riscului efectelor psihologice ale pandemiei.
Sursa: aici.