Cum îți influențează calitatea carbohidraților sănătatea și dezvoltarea hipertensiunii arteriale

O lectură de aproximativ 4 minute

Atât studiile clinice observaționale, cât și cele randomizate, au furnizat progresiv dovezi ale efectelor diferitelor tipuri de diete și macro/micronutrienți specifici, inclusiv a carbohidraților, asupra dezvoltării hipertensiunii arteriale.

Modificarea stilului de viață, dar și recomandările dietetice concentrate pe cantitate și tip de nutrienți, pot contribui la reducerea valorilor tensiunii arteriale și la prevenirea dezvoltării bolilor cardiovasculare. Cu toate astea, deseori poți fi bombardat cu recomandări confuze și contradictorii privind regimul alimentar.

Aceste controverse se datorează, în parte, faptului că recomandările dietetice s-au concentrat adesea pe macronutrienți în mod izolat, fără a lua în considerare impactul altor micro/macronutrienți concurenți.

Mai mult decât atât, în diverse studii, asocierile dintre macronutrienți și rezultatele impactului acestora asupra sănătății au fost, de asemenea, abordate în mod liniar în întreaga gamă de consum, concentrându-se mai puțin atât pe complexitatea compoziției alimentelor sau nivelul de aport al altor macronutrienți, cât și pe consumul total de energie.

Chiar și așa, dovezi recente sugerează că multe asocieri între aportul de macronutrienți și mortalitatea cauzată de toate cauzele sau bolile cardiovasculare sunt neliniare, iar cantitatea și calitatea macronutrienților, precum și interacțiunea lor, pot explica impactul asupra sănătății populației generale. Mai exact, s-a documentat asocierea dintre bolile cardiometabolice, inclusiv hipertensiunea arterială, și dietele cu niveluri ridicate de carbohidrați, adică cele care conțin carbohidrați cu un indice glicemic deosebit de rafinat sau ridicat.

În schimb, există controverse cu privire la rolul dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați. În acest sens, au fost raportate atât riscuri cardiovasculare reduse, cât și crescute, la persoanele care consumă o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, în special la urmărirea pe termen lung, deși s-a constatat un risc minim la un consum redus cu aproximativ 50%.

Calitatea carbohidraților e mai importantă decât cantitatea

Studiile observaționale sugerează că tipul (mai exact, calitatea) carbohidraților poate avea un efect mai mare decât cantitatea totală asupra riscului de boli cronice, cardiovasculare sau metabolice, deși grupuri specifice pot răspunde diferit la calitatea și cantitatea carbohidraților.

Studiul publicat în numărul din luna iulie al revistei Hypertension a investigat relațiile dintre cantitatea și tipul de carbohidrați și hipertensiunea cu debut nou la indivizi chinezi adulți. Rezultatele au arătat o asociere în formă de U între procentul aportului de carbohidrați din dietă și hipertensiunea cu debut nou la adulți.

Aceste date susțin noțiunea că atât procentele ridicate, cât și cele scăzute ale dietelor cu carbohidrați, sunt asociate cu un risc crescut de hipertensiune. Un risc minim a fost găsit la un consum de carbohidrați de aproximativ 50 până la 55%. În mod interesant, în acest studiu, riscurile crescute s-au găsit în principal la cei cu un aport mai scăzut de carbohidrați de înaltă calitate sau cu un aport ridicat de carbohidrați de calitate scăzută. Mai mult, s-a arătat și o asociere inversă între scorurile cu conținut scăzut de carbohidrați pe bază de plante pentru carbohidrații de calitate scăzută și hipertensiunea cu debut nou.

Fără îndoială, aceste date contribuie la evidențierea rolului calității aportului de carbohidrați asupra dezvoltării hipertensiunii și a riscului cardiovascular, deși nu au fost furnizate dovezi directe ale mecanismelor.

Studiile clinice randomizate au arătat că aportul mai mare de fibre dietetice (fructe, legume, unele alimente care conțin amidon, precum și cereale și alimente din cereale integrale) poate reduce greutatea corporală, colesterolul din sânge și tensiunea arterială sistolică. Totuși, studiile preclinice și mecanice in vivo privind efectul calității și cantității de carbohidrați asupra funcției cardiovasculare sunt limitate.

Carbohidrații cu acțiuni benefice în sistemul cardiovascular

Alimentele care conțin carbohidrați pot influența riscul cardiometabolic și dezvoltarea bolilor cronice în diferite moduri, în funcție de tipul de carbohidrați, și au fost emise diverse ipoteze de mecanisme.

Fibrele vâscoase (carbohidrați polizaharidici fără amidon, derivați din plante) și fibrele insolubile (din tărâțele de grâu) au prezentat acțiuni metabolice limitate, prin reducerea glicemiei postprandiale (valoarea glicemiei după consumul alimentelor) și a absorbției colesterolului. Mai mult, alimentele care conțin carbohidrați de înaltă calitate (de exemplu: legume nestarhiare, fructe întregi, leguminoase și sâmburi întregi) sunt eficiente pentru prevenirea dezvoltării bolilor cronice, inclusiv a hipertensiunii arteriale, deoarece conțin și alți micronutrienți, cum ar fi antioxidanți și molecule antiinflamatoare care pot exercita un rol protector în sistemul cardiovascular.

Într-adevăr, alimentele vegetale întregi conțin numeroși compuși, inclusiv vitamine, minerale, antioxidanți și fitochimicale antiinflamatorii, care exercită acțiuni benefice în sistemul cardiovascular, posibil prin modularea sistemelor neurohormonale și remodelarea vasculară. În special, conținutul ridicat de potasiu, antioxidanți și fibre din unele fructe, legume și cereale, poate contribui la reducerea nivelului tensiunii arteriale și la prevenirea ori îmbunătățirea afectării organelor legate de hipertensiune (de exemplu: boli coronariene, accident vascular cerebral ischemic).

Prin urmare, calitatea carbohidraților pare să aibă un impact mai important asupra sănătății tale în comparație cu cantitatea de carbohidrați, deși sunt necesare studii clinice pe termen lung și cercetări observaționale prospective. Aceste studii ar putea contribui la extinderea cunoștințelor și la clarificarea influenței carbohidraților dietetici asupra riscului de hipertensiune arterială și a modelului circadian al tensiunii arteriale, precum și la elucidarea mecanismelor de bază, inclusiv interacțiunea potențială cu microbiomul intestinal.

Fii mereu la curent cu influența carbohidraților asupra sănătății tale și află care sunt cantitățile optime și tipurile recomandate folosind aplicația Dahna. Descarc-o acum gratuit din Google Play sau AppStore!

Sursa aici.

Leave a comment