Dieta depășește medicamentele anti-îmbătrânire și cele pentru sănătate metabolică

Un studiu preclinic al Centrului Charles Perkins, Universitatea din Sydney, care compară impactul dietei versus medicamentele asupra funcționării interioare a celulelor noastre, a descoperit că nutriția are un impact mult mai puternic decât medicamentele pentru a ține la distanță afecțiuni precum diabetul, accidentul vascular cerebral și bolile de inimă. Cercetarea efectuată asupra unor șoareci a arătat că nutriția (inclusiv caloriile generale și echilibrul macronutrienților) a avut un impact mai mare asupra îmbătrânirii și sănătății metabolice decât trei medicamente utilizate în mod obișnuit pentru a trata diabetul și a încetini îmbătrânirea. Descoperirile demonstrează rolul protector al dietei și al combinațiilor specifice de proteine, grăsimi și carbohidrați împotriva îmbătrânirii, obezității, bolilor de inimă, disfuncției imune și riscului de boli metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2.
Autorul principal și directorul academic al Centrului Charles Perkins, profesorul Stephen Simpson, a afirmat faptul că medicamentele pot viza aceleași căi biochimice ca și nutrienții. “S-a depus un efort uriaș pentru a descoperi medicamente menite să îmbunătățească sănătatea metabolică și îmbătrânirea fără a avea in vedere o schimbare a dietei”, a spus acesta.
„Dieta este un medicament puternic. Cu toate acestea, în prezent, medicamentele sunt administrate fără a lua în considerare dacă și cum ar putea interacționa cu compoziția dietei noastre chiar și atunci când aceste medicamente sunt concepute să acționeze în același mod și pe aceleași căi de semnalizare a nutrienților ca și dieta”.
Cercetătorii și-au propus să descopere dacă medicamentele sau dieta au fost mai puternice în remodelarea sensibilității nutrienților și a altor căi metabolice, precum și dacă medicamentele și dieta au interacționat în moduri care le-au făcut mai mult sau mai puțin eficiente.
„Am descoperit că, compoziția dietei a avut un efect mult mai puternic decât medicamentele, care au atenuat în mare măsură răspunsurile la dietă, mai degrabă decât le-a remodelat”, a spus profesorul Simpson. „Având în vedere că oamenii au în esență aceleași căi de semnalizare a nutrienților ca și șoarecii, cercetarea sugerează că oamenii ar obține rezultate mai bune prin schimbarea dietei pentru a îmbunătăți sănătatea metabolică, mai degrabă decât să ia medicamente”.
Un punct forte al studiului a fost utilizarea cadrului geometric pentru nutriție dezvoltat de profesorii Stephen Simpson și David Raubenheimer. Acest lucru a permis echipei de cercetare să ia în considerare modul în care amestecurile și interacțiunile diferiților nutrienți influențează sănătatea și boala, mai degrabă decât să se concentreze asupra oricărui nutrient în mod izolat, ceea ce este o limitare în alte studii de nutriție.
Rezultatele cercetărilor din acest studiu adaugă o altă piesă la puzzle în înțelegerea mecanismelor care leagă „ceea ce mâncăm” de „cum îmbătrânim”. S-a descoperit că aportul de calorii și echilibrul macronutrienților (proteine, grăsimi și carbohidrați) din dietă au un impact puternic asupra ficatului. Proteinele și aportul total de calorii au avut un efect deosebit de puternic nu doar asupra căilor metabolice, ci și asupra proceselor fundamentale care controlează modul în care funcționează celulele noastre. De exemplu, cantitatea de proteine consumată a influențat activitatea mitocondriilor, partea celulelor care produc energie. Astfel se creează un efect în aval, deoarece cantitatea de proteine și energie alimentară consumată influențează cât de precis celulele își traduc genele în diferite proteine. Acestea sunt necesare pentru a ajuta celulele să funcționeze corect și pentru a face celule noi.
„Știm cu toții că ce mâncăm influențează sănătatea noastră, dar acest studiu a arătat cum alimentele pot influența în mod dramatic multe dintre procesele care funcționează în celulele noastre. Acest lucru ne oferă perspective asupra modului în care dieta are impact asupra sănătății și îmbătrânirii.”
Alimentația sănătoasă joacă un rol de bază în prevenirea și tratarea diferitelor afecțiuni, iar cu ajutorul aplicației Dahna, pe care o poți descărca gratuit din App Store sau Google Play, ai acces la diete personalizate, în funcție de nevoile tale.
Sursa aici.