Cum contribuie fructoza din dietă la obezitate
Consumul de fructoză pare să modifice celulele din tractul digestiv într-un mod care îi permite să asimileze mai mulți nutrienți, potrivit unui studiu preclinic efectuat de anchetatorii de la Weill Cornell Medicine și NewYork-Presbyterian. Aceste schimbări ar putea ajuta la explicarea legăturii binecunoscute dintre creșterea consumului de fructoză în întreaga lume și creșterea ratelor de obezitate și a anumitor tipuri de cancer. Zahărul alb (zahăr granulat) este cunoscut sub numele de sucroză și este format din două molecule simple de zahăr: glucoză și fructoză. Prin urmare, orice aliment care conține zahăr va conține și fructoză.
Cercetarea, publicată pe 18 august în revista Nature, s-a axat pe efectul unei diete bogate în fructoză asupra vilozităților, structurile subțiri, asemănătoare părului, care acoperă interiorul intestinului subțire. Vilozitățile extind suprafața intestinului și ajută corpul să absoarbă nutrienții, inclusiv grăsimile dietetice, din alimente pe măsură ce trece prin tractul digestiv. Studiul a constatat că șoarecii care au fost hrăniți cu diete care includeau fructoză aveau vilozități cu 25% până la 40% mai lungi decât cei care au fost privați de aceasta. În plus, creșterea lungimii vilozității a fost asociată cu absorbția crescută a nutrienților, creșterea în greutate și acumularea de grăsime.
„Fructoza este structural diferită de alte zaharuri, cum ar fi glucoza, și se metabolizează diferit”, a declarat autorul principal, Dr. Marcus DaSilva Goncalves, endocrinolog și profesor asistent de medicină la Divizia de endocrinologie, diabet și metabolism din cadrul centrului medical Presbyterian/Weill Cornell din New York. „Cercetările noastre au descoperit că metabolitul principal al fructozei promovează alungirea vilozităților și susține creșterea tumorilor intestinale.”
Anchetatorii nu intenționau să studieze vilozitățile, însă cercetările anterioare ale echipei, publicate în 2019, au descoperit că fructoza din dietă ar putea crește dimensiunea tumorii la modelele de șoareci cu cancer colorectal și că blocarea metabolismului fructozei ar putea împiedica acest lucru. Motivând că fructoza ar putea favoriza, de asemenea, hiperplazia sau creșterea accelerată a intestinului subțire, cercetătorii au examinat țesuturile de la șoarecii tratați cu fructoză sau o dietă de control la microscop.
După ce a observat că vilozitățile erau mai lungi, echipa a vrut să stabilească dacă acele vilozități funcționau diferit. Așa că au așezat șoarecii în trei grupe: o dietă normală cu conținut scăzut de grăsimi, o dietă bogată în grăsimi și o dietă bogată în grăsimi cu adaos de fructoză. Șoarecii din cel de-al treilea grup au dezvoltat vilozități mai lungi și, în același timp, au devenit mai obezi decât șoarecii care au primit dieta bogată în grăsimi fără fructoză.
Cercetătorii au analizat mai atent modificările metabolismului și au descoperit că un metabolit specific al fructozei, numit fructoză-1-fosfat, se acumulează la niveluri ridicate. Acest metabolit a interacționat cu o enzimă metabolizatoare a glucozei, numită piruvat kinază, pentru a modifica metabolismul celular și pentru a facilita supraviețuirea și alungirea vilozității. Când piruvat kinaza sau enzima care produce fructoză-1-fosfat au fost îndepărtate, fructoza nu a avut niciun efect asupra lungimii vilozității. Studiile anterioare pe animale au sugerat că acest metabolit al fructozei ajută și la creșterea tumorii.
Observația că șoarecii cu dieta bogată în fructoză și-au crescut lungimea vilozităților, care a fost făcută de Samuel Taylor, student al laboratorului doctorului Goncalves, a fost o surpriză inedită. Apoi, Taylor și Goncalves și-au propus să afle mai multe.
Potrivit lui Taylor, observațiile la șoareci au sens dintr-o perspectivă evolutivă. „La mamifere, în special la mamiferele care hibernează în climă temperată, fructoza este foarte disponibilă în lunile de toamnă, când fructele sunt coapte”, a spus el. „Consumul de fructoză poate ajuta aceste animale să absoarbă și să transforme mai mulți nutrienți în grăsimi, pe care trebuie să le obțină în timpul iernii.”
Dr. Goncalves a adăugat că oamenii nu au evoluat pentru a mânca ceea ce mănâncă acum. „Fructoza este aproape omniprezentă în dietele moderne, indiferent dacă provine din sirop de porumb bogat în fructoză, zahăr de masă sau din alimente naturale precum fructele”, a spus el. „Fructoza în sine nu este dăunătoare, dar consumul excesiv este o problemă. Organismele noastre n-au fost concepute să consume atât de multă, cât obișnuim în prezent.”
Cercetările viitoare vor avea ca scop confirmarea faptului că rezultatele la șoareci se traduc la oameni. „Există deja medicamente în studii clinice cu alte scopuri care vizează enzima responsabilă de producerea fructozei-1-fosfat”, a mai spus Goncalves, care este, de asemenea, membru al Centrului pentru cancer „Sandra și Edward Meyer”. „Sperăm să găsim o modalitate de a le reutiliza pentru a micșora vilozitățile, pentru a reduce absorbția grăsimilor și, eventual, pentru a încetini creșterea tumorii.”
Află care sunt beneficiile unei diete temperate în fructoză și mai ales ce alimente să eviți ori să reduci în dieta personală cu ajutorul aplicației gratuite Dahna, creată de experți cardiologi și nutriționiști, pe care o poți descărca din AppStore sau Google Play.
Sursa aici.