Cât de mult ar trebui să doarmă copilul tău? Răspunsul te va uimi!

Salutare, dragi părinți! Somnul este un subiect care vă preocupă pe mulți dintre voi, mai ales când vine vorba de copiii voștri. Vă întrebați adesea dacă micuții voștri dorm suficient sau poate chiar prea mult. Ei bine, un nou studiu publicat la data de 28 iulie ne aduce informații surprinzătoare despre importanța somnului pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor. Se pare că există o legătură între eficiența lor în consolidarea informațiilor în timpul somnului și numărul de perioade de somn. Dar să vedem mai în detaliu despre ce este vorba!

Somnul și dezvoltarea cognitivă

Studiul a fost realizat în timpul lockdown-ului din 2020 și a implicat 463 de sugari cu vârste cuprinse între opt luni și trei ani. Cercetătorii au intervievat părinții cu privire la obiceiurile de somn ale copiilor, abilitățile cognitive și dezvoltarea limbajului. Au luat în considerare, de asemenea, factori socioeconomici, timpul petrecut în fața ecranului și activitățile desfășurate în aer liber.

Echipa de cercetare sugerează că reducerea perioadelor de somn pentru copiii care dorm mai mult nu va îmbunătăți dezvoltarea creierului lor. Mai degrabă, copiilor ar trebui să li se permită să facă pauze și să doarmă la fel de frecvent și pe cât de mult au nevoie. Dr. Teodora Gliga, cercetătoarea principală, a declarat: “Există multă anxietate parentală legată de somn. Părinții se îngrijorează că copiii lor nu fac atât de multe pauze de somn pe cât se așteaptă pentru vârsta lor – sau dorm prea frecvent și prea mult.”

Nevoile individuale de somn

Studiul arată că frecvența cu care doarme un copil reflectă nevoile cognitive individuale ale acestuia. Unii copii sunt mai eficienți în consolidarea informațiilor pe durata somnului, ceea ce duce la mai puține întreruperi ale somnului. Copiii cu vocabulare mai mici sau scoruri mai scăzute la testele de funcție executivă au mai multe întreruperi ale somnului.

Dr. Gliga a adăugat: “Copiii mici dorm natural in mai multe perioade din zi, așa cum au nevoie, și ar trebui să li se permită să facă exact ceea ce le spune organismul lor.” Perioada de carantină a oferit o ocazie de a studia nevoile intrinseci de somn ale copiilor, deoarece, atunci când copiii sunt în grija altcuiva, rareori dorm cât au nevoie.

child development 18 24 months

Vârsta și tiparele de somn

Cercetarea a arătat, de asemenea, că asocierea negativă dintre vocabular și întreruperile somnului a fost mai puternică în cazul copiilor mai în vârstă. În timp ce majoritatea părinților au raportat că somnul copiilor lor nu a fost afectat de carantină, părinții din medii socio economice mai joase au raportat într-o mai mare măsură agravarea somnului.

Creșterea timpului petrecut în fața ecranelor și scăderea activităților în aer liber pe durata carantinei nu explică diferențele privind somnul copiilor. Cercetările anterioare sugerau că ar trebui încurajate perioadele frecvente de somn la preșcolari. “Concluziile noastre sugerează că, copiii au nevoi diferite de somn – unii copii ar putea renunța mai devreme la somnul de zi pentru că nu le mai este necesar. Alții ar putea avea nevoie în continuare să aibă aceste perioade de somn și după vârsta de trei ani”, a adăugat cercetătorul.

Implicații pentru părinți și educatori

Înțelegerea importanței somnului pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor poate ajuta părinții să ia decizii informate în privința rutinei de somn a copiilor lor. Este esențial să recunoaștem că fiecare copil are nevoi de somn unice și să le permitem să doarmă în funcție de cerințele lor individuale poate sprijini dezvoltarea cognitivă generală.

În Marea Britanie, grădinițele care înscriu copii cu vârste cuprinse între trei și cinci ani nu oferă perioade de somn. Educatorii și îngrijitorii ar trebui să folosească vârsta cognitivă a copilului în loc de vârsta cronologică pentru a determina nevoile lor de somn. Această noțiune de vârsta cognitivă se referă la nivelul de dezvoltare mentală și abilitățile cognitive pe care le are copilul. Gândiți-vă la vârsta cognitivă ca la o fereastră către mintea copilului. Aceasta ne arată cât de bine se dezvoltă și cât de mult înțelege el despre lumea înconjurătoare. Există mai multe aspecte pe care le luăm în considerare pentru a înțelege vârsta cognitivă a copilului, cum ar fi cum vorbește, cum se mișcă, cum rezolvă probleme și cum înțelege emoțiile și interacțiunile sociale. Evaluarea vârstei cognitive este importantă pentru a înțelege nevoile și dezvoltarea copilului tău.

Concluzie

Deci, cât ar trebui să doarmă copilul tău? Răspunsul este că depinde. Depinde de vârsta cognitivă a copilului tău și nu uita că fiecare copil are nevoi de somn unice și este crucial să acordăm atenție cerințelor lor individuale. Unii copii ar putea avea nevoie de mai puține perioade de somn, în timp ce alții pot necesita mai multe. Permițându-le copiilor să doarmă în funcție de semnalele propriului lor organism, putem susține dezvoltarea lor cognitivă. Amintește-ți mereu că somnul este o parte esențială a sănătății și dezvoltării armonioase a copilului!

Sursa AICI

Lasă un comentariu