Dieta 5:2: O alegere bună pentru diabetul gestațional

O lectură de aproximativ 2 minute

Diabetul gestațional este o condiție temporară care apare doar în timpul sarcinii și în care corpul nu produce o cantitate adecvată de insulină, ceea ce face ca nivelul de glucoză din sânge să fie crescut. Scăderea în greutate după diabetul gestațional poate preveni apariția diabetului de tip 2. Cu toate acestea, găsirea celei mai eficiente modalități de a pierde în greutate și de a menține greutatea poate fi o provocare, în special pentru mamele cu un nou copil.

O nouă cercetare de la Universitatea din Australia de Sud sugerează că dieta de post 5:2 sau de post intermitent este la fel de eficientă ca o dietă convențională de restricție energetică, permițând femeilor o mai mare alegere și flexibilitate atunci când vine vorba de pierderea în greutate.

Această dietă permite cinci zile de alimentație normală în fiecare săptămână, în timp ce limitează substanțial caloriile timp de două zile pe săptămână, spre deosebire de o dietă tipică care necesită restricții moderate de energie zilnic.

La nivel global, una din cinci sarcini este afectată de diabetul gestațional, femeile având un risc de zece ori mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață. Cele care au avut diabet gestațional și sunt, de asemenea, supraponderale, prezintă un risc și mai mare. Diabetul de tip 2 are consecințe pe tot parcursul vieții și poate duce la alte boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

Cercetătorul principal, dr. Kristy Gray de la UniSA, spune că descoperirea va fi binevenită de femeile care doresc să slăbească. „Diabetul gestațional este tipul de diabet cu cea mai rapidă creștere în Australia, afectând 15% dintre sarcini”, afirmă acesta.

„Mâncarea sănătoasă și activitatea fizică regulată sunt recomandate pentru gestionarea diabetului gestațional, dietele de restricție energetică continuă – sau dietele care reduc caloriile cu 25-30% – fiind cea mai comună strategie pentru pierderea în greutate și prevenirea diabetului. ”

„Problema este, totuși, că proaspetele mămici sunt adesea pe ultimul loc – se luptă cu oboseala și jonglează cu responsabilitățile familiale – așa că, atunci când vine vorba de pierderea în greutate, multora le este greu să țină o dietă săracă în calorii.

„Cercetarea noastră arată că dieta 5:2 este la fel de eficientă în scăderea în greutate ca o dietă continuă cu restricții energetice la femeile care au avut diabet gestațional, ceea ce este grozav, deoarece oferă femeilor mai multe opțiuni și control.”

„Desigur, femeile ar trebui să ceară sfatul unui profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe acest tip de dietă, pentru a se asigura că este potrivită pentru ele”.

Cercetarea a investigat atât efectele dietei 5:2 (cinci zile de alimentație normală și două zile de 500 de calorii) cât și cele ale unei diete continue cu restricții energetice (1500 de calorii pe zi) asupra scăderii în greutate și a markerilor de risc de diabet gestațional. Ambele diete au restricţionat energia cu aproximativ 25 la sută în fiecare săptămână.

Cu ajutorul aplicației Dahna, pe care o poți descărca gratuit din App Store sau Google Play, ai acces la diete personalizate, sănătoase și sărace în calorii, precum și la antrenamente fizice potrivite nevoilor tale!

Sursa aici.

Lasă un comentariu