Consumul suficient de apă poate preveni insuficiența cardiacă

O lectură de aproximativ 3 minute

Hidratarea optimă pe tot parcursul vieții ar putea reduce riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă, potrivit unui studiu prezentat la congresul organizat de European Society of Cardiology din acest an.

Insuficiența cardiacă este o afecțiune în care inima este incapabilă atât să pompeze sângele spre organe și țesuturi (în consecință, acestea primesc o cantitate mai mică de oxigen și produse nutritive din sânge), cât și să primească sângele de la organe. Astfel, țesuturile primesc mai puțin sânge ca urmare a incapacității inimii de a pompa, iar pe de altă parte sângele stagnează și se acumulează în organe.

„Studiul nostru sugerează că menținerea unei bune hidratări poate preveni sau cel puțin încetini modificările din inimă care duc la insuficiența cardiacă”, susține autorul studiului, dr. Natalia Dmitrieva de la Institutul Național de Inimă, Plămân și Sânge, parte a Institutelor Naționale de Sănătate, cu sediul în Bethesda, SUA. „Constatările indică faptul că trebuie să fim atenți la cantitatea de lichid pe care o consumăm în fiecare zi și să luăm măsuri dacă ne dăm seama că bem prea puțin.”

Recomandările privind aportul zilnic de lichide variază de la 1,6 la 2,1 litri pentru femei și de la 2 la 3 litri pentru bărbați. Cu toate acestea, sondajele la nivel mondial au arătat că mulți oameni nu îndeplinesc nici măcar valorile inferioare ale acestor game. Sodiul seric este o măsură precisă a stării de hidratare: atunci când oamenii beau mai puțin lichid, concentrația de sodiu seric crește. Apoi, corpul încearcă să conserve apa, activând procese despre care se știe că contribuie la dezvoltarea insuficienței cardiace.

„Este firesc să ne gândim că hidratarea și sodiul seric ar trebui să se schimbe de la o zi la alta, în funcție de cât consumăm în fiecare zi. Cu toate acestea, concentrația serică de sodiu rămâne într-un interval restrâns pe perioade lungi de timp, lucru care este probabil strâns legat de obiceiul de consum al apei”, continuă dr. Dmitrieva.

Acest studiu a examinat dacă concentrația serică de sodiu la vârsta mijlocie, ca măsură a obiceiurilor de hidratare, prezice dezvoltarea insuficienței cardiace 25 de ani mai târziu. Cercetătorii au examinat, de asemenea, legătura dintre hidratare și îngroșarea pereților camerei principale de pompare a inimii (ventriculul stâng) – numită hipertrofie ventriculară stângă –, care este un precursor al diagnosticului de insuficiență cardiacă.

Analiza a fost efectuată la 15.792 de adulți în studiul privind riscul de ateroscleroză în comunități (ARIC). Participanții aveau 44-66 de ani la recrutare și au fost evaluați pe parcursul a cinci vizite, până la vârsta de 70-90 de ani.

Participanții au fost împărțiți în patru grupuri pe baza concentrației lor medii de sodiu seric la vizitele de studiu una și două (efectuate în primii trei ani): 135-139,5, 140-141,5, 142-143,5 și 144-146 mmol/l. Pentru fiecare grup de sodiu, cercetătorii au analizat apoi proporția persoanelor care au dezvoltat insuficiență cardiacă și hipertrofie ventriculară stângă la vizita a cincea, adică 25 de ani mai târziu.

Concentrația mai mare de sodiu seric la vârsta mijlocie a fost asociată atât cu insuficiența cardiacă, cât și cu hipertrofia ventriculară stângă. Sodiul seric a rămas semnificativ asociat cu insuficiența cardiacă și hipertrofia ventriculară stângă după ajustarea pentru alți factori legați de dezvoltarea insuficienței cardiace: vârstă, tensiune arterială, funcția renală, colesterol din sânge, glicemie, indicele de masă corporală, sex și starea de fumat. Fiecare creștere de 1 mmol/l a concentrației serice de sodiu la vârsta mijlocie a fost asociată cu o creștere cu 1,20 și 1,11 a șanselor de a dezvolta hipertrofie ventriculară stângă și, respectiv, insuficiență cardiacă, 25 de ani mai târziu.

Riscurile atât ale hipertrofiei ventriculare stângi, cât și ale insuficienței cardiace la vârsta de 70 până la 90 de ani, au început să crească atunci când sodiul seric a depășit 142 mmol/l în timpul vieții medii.

„Rezultatele sugerează că o bună hidratare pe tot parcursul vieții poate reduce riscul de a dezvolta hipertrofie ventriculară stângă și insuficiență cardiacă. În plus, descoperirea noastră că sodiul seric care depășește 142 mmol/l crește riscul de efecte adverse la nivelul inimii poate ajuta la identificarea persoanelor care ar putea beneficia de o evaluare a nivelului lor de hidratare. Acest nivel de sodiu se încadrează în intervalul normal și nu ar fi etichetat ca anormal în rezultatele testelor de laborator, dar ar putea fi folosit de medici în timpul examenelor fizice regulate pentru a identifica persoanele al căror aport obișnuit de lichide ar trebui evaluat”, concluzionează dr. Dmitrieva.

Aplicația Dahna îți calculează personalizat cantitatea de lichide ce trebuie consumată pe parcursul zilei, iar pe lângă această funcționalitate ai multe alte beneficii pe care te invităm să le descoperi. Descarcă gratuit aplicația Dahna din AppStore sau Google Play.

Sursa aici.

Leave a comment