Demența și declinul cognitiv la adulți pot fi încetinite cu anumite medicamente pentru hipertensiune arterială

O lectură de 2 minute

Hipertensiunea arterială este o boală cronică răspândită în întreaga lume. Din păcate, milioane de oameni sunt nevoiți să ia zilnic medicamente care să țină sub control această problemă și trebuie să respecte o serie de reguli de alimentație.

Dacă nu este ținută sub control, această problemă medicală poate duce la insuficiență cardiacă și atacuri de cord, la anevrisme, insuficiență renală, accidente vasculare cerebrale și chiar la declinul cognitiv și la demență.

Studiile recente arată că există o legătură între anumite medicamente pentru hipertensiunea arterială și funcțiile cognitive

Numărul persoanelor în vârstă care suferă de hipertensiune arterială și de declin cognitiv este destul de mare. Tocmai de aceea s-au făcut numeroase studii privind legătura dintre cele două și impactul pe care îl au medicamentele asupra acestor probleme medicale.

Conform ultimelor studii, anumite medicamente destinate hipertensiunii arteriale pot avea un efect benefic asupra memoriei și pot încetini ritmul de declin cognitiv. Cercetătorii au descoperit că persoanele în vârstă care iau pastile antihipertensive de tipul ACE  (Angiotensin Convertaza) au o memorie mult mai bună în timp decât cei care iau alte tipuri de pastile împotriva hipertensiunii.

De ce sunt aceste medicamente eficiente?

Pentru că reușesc să treacă de bariera sânge-creier (Bariera hematoencefalică), îmbunătățind circulația sângelui în creier.

Bariera sânge-creier este un mix din proteine care formează legături strânse, acționând ca un sigiliu pentru creier. Aceste proteine feresc creierul de eventualele substanțe nocive din sânge, însă blochează și anumite substanțe benefice, care pot încetini procesul de degradare cognitivă și de apariție a unor boli precum Alzheimer-ul sau demența.

Antihipertensivele de tip ACE trec de această barieră și reușesc să aibă efecte benefice asupra modului în care funcționează creierul. Astfel, conform studiilor făcute în SUA, Australia, Canada, Japonia, Germania și Irlanda, pe 12.900 de adulți cu vârste peste 50 de ani, cei care au luat medicamente de tip ACE au avut o memorie mai bună decât cei care au luat medicamente care nu treceau de bariera sânge-creier.

Studiile nu sunt complete, în condițiile în care cercetătorii nu au ținut cont de diferențele rasiale și etnice, iar o mare parte din participanții la studiu au fost bărbați. Dat fiind faptul că studiile precedente au ajuns la concluzia că în funcție de moștenirea genetică organismul poate răspunde diferit la medicamentele pentru scăderea presiunii arteriale, efectele medicamentelor asupra declinului cognitiv mai trebuie studiate.

Declinul cognitiv poate fi încetinit însă și printr-o dietă echilibrată, precum cea mediteraneană. Începe un nou stil alimentar în viața ta cu ajutorul aplicației Dahna, pe care o poți descărca gratuit din AppStore sau Google Play.

Sursa aici.

Lasă un comentariu