Chiar și o singură sesiune de exerciții fizice poate reduce efectele infecției cu COVID-19

O lectură de aproximativ 4 minute

Cauza majoră de deces la pacienții cu virusul COVID-19 este sindromul de detresă respiratorie acută. Cercetătorii de top susțin că activitatea fizică regulată și susținută poate reduce acest risc și îndeamnă oamenii să facă cât mai multă mișcare, acest fapt putând reprezenta și o abordare potențială de tratament.

În cadrul studiilor efectuate de Zhen Yan la Centrul de Cercetare a Musculaturii Scheletice, din cadrul Facultății de Medicină a Universității din Virginia, s-au obținut rezultate care susțin posibilitatea ca exercițiile fizice să prevină sau să reducă severitatea ARDS.

Din informațiile existente până acum, s-a estimat faptul că între 20% și 42% dintre pacienții internați pentru COVID-19 vor dezvolta ARDS și că între 3% și 17% din toți pacienții cu COVID-19 sunt afectați de simptomatologia severă respiratorie. Procentul de pacienți internați în terapie intensivă a fost estimat ca fiind între 67% și 85%.

Exercițiul fizic regulat poate ajuta la prevenirea sau poate reduce severitatea simptomelor respiratorii la pacienții afectați de coronavirus. O singură sesiune de exerciții fizice crește producția unui antioxidant numit EcSOD, și contribuie la reducerea efectelor infecției cu COVID-19.

Oxigenul este indispensabil pentru viață, dar cu toate acestea, în anumite situații, are efecte dăunătoare din cauza formării și activării unui număr de compuși chimici, cunoscuți ca radicali liberi sau specii reactive de oxigen (SRO). Din fericire, există mecanisme enzimatice și nonenzimatice celulare pentru a neutraliza SRO. Din sistemul enzimatic de apărare face parte și superoxidul dismutaza (SODs), care este o familie de metaloenzime antioxidante. Au fost identificate mai multe clase de SOD intracelulare si extracelulare, printre care și EcSOD. Acest puternic antioxidant vânează radicalii liberi nocivi, protejând țesuturile noastre și contribuind la prevenirea bolilor. Mușchii noștri formează în mod natural EcSOD, secretându-l în circulație pentru a permite legarea cu alte organe vitale, dar producția sa este îmbunătățită prin exerciții fizice.

O scădere a acestui antioxidant extracelular este observată în mai multe boli, printre care bolile pulmonare acute, bolile cardiace ischemice și insuficiența renală. Cercetările de laborator pe șoareci sugerează că blocarea producției de EcSOD agravează problemele cardiace, în timp ce creșterea acestuia are un efect benefic. O scădere a EcSOD este, de asemenea, asociată cu afecțiunile cronice, cum ar fi artroza.

Cercetările sugerează că și o singură sesiune de exerciții fizice moderate crește producția de EcSOD, astfel încât oamenii sunt încurajati să găsească modalități de a face activitate fizică moderată regulat, dar păstrând distanțarea socială. „Nu putem trăi în izolare pentru totdeauna”, a declarat Zhen Yan. „Activitatea fizică are mult mai multe beneficii pentru sănătate decât știm noi. Protecția împotriva acestei boli respiratorii severe este doar unul dintre numeroasele exemple.”

Sursa aici

Lasă un comentariu