Cum afectează COVID-19 creierul?
Cercetătorii biologi la Universitatea din statul Georgia, SUA, au descoperit recent că infectarea zonelor nazale ale șoarecilor cu virusul care cauzează COVID-19 a dus la o afectare rapidă, în creștere, a creierului, care a declanșat o boală severă, chiar și după ce plămânii au trecut cu succes de virus.
Profesorul asistent Mukesh Kumar, cercetătorul principal al studiului, a declarat că descoperirile au implicații pentru înțelegerea gamei largi a simptomelor și a gravității bolii la oamenii care sunt infectați cu SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. Din câte știm până acum, credem că este mai mult o boală respiratorie, dar nu este chiar așa.
“Odată ce infectează creierul, acesta poate afecta orice, deoarece creierul controlează plămânii, inima, tot. Creierul este un organ foarte sensibil. Este procesorul central pentru întregul organism”, a declarat Kumar Mukesh.
Kumar a mai spus că la începutul pandemiei, studiile care au implicat șoareci s-au concentrat asupra plămânilor și nu au evaluat dacă virusul afectează creierul. Echipa lui Kumar a descoperit că nivelurile de virus din plămânii șoarecilor infectați au atins un nivel maxim la trei zile după infecție, apoi au început să scadă. Însă niveluri foarte ridicate de virus au fost identificate în creierul tuturor șoarecilor afectați în a cincea și a șasea zi, moment în care simptomele bolii severe au devenit evidente, inclusiv respirația greoaie, dezorientarea și slăbiciunea. Cercetarea a constatat faptul că nivelurile de virus din creier au fost de aproximativ 1.000 de ori mai mari decât în alte părți/organe ale corpului.
Aceste descoperiri ar putea explica de ce unii pacienți cu COVID-19 par să fie pe drumul spre recuperare, cu funcții pulmonare îmbunătățite, ca mai apoi boala să recidiveze și în final să moară. Cercetările de față, dar și alte studii, sugerează că severitatea bolii și tipurile de simptome pe care le experimentează diferite persoane ar putea depinde nu numai de cantitatea de virus la care au fost expuse, ci și de modul în care a intrat în corpul lor.
Zonele nazale, a spus el, oferă o cale mai directă către creier decât gura. Și, în timp ce plămânii șoarecilor și ai oamenilor sunt concepuți pentru a îndepărta infecțiile, creierul este prost echipat pentru a face acest lucru, a declarat Kumar. Odată ce infecțiile virale ajung la creier, acestea declanșează un răspuns inflamator care poate persista la nesfârșit, provocând afecțiuni continue. Este astfel explicabil de ce aceste boli severe cu simptome multiple, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și semne precum pierderea mirosului sau pierderea gustului au de-a face mai degrabă cu creierul, decât cu plămânii.
Cercetătorul a mai declarat că supraviețuitorii COVID-19 ale căror infecții au ajuns la creier prezintă, de asemenea, un risc crescut de viitoare probleme de sănătate, inclusiv boli autoimune, Parkinson, scleroză multiplă și declin cognitiv general.
Având în vedere toate riscurile și problemele, este foarte important să reușim să stăm cât mai departe de acest virus și să avem un sistem imunitar pregătit de luptă. Dieta și stilul de viață au un impact deosebit asupra funcțiilor imunitare, demonstrând în multe studii că numărul mare de calorii din alimentele procesate și de tip fast-food ar putea duce la probleme de sănătate. Niciodată nu e prea târziu să ne schimbăm obiceiurile alimentare, mai ales acum, când avem aplicația Dahna ca aliat. O puteți descărca pe telefon gratuit din AppStore și Google Play.
Sursa: aici.