Dieta occidentală poate fi cauza durerilor cronice
O dietă tipică occidentală bogată în grăsimi poate crește riscul de tulburări dureroase, frecvente la persoanele cu afecțiuni precum diabetul sau obezitatea, potrivit unei lucrări revoluționare scrisă de o echipă condusă de Centrul de Științe pentru Sănătate, de la Universitatea din San Antonio.
Mai mult, modificarea dietei poate reduce sau chiar stopa durerea provenită din afecțiunile care provoacă fie dureri inflamatorii, cum ar fi artrita, traumele sau intervențiile chirurgicale, fie dureri neuropatice, cum ar fi diabetul. Noua descoperire ar putea ajuta la tratarea pacienților cu durere cronică prin simpla modificare a dietei sau prin dezvoltarea de medicamente care blochează eliberarea anumitor acizi grași din organism.
Lucrarea de cercetare, la care s-a lucrat mai bine de cinci ani, a fost publicată în ediția din iunie 2021 a revistei Nature Metabolism de către o echipă multidisciplinară (știinte biomedicale, chimie, neurologie), formată din 15 cercetători locali și condusă de primii co-autori dr. Jacob T. Boyd, MD, dr. Peter M. LoCoco, din Departamentul de Endodonție de la UT Health San Antonio.
„Acest studiu exemplifică perfect știința echipei – oameni de știință și clinicieni cu expertiză complementară care lucrează împreună pentru a îmbunătăți calitatea vieții”, a spus Kenneth M. Hargreaves, DDS, dr., Profesor și președinte al Departamentului de Endodonție de la UT Health San Antonio și autor principal al lucrării.
Acizii grași și durerea
Durerea cronică este o cauză majoră a handicapului în întreaga lume. Cu toate că reducerea consumului de grăsimi este adesea recomandată pentru a trata diabetul, tulburările autoimune și bolile cardiovasculare, rolul lipidelor dietetice sau al acizilor grași, în condițiile durerii, a fost relativ necunoscut.
În noua lucrare, Dr. Boyd și colegii săi au folosit mai multe metode, atât la șoareci, cât și la oameni, pentru a studia rolul acizilor grași polinesaturați în condiții de durere. Ei au descoperit că dietele tipice occidentale bogate în grăsimi polinesaturate omega-6 au servit ca un factor de risc semnificativ, atât pentru durerea inflamatorie, cât și pentru cea neuropatică.
Grăsimile omega-6, care se găsesc în principal în alimentele cu uleiuri vegetale, au beneficiile lor. Dar dietele occidentale asociate cu obezitatea se caracterizează prin niveluri mult mai ridicate ale acizilor din diverse alimente decât grăsimile omega-3 sănătoase, care se găsesc în pește, semințe de in și nuci.
În general, alimentele nesănătoase bogate în grăsimi omega-6 includ gustările procesate, fast-food, prăjituri și carne grasă.
Cercetătorii au descoperit că modificarea acestei diete, în special prin scăderea omega-6 și creșterea lipidelor omega-3, a redus mult durerile. De asemenea, autorii au demonstrat că nivelurile cutanate de lipide omega-6 la pacienții cu durere neuropatică diabetică de tip 2 au fost puternic asociate cu nivelurile de durere raportate și cu necesitatea de a lua medicamente analgezice.
„Această lucrare este o contribuție de înaltă calitate pentru o nevoie uriașă, deoarece nu există tratamente care să modifice natura acestei boli neurologice”, a declarat dr. José E. Cavazos, Profesor de neurologie.
Acest studiu cuprinzător poate servi drept bază pentru noi studii clinice și, în cele din urmă, poate oferi noi căi pentru tratamentul clinic al neuropatiilor și nu numai.
Până atunci însă există un instrument digital care vă poate ajuta cu o dietă bogată în acizi grași omega-3 și nu numai: aplicația Dahna. Aceasta vă oferă rețete și meniuri echilibrate și bogate în nutrienți esențiali. Descarc-o acum din AppStore sau Google Play.
Sursa aici.