Controlul tensiunii arteriale la frizerii?
Rezumat: Cercetătorii au construit un model pentru a examina impactul potențial al implementării programelor de control al tensiunii arteriale la frizerii la nivel național și au descoperit că astfel de programe ar putea ajunge la unul din trei bărbați afro-americani cu tensiune arterială necontrolată la nivel național.
Hipertensiunea arterială ucide mai mulți americani decât orice altă afecțiune de sănătate. Este deosebit de răspândită la afro-americani și este exacerbată de barierele structurale în calea accesului la asistență medicală de înaltă calitate. Într-un studiu randomizat din 2018 numit Studiul tensiunii arteriale din Los Angeles Barbershop (LABBS), frizerii au fost instruiți să-și examineze clienții de culoare de sex masculin privind evaluarea tensiunii arteriale și pe cei cu tensiune arterială crescută să îi trimită la un farmacist pentru consiliere și tratament. Participanții la acest program au avut o scădere de 20 de puncte a tensiunii arteriale sistolice (valoarea crescută) și au reușit să țină sub control această valoare și după finalizarea acestui program.
Într-o lucrare recent publicată în revista Circulation, cercetătorii au construit un model pentru a examina impactul potențial al implementării unor programe similare de control al tensiunii arteriale în frizerii, la nivel național. Echipa a descoperit că astfel de programe ar putea ajunge la unul din trei bărbați afro-americani cu tensiune arterială necontrolată la nivel național. Printr-un astfel de program s-ar putea evita 40% din evenimentele cardiovasculare majore, cum ar fi atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale.
Echipa de cercetare a examinat, de asemenea, constrângerile economice în baza cărora ar trebui implementate astfel de programe.
„Programele de control al tensiunii arteriale, conduse de farmaciști, bazate pe participarea frizeriilor, reprezintă o modalitate nouă și eficientă de a face managementul hipertensiunii arteriale la bărbații de culoare, care reprezintă o populație afectată în mod disproporționat de complicațiile hipertensiunii arteriale necontrolate”, a declarat autorul principal Dhruv S. Kazi, MD, MS, director asociat al Centrului Richard A. și Susan F. Smith pentru Cercetarea Rezultatelor în Cardiologie la Centrul Medical Beth Israel Deaconess (BIDMC). „Constatările noastre oferă un plan pentru a ghida și implementa la nivel național un program care are potențialul de a salva vieți și de a îmbunătăți rezultatele de sănătate la un cost rezonabil per participant”.
Kazi și colegii săi au proiectat rezultatele clinice și costurile directe ale asistenței medicale ale implementării programelor de control al tensiunii arteriale, în funcție de îngrijirea obișnuită pe parcursul a 10 ani. Echipa a fundamentat aceste proiecții pe rezultatele clinice probabile pentru o cohortă ipotetică de bărbați de culoare cu vârste cuprinse între 35 și 79 de ani, care trăiesc în zonele metropolitane din SUA cu o tensiune arterială sistolică de 140 sau mai mult. Presupunând că programele ar putea reduce tensiunea arterială sistolică medie cu 20 de puncte, așa cum s-a realizat în programul LABBPS, aceste intervenții comunitare ar evita 8.600 de evenimente cardiovasculare anuale în raport cu îngrijirea obișnuită, inclusiv 1.800 de infarcturi miocardice sau atacuri de cord și 5.500 de accidente vasculare cerebrale. Se preconizează că acest lucru va reduce costurile asistenței medicale cu peste 200 de milioane de dolari pe an.
În ciuda unei game de programe și stimulente preexistente, controlul tensiunii arteriale în SUA s-a înrăutățit în ultimii ani. „Nu există niciun motiv pentru care să acceptăm status quo-ul – există o mulțime de medicamente eficiente și la prețuri accesibile pentru controlul tensiunii arteriale, dacă putem aborda barierele structurale în calea transmiterii acestora către oameni”, a spus Kazi, care este și profesor asociat la Harvard. „Programul de control al tensiunii arteriale bazat pe implicarea frizeriilor, inițiat de regretatul Ronald G Victor, MD, reprezintă o provocare privind doctrina științifică, conform căreia controlul tensiunii arteriale de înaltă calitate se poate întâmpla numai în cabinetele medicale. Prin schimbarea locului de îngrijire într-un cadru comunitar de încredere și permițând farmaciștilor instruiți să prescrie antihipertensive și să crească dozele de medicamente, programul Dr. Victor a realizat scăderi cu adevărat impresionante ale tensiunii arteriale într-o populație defavorizată.”
Kazi a ajuns la concluzia că, pentru a îmbunătăți sănătatea și viața diverselor comunități, experții trebuie să învețe cum să traducă rezultatele studiilor clinice de succes în programe la scară largă, eficiente din punct de vedere al costurilor, folosind instrumente din economia sănătății și știința implementării.
Pentru a ține sub control tensiunea arterială trebuie să avem grijă ce și cum mâncăm. Medicii din toată lumea recomandă în această situație dieta mediteraneană, considerată mulți ani la rând cea mai sănătoasă dietă din lume. Dacă vrei să adopți un stil de viață mediteranean, noi îți recomandăm aplicația Dahna, creata de medici cardiologi, cu sute de meniuri și rețete, pe care o poți descărca gratuit din AppStore sau Google Play!
Sursa aici.