Consumul redus de grăsime vă poate salva părul

O lectură de aproximativ 4 minute.

Cercetătorii au descoperit un mecanism molecular din spatele motivului pentru care obezitatea poate duce la subțierea părului. Celulele stem din foliculii de păr de la șoareci cărora li s-a administrat o dietă bogată în grăsimi s-au comportat diferit față de celulele de la șoareci cu o dietă standard. Semnalele inflamatorii din celulele stem sunt cele care au dus la aceste diferențe, rezultatul fiind, în cele din urmă, subțierea și pierderea părului. Astfel, se poate observa o legătură foarte interesantă și destul de complicată dintre obezitate și disfuncția organelor.

Se cunoaște faptul că obezitatea este strâns legată de dezvoltarea numeroaselor boli la om, precum cele de inimă, diabetul și multe alte afecțiuni. Cu toate acestea, nu este foarte clar modul în care organele sunt afectate din cauza obezității cronice. Într-un articol recent publicat în Nature, un grup de cercetători de la Tokyo Medical and Dental University (TMDU) au folosit experimente pe șoareci pentru a identifica modul în care o dietă bogată în grăsimi sau obezitatea indusă genetic poate afecta subțierea și pierderea părului. Concluzia a fost că obezitatea poate duce la epuizarea celulelor stem ale foliculului de păr (CSFP) prin inducerea anumitor semnale inflamatorii, blocând regenerarea foliculului de păr.

În mod normal, CSFP se reînnoiesc la fiecare ciclu al foliculului de păr. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, CSFP nu reușesc să se completeze, ducând la mai puține CSFP și, în consecință, la subțierea părului. Important de reținut este faptul că persoanele supraponderale prezintă un risc mai mare de alopecie androgenă, obezitatea accelerând subțierea părului.

Grupul TMDU și-a propus să abordeze aceste întrebări și a identificat unele dintre mecanisme. „Hrana cu diete bogate în grăsimi (HDBG) accelerează subțierea părului prin epuizarea CSFP-urilor, în special la șoarecii bătrâni”, spune autorul principal al studiului Hironobu Morinaga. „Am comparat expresia genică în CSFP între șoarecii hrăniți cu HDBG și șoarecii hrăniți cu dietă standard și am urmărit soarta acelor CSFP după activarea lor.” Am constatat că CSFP-urile la șoarecii obezi hrăniți cu HDBG își schimbă evoluția în corneocitele de la suprafața pielii sau sebocitele care secretă sebum la activarea lor. Acei șoareci prezintă căderea părului mai rapidă și foliculi de păr mai mici, împreună cu epuizarea CSFP. ”

Chiar și cu HDBG în patru zile consecutive, CSFP prezintă stres oxidativ crescut și semnale de diferențiere epidermică. Emi K. Nishimura, autorul principal, declară că expresia genică în CSFP-urile de la șoarecii hrăniți cu grăsimi a indicat activarea citokinei inflamatorii de semnalizare în CSFP: „Semnalele inflamatorii din CSFP reprimă în mod izbitor semnalizarea Sonic Arici care joacă un rol crucial în regenerarea foliculului de păr în CSFP.”

În același timp, cercetătorii au confirmat că activarea căii de semnalizare Sonic Hedgehog (o cale de semnalizare care transmite informații către celulele embrionare necesare pentru diferențierea corectă a celulelor) poate salva epuizarea CSFP: “Acest lucru ar putea preveni căderea părului provocată de dieta bogată în grăsimi”, a spus Nishimura.

Studiul oferă perspective noi și interesante asupra modificărilor specifice ale evoluției celulare și disfuncției tisulare care pot apărea după o dietă bogată în grăsimi sau obezitate indusă genetice. Acestea pot deschide ușa pentru noi decoperiri în prevenirea și tratarea viitoarelor cauze ale căderii părului, reușind totodată să informeze asupra problemelor legate de obezitate și  bolile asociate.

Cu aplicația Dahna, pe care o poți descărca gratuit din App Store sau Google Play, poți afla cum să eviți o dietă bogată în grăsimi nesănătoase, dar și mai multe informații despre un stil de viață sănătos, bazat pe o nutriție corespunzătoare și antrenamente fizice eficiente.

Sursa aici.

Leave a comment