Câteva lucruri interesante pe care nu le știai despre alimente

O lectură de aproximativ 9 minute
  1. S-a crezut cândva că sucul de rosii are calități medicinale care ar putea vindeca, printre altele, și diareea.

La începutul anilor 1800, se credea că roșiile au calități medicinale. Aparent, în anii 1830, un medic din Ohio a susținut că roșiile ar putea trata diareea și indigestia și a publicat rețete pentru un fel de ketchup, pe care ulterior l-a transformat într-o pastilă concentrată.

 

  1. Unele produse alimentare, cum ar fi crema de cafea, glazurile și zahărul pudră pot conține dioxid de titan, care se găsește și în vopsea, plastic și cremele pentru protecție solară.

Dioxidul de titan este un aditiv alimentar care poate fi găsit într-o varietate de produse alimentare și este adesea folosit pentru a crește intensitatea albului. Din același motiv poate fi găsit și în vopsea, creme pentru protecție solară și detergent pentru rufe. În timp ce FDA consideră că dioxidul de titan nu prezintă un pericol pentru organismul uman, cercetările au găsit o legătură între această substanță chimică și bolile inflamatorii ale intestinului, iar Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a clasificat-o drept „posibil cancerigenă”.

 

  1. Porumbul are un număr egal de rânduri.

În general, porumbul are un număr egal de rânduri, mai exact 16.

 

  1. Oamenii de știință pot transforma untul de arahide în diamante.

Oamenii de știință de la Geo Institut Bayerisches din Germania au descoperit că untul de arahide, fiind foarte bogat în carbon, poate fi transformat în diamante. Pentru aceasta, ar trebui extras oxigenul din dioxidul de carbon găsit în arahidă, apoi să se exercite o presiune imensă asupra carbonului rămas.

 

  1. Ciocolata albă nu este de fapt ciocolată.

În ciuda numelui său, ciocolata albă nu conține de fapt niciunul din componentele clasice ale ciocolatei. Potrivit Bon Appetit, produsul este format dintr-un amestec de zahăr, produse lactate, vanilie, lecitină și unt de cacao.

 

  1. Jeleurile sunt acoperite de același tip de ceară ca mașinile.

V-ați întrebat vreodată cum se obțin bomboanele gumate? Ele de fapt sunt acoperite cu ceară de carnauba, care se folosește la mașini, pentru a le face strălucitoare.

 

  1. Strămoșul înghețatei pe băț este Popsicle, care a fost inventat de un puști de 11 ani.

Într-o seară din 1905, Frank Epperson era pe veranda casei din San Francisco si se juca cu mâncarea lui – așa cum fac copiii – folosind un băț mic pentru a amesteca o pudră dulce într-o ceașcă. La lăsarea serii a intrat în casă uitând complet de acel amestec. Noaptea respectivă a fost una deosebit de rece pentru San Francisco iar scăderea temperaturii a înghețat lichidul din cană. Când Epperson a revenit dimineața în pridvor, apa lui dulce și aromată se transformase într-un dulce mini-ghețar pe băț.

 

  1. Somonul cultivat la fermă este alb și apoi colorat cu roz.

În timp ce somonul sălbatic este în mod natural roz, din cauza cantității mari de creveți din alimentația lor, somonul crescut la fermă are o dietă diferită. Pentru a obține aceeași culoare roz plăcută, fermierii adaugă carotenoizi (pigmenți vegetali) în hrana peștilor pentru a imita nuanța naturală a somonului sălbatic.

 

  1. Plăcinta americană nu este americană, de fapt.

Tarta cu mere a fost inventată în Anglia Medievală, în timp ce rețeta modernă pentru plăcinta cu mere cu acea crustă de zăbrele a fost creată și perfecționată de olandezi.

 

  1. Cartofii pot absorbi și reflecta semnalele Wi-Fi.

Când Boeing a dorit să-și testeze semnalul wireless pe avioane noi în 2012, au așezat grămezi uriașe de cartofi pe scaune. Datorită conținutului ridicat de apă și al substanțelor chimice conținute, cartofii absorb și reflectă semnalele radio și wireless, la fel ca oamenii.

 

  1. Colorantul alimentar roșu utilizat în Skittles este obținut din gândaci fierți.

Carminul, cunoscut și sub denumirea de acid carminic, este un colorant alimentar roșu care poate fi găsit în Skittles, cireșe maraschino, și chiar ruj. Acidul carminic se obține din carcasele zdrobite ale unui gândac cunoscut sub numele de Dactylopius coccus.

 

  1. Stridiile crude sunt încă vii când le mănânci.

Stridiile crude sunt încă vii când le mănânci. Ele se deteriorează atât de repede încât bucătarii trebuie să le servească foarte repede – în timp ce sunt încă în viață, practic. Unele soiuri de astfel de crustacee pot supraviețui în afara apei până la două săptămâni, motiv pentru care stridiile sunt depozitate în condiții special reglementate. Odată ce mor, nu mai bune pentru consum.

Așa că DA: dacă aveți în față o farfurie drăguță de stridii proaspete, probabil că în timp ce le mestecați ele încă mai sunt în viață. Din fericire, stridiile nu au sistem nervos central, deci nu pot simți durere.

 

  1. Fiecare banană pe care o măncăm este o clonă.

Deși există peste 1000 de soiuri de banane în toată lumea, bananele pe care le găsim în supermarket sunt clonele genetice ale soiului Cavendish. Potrivit The Economist, Cavendish a fost produs în masă, deoarece nu are semințe – o trăsătură apreciată de consumatori – și supraviețuiește cel mai mult. Deoarece soiul Cavendish nu are semințe, trebuie să fie clonat de fermieri pentru a continua producția. Recent, oamenii de știință agricoli au fost îngrijorați că lipsa diversității genetice ar putea lăsa în curând banana vulnerabilă la amenințări.

 

  1. De fapt, bananele sunt fructe de pădure, iar căpșunile nu.

V-am băgat în ceață? Bananele – alături de castraveți și kiwi – sunt clasificate ca fiind fructe de pădure, în timp ce căpșunile, murele și zmeura nu sunt. Pentru a fi considerate fructe de pădure, ele trebuie să provină dintr-o floare cu un ovar și, de obicei, să aibă mai multe semințe, explică revista Stanford. Zmeura, căpșunile și murele nu se încadrează în această categorie, pentru că provin dintr-o singură floare cu mai mult de un ovar.

 

  1. Înainte de a fi domesticite, găinile produceau doar aproximativ câteva zeci de ouă pe an.

Acum pot produce sute. Cea mai prolifică găină de ouă a fost în Missouri în 1979, care depus 371 de ouă într-un an, potrivit Guinness World Records.

 

  1. Aztecii foloseau ciocolata neagră ca monedă.

Este binecunoscut faptul că aztecii îndrăgeau ciocolata, iar potrivit Organizației Internaționale de Cacao, aceștia au folosit boabele de cacao ca monedă. Persoanele aflate sub stăpânirea aztecă puteau folosi cacao pentru a-și plăti impozitele.

 

  1. Mierea nu are termen de valabilitate, deci nu se strică niciodată.

Mierea în stare naturală are umiditatea foarte scăzută și foarte acidă: două arme de apărare puternice împotriva alterării. Într-un astfel de mediu, precum un borcan sigilat, bacteriile vor muri aproape imediat, potrivit Centrului de miere și polenizare de la Institutul Robert Mondavi al Universității din California. Acest lucru ar putea explica de ce arheologii au găsit ghivece cu miere de acum mii de ani care încă păreau proaspete. Cu toate acestea, este un mit faptul că mierea este singurul aliment care va dura pentru totdeauna: sarea, zahărul și orezul crud au, de asemenea durată de viață eternă.

 

  1. Morcovii erau inițial purpurii.

Potrivit Muzeului Național al Morcovilor din Marea Britanie, primii morcovi nu arătau deloc precum cei din ziua de azi. Inițial, aceste legume erau purpurii sau albe, cu o rădăcină subțire. Morcovii portocalii pe care îi cunoaștem și mâncam astăzi sunt de fapt rezultatul unei mutații genetice de la sfârșitul secolului al XVI-lea.

 

  1. Oamenii au crezut în trecut că roșiile sunt otrăvitoare.

În Europa secolului al XVIII-lea, roșia a fost supranumită „mărul otravă”, deoarece se credea că aristocrații de multe ori se îmbolnăveau și mureau după ce mâncau roșii. Nu știau că explicația avea legătură de fapt cu alegerea tacâmurilor, nu cu roșiile. Creșterea popularității acestei legume, atât de îndrăgită acum, se datorează pizzei, începând cu secolul 19 în Napoli, Italia, care a schimbat încet atitudinea nocivă față de roșii.

Lasă un comentariu