Cel mai sănătos mod de a prepara o ceașcă de cafea

O lectură de aproximativ 3 minute.

Un nou studiu care examinează legăturile dintre metodele de preparare ale cafelei și riscurile de infarct și moarte a concluzionat faptul că prepararea filtrată este cea mai sigură. Cercetarea a fost publicată în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din întreaga lume și stimulentul cel mai frecvent utilizat. Încă de acum 30 de ani au fost începute studii și cercetări privind impactul/efectul cafelei asupra sănătății organismului uman. Tot acum aproximativ 30 de ani, profesorul Dag S. Thelle de la Universitatea din Gothenburg, Suedia a descoperit că aportul de cafea era legat de colesterolul total crescut și de colesterolul LDL „rău”, într-o asemenea măsură încât era probabil să aibă consecințe dăunătoare pentru sănătatea inimii.

Experimentele au continuat, au identificat substanțele vinovate din cafea și au constatat că acestea ar putea fi eliminate cu ajutorul unui filtru. O ceașcă de cafea nefiltrată conține de aproximativ 30 de ori mai mult concentrația substanțelor care cresc colesterolul, în comparație cu cafeaua filtrată.

„Studiul nostru oferă dovezi puternice și convingătoare în ceea ce privește legătura dintre metodele de preparare ale cafelei, atacurile de cord și longevitatea”, a spus autorul studiului. „Cafeaua nefiltrată conține substanțe care măresc colesterolul din sânge. Utilizarea unui filtru le îndepărtează și face ca atacurile de cord și moartea prematură să fie mai puțin probabile.”

Între anii 1985 și 2003, studiul a înscris un eșantion reprezentativ al populației norvegiene: 508.747 bărbați și femei sănătoși, cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani. Participanții au completat un chestionar privind cantitatea și tipul de cafea consumată. De asemenea, au fost colectate date privind variabilele care ar putea influența atât consumul de cafea, cât și bolile de inimă, astfel încât acestea să poată fi luate în considerare în analiză – acestea sunt fumatul, educația, activitatea fizică, înălțimea, greutatea, tensiunea arterială și colesterolul. Participanții au fost urmăriți în medie 20 de ani. Un total de 46.341 de participanți au murit, 12.621 dintre ei din cauza bolilor cardiovasculare. Dintre decesele cardiovasculare, 6.202 au fost cauzate de un atac de cord.

În general, consumul de cafea nu este un obicei periculos. Mai mult decât atât, consumul de cafea filtrată a fost dovedit mai sigur decât abstinența de la cafea. Comparativ cu lipsa cafelei, prepararea filtrată a fost asociată cu un risc de deces cu 15% mai mic din orice cauză în timpul urmăririi. Pentru moartea cauzată de bolile cardiovasculare, infuzia filtrată a fost asociată cu un risc de deces mai scăzut cu 12% la bărbați și cu un risc de deces mai scăzut cu 20% la femei, comparativ cu lipsa cafelei. Cea mai mică mortalitate a fost în rândul consumatorilor de 1 până la 4 cești de cafea filtrată pe zi.

Profesorul Thelle a mai declarat: „Descoperirea conform căreia cei care beau cafea filtrată s-au descurcat puțin mai bine decât cei care nu beau deloc nu ar putea fi explicată de nicio altă variabilă, cum ar fi vârsta, sexul sau obiceiurile de viață. Deci, credem că această observație este adevărată.”

Infuzia filtrată a fost, de asemenea, mai puțin riscantă decât băutura nefiltrată pentru orice cauză de mortalitate, deces din cauza bolilor cardiovasculare sau atacurilor de cord. „Analiza noastră arată că acest lucru s-a datorat parțial efectului de creștere al colesterolului cafelei nefiltrate”, a spus profesorul Thelle.

Tot el a subliniat că acestea sunt date observaționale și  că în situația în care autoritățile de sănătate publică i-ar cere sfatul, acesta ar fi: „Pentru persoanele care știu că au un nivel ridicat de colesterol și doresc să facă ceva în acest sens, ar trebui să stea departe de prepararea nefiltrată a cafelei, inclusiv de cafeaua făcută cu o cafetieră. Pentru toți ceilalți, consumați cafea, dar niciodată mai mult de 4 cești de cafea moderat concentrată.”

Sursa: aici.

Comments: 2

Lasă un comentariu