Colesterolul poate să joace un rol-cheie în dezvoltarea bolii Alzheimer

O lectură de aproximativ 2 minute.

Oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității din Virginia și colaboratorii lor au descoperit că colesterolul produs de celulele numite astrocite este necesar pentru controlul producției de beta amiloid, o proteină lipicioasă, care se acumulează în creierul pacienților cu Alzheimer. Proteina se acumulează în plăci insolubile, iar acestea sunt un semn distinctiv al bolii. Multe eforturi au vizat aceste plăci în speranța că îndepărtarea sau prevenirea acestora ar putea trata sau preveni Alzheimer.

Noile descoperiri oferă informații importante despre cum și de ce se formează plăcile și pot explica de ce genele asociate colesterolului au fost legate de un risc crescut de Alzheimer. De asemenea, rezultatele le oferă oamenilor de știință o direcție importantă pentru prevenirea bolii.

„Acest studiu ne ajută să înțelegem de ce genele legate de colesterol sunt atât de importante pentru dezvoltarea bolii Alzheimer”, a declarat cercetătorul dr. Heather A. Ferris. Datele noastre indică importanța concentrării pe producția de colesterol în astrocite și transportul către neuroni ca o modalitate de a reduce beta amiloid și de a preveni formarea vreodată a plăcilor.

Plăci și colesterol Alzheimer

În timp ce colesterolul este adesea asociat cu arterele înfundate și bolile de inimă, acesta joacă roluri importante în corpul sănătos. Organismul produce colesterolul în mod natural, astfel încât poate produce hormoni și poate îndeplini alte funcții importante. Noua descoperire de la Ferris și colaboratorii ei adaugă o nouă intrare pe lista de responsabilități a colesterolului.

Lucrarea aduce, de asemenea, o nouă perspectivă asupra rolului astrocitelor în boala Alzheimer. Oamenii de știință au știut că aceste celule comune ale creierului suferă modificări dramatice în Alzheimer, dar nu au fost siguri dacă celulele sufereau de boală sau contribuiau la aceasta. Noile rezultate sugerează că aveau o contribuție.

Oamenii de știință au descoperit că astrocitele ajută la stimularea progresiei Alzheimerului prin producerea și distribuirea colesterolului către celulele creierului, numite neuroni. Această acumulare de colesterol crește producția de beta amiloid și, la rândul său, alimentează acumularea de plăci.

În mod normal, colesterolul este păstrat destul de scăzut în neuroni, limitând acumularea de beta amiloid. Dar în Alzheimer, neuronii își pierd capacitatea de a regla beta amiloid, rezultând formarea plăcii.

Blocarea producției de colesterol a astrocitelor a scăzut în mod „viguros” producția de beta amiloid la șoareci de laborator, relatează. Este prea devreme pentru a spune dacă acest lucru ar putea fi replicat la oameni pentru a preveni formarea plăcii, dar oamenii de știință consideră că cercetările ulterioare vor da probabil informații importante care vor ajuta în lupta împotriva Alzheimerului.

Declinul cognitiv poate fi încetinit însă și printr-o dietă echilibrată, precum cea mediteraneană. Începe un nou stil alimentar în viața ta cu ajutorul aplicației Dahna, pe care o poți descărca gratuit din App Store sau Google Play.

Sursa aici.

Lasă un comentariu